StoryEditor
Crna kronikahoror na odmorištu

Tahograf otkriva gdje je pogriješio vozač kamiona koji je usmrtio djevojčice: stručnjaci bez objašnjenja za takav postupak, ali policija istražuje jednu mogućnost; Pogledajte video-rekonstrukciju nesreće

Piše Dušan Miljuš / Jutarnji list
9. lipnja 2019. - 11:01
rekonstrukcija222

Po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Sisku određeno je toksikološko vještačenje krvi izuzeto od Ive Filipovića, 59-godišnjeg vozača kamiona koji je u petak ujutro na odmorištu Novska usmrtio dvije djevojčice i teško ozlijedio dvije mlađe žene. Alkotestom je ustanovljeno da vozač nije bio pod utjecajem alkohola.

U petak je uhićen, a tijekom subotnjeg popodneva predan je pritvorskom nadzorniku. Uz kaznenu prijavu, ne za nehajno, nego za namjerno izazivanje prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe, odveden je na ispitivanje u tužiteljstvo. Zaprijećena kazna za to djelo je od tri do 15 godina zatvora. U večernjim satima sudac istrage Županijskog suda prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva te je osumnjičenom vozaču odredio jednomjesečni istražni zatvor, piše Jutarnji list.

I najiskusniji stručnjaci koji imaju dugo iskustvo očevida i vještačenja prometnih nesreća kažu da ne mogu objasniti što se dogodilo 59-godišnjem vozaču da je bez kočenja i s punom brzinom s autoceste skrenuo na crpku. Dio odgovora policija će dobiti iz toksikološkog vještačenja jer će se analizirati je li u krvi bilo lijekova ili opojnih sredstava koji su mogli utjecati na njegovu sposobnost upravljanja vozilom. Zatražit će se i njegov zdravstveni karton kako bi se utvrdilo boluje li od kakvih bolesti.

Bez prijašnjih pogrešaka

Policija je već na mjestu nesreće od vozača oduzela mobitel i ustanovila da je razgovarao sat vremena prije nesreće, a pet minuta nakon stravične nesreće zvao je svog poslodavca. Policija će u suradnji s teleoperaterima pokušati ustanoviti je li vozač možda u trenutku nesreće tipkao SMS poruku, koristio internet ili pregledavao neke sadržaje na mobitelu. Jer, nitko od prometnih stručnjaka ne može objasniti zašto vozač s 30-godišnjim iskustvom i u trenutku kad je vidio da će udariti u vozila nije ništa poduzeo da spriječi nalet na skupinu ljudi, među kojima su bili osmoškolci na odmorištu.

Doduše, na fotografijama se vidi bris od gume, što bi upućivalo na to da je ipak kočio, ali da je sve to poduzeo prekasno. Kako smo doznali, u proteklih deset godina policija ga je evidentirala samo zbog tri prometna prekršaja, i to zbog neznatnog prekoračenja brzine, nevezivanja sigurnosnog pojasa i prekršaja vezanog uz tahograf. Na očevidu je ustanovljeno da se vozač prije nesereće odmarao četiri minute manje od propisanog vremena, ali i to je praktički neznatan prekršaj.

Kamion tvrtke Marin Promet nakon izvanrednog tehničkog pregleda u Stanici za tehnički pregled u Kutini odvezen je u prostor Policijske postaje u Kutini. Istraga o ovoj nezapamćenoj nesreći se nastavlja.

Podsjetimo, u subotu ujutro u kutinskoj Stanici za tehnički pregled uz prisustvo vještaka MUP-ova Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja utvrđeno je da su kočnice, tempomat i svi vitalni dijelovi kamiona MAN bili ispravni, što se pokazalo i tijekom probne vožnje. Nisu radila samo svjetla koja su uništena u naletu na druga vozila, ali sve ostalo je na kamionu bilo ispravno.

Rekonstrukcija

Kako smo doznali, očitan je digitalni tahograf i ustanovljeno je da je vozač od trenutka kad je krenuo s odmorišta kod Županje, gdje se odmarao nakon što je krenuo put Zagreba iz Beograda u kojem je utovario građevinsko ljepilo u vrećama, prevalio 140 kilometra i stalno je vozio brzinom od 90 kilometara na sat, sve do trenutka udara u auto zagrebačkih oznaka. Upravo taj podatak ukazuje da je vozač cijelo vrijeme koristio tempomat jer je nemoguće da bi nogom na papučici gasa čitavim putem održavao istu brzinu.

Filipović je policiji u razgovoru rekao da je skrenuo kako bi natočio gorivo. Umjesto da je smanjio brzinu, on je brzinom od 90 kilometara na sat ušao na odmorište. Prvo je udario u teretnjak zagrebačkih registracija i nastavio se dalje kretati kroz prostor benzinske postaje, gdje je naletio na 26-godišnju i 28-godišnju pješakinju, koje su od siline udarca odbačene na asfaltnu površinu, nakon čega je udario u dvije 14-godišnje pješakinje.

Kamion je u daljnjem kretanju udario i u parkirani osobni automobil BiH registracija te je sa skupom vozila sletio na travnatu površinu, na kojoj se zaustavio.

 

Izdvojeno

29. srpanj 2020 22:57