StoryEditor
Crna kronikaveć bio osuđen

Tko je 32-godišnji Marko J. koji je u Podstrani pucao iz pištolja? Lani smrću prijetio roditeljima pa polugol pobjegao u šumu, sada muškarcu s malim djetetom u vozilu

18. listopada 2019. - 10:53

Nije prošlo ni pet mjeseci od kada je na Općinskom sudu u Splitu Marko J. (32) nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od devet mjeseci zbog prijetnje svojim roditeljima u mjestu Lokvičići, koja se neće izvršiti ako u roku provjeravanja od dvije godine od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.

Presuda nije stigla ni postati pravomoćna, a Marko je u utorak u Podstrani počinio istovrsno kazneno djelo prijetnje te kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

On je u utorak u ulici Put starog sela u Podstrani zaustavio svoje osobno vozilo pored vozila kojim je upravljao 43-godišnjak (u kojem je bilo i njegovo dijete), prema kojem je tom prilikom usmjerio pištolj i uputio mu prijetnju smrću.

'Halo, policija, netko zaustavlja vozila i prijeti pištoljem!?': kod Splita uhićen naoružani muškarac, odveden je na ispitivanje

To se dogodilo ujutro dvije minute prije osam sati, a policija je u 8.40 već bila u kući 32-godišnjaka u ulici Rudine, jer je 43-godišnjak očito odmah prijavio prijetnje smrću. Također se sumnja da je, nakon što se udaljio od 43-godišnjaka, ispalio nekoliko hitaca iz pištolja u ulici gdje je zatekao prolaznika, kao i na povratku u blizini svoje kuće u ulici Rudine, gdje živi.

Policija je izvršila pretres njegove kuće te je u kući našla tri prazne čahure kalibra 7,62 mm, ali pištolj iz kojeg je pucano, kao ni neko drugo naoružanje nije pronađeno. Pucač se protivio uhićenju pa su nad njim upotrijebljena policijska sredstva prisile.

Policija ispitala muškarca koji je s pištoljem zaustavio vozilo u okolici Splita i pucao po mjestu, još uvijek se ne znaju motivi suludog čina

Dogodio se, dakle, sličan scenarij kada je Marko J. 11. kolovoza 2018. godine u svojoj obiteljskoj kući u Lokvičićima pod utjecajem alkohola bez povoda uzeo kuhinjski nož s namjerom da prereže dovodno crijevo na plinskoj boci, pritom govoreći da će dignuti kuću u zrak, a ispred policijskih službenika koji su intervenirali po dojavi je rekao da će svojim roditeljima pucati između očiju i da mu je cilj ubiti ih, što je kod njih izazvalo osjećaj straha za vlastiti život.

Povod divljanju i prijetnjama je bio taj što mu otac nije htio posuditi svoj Golf jer je vidio da je Marko došao pijan s jedne momačke večeri te se ponudio sinu da će mu on odvesti prijatelja u Imotski. Otac je u strahu za svoj i ženin život zvao policiju, a kada je ona došla, Marko je u donjem rublju i čarapama, dakle polugol, pobjegao u šumu u kojoj je bio dva sata do predaje.

Odbio je alkotest tada i sada, a očito je njegovo konzumiranje alkohola razlog ovako opasnom ponašanju.

Na prvom suđenju Marko J. je rekao da je uzimao terapiju i da do kritične prigode alkohol nije konzumirao dvije godine, a njegovi roditelji su nastojali u svojim iskazima na sudu umanjiti značaj prijetnje svoga sina prema njima.

Ako su ga roditelji i imali razloga štititi i minorizirati njegove prijetnje, nikakvog razloga za to nema 43-godišnjak, koji je došao u situaciju da njegovo dijete vidi mahanje pištoljem prema njima i čuje prijetnje najgore vrste. Vrijeme je da se liječnici i oni koji brinu o ovom i ovakvim ljudima malo odgovornije prihvate posla i shvate svoju zadaću dok Marko J. s prijetnji ne prijeđe i na puno teža djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 12:15