StoryEditor

SUĐENJE SLAVICI 'Tek od Kornata vodi se računa da maloljetnici ne idu gasiti požare'

Piše PSD.
6. srpnja 2011. - 17:33
/ Ponikao sam iz vatrogasne obitelji i počeo sam gasiti požare sa 14 godina. Tek nakon tragedije na Kornatu počelo se strogo voditi računa da maloljetnici ne izlaze na intervencije, a ubrzo je i donesena odluka svih zapovjednika javnih vatrogasnih postrojbi da dobrovoljna vatrogasna društva ne smiju više sudjelovati u akciji gašenja požara helikopterom - posvjedočio je u srijedu na Županijskom sudu u Zadru prvi čovjek šibenskih vatrogasaca Darko Dukić koji je nakon kornatske tragedije na mjestu županijskog zapovjednika šibenskog JVP-a zamijenio Dražena Slavicu.

Kobnog dana Dukić je u šibenskom JVP-u bio zapovjednik prve smjene koja je oko sat vremena nakon što je izbio požar na Kornatu raspoređena na gašenje požara u zaleđu Vodica. Pokojnog Dina Klarića, koji je rukovodio intervencijom na Kornatu prije odlaska sreo je pored garažnih vrata postrojbe gdje ga je pitao jeli potrebno da im se priključe u gašenju vatre na Kornatu.

- Klarić je na to kazao da Kornat nikada prije nije bio problem jer je tamo samo trava - kazao je Dukić u nastavku jučerašnjeg suđenja Draženu Slavici optuženom za stradavanje 12 vatrogasaca na Kornatu. Dodao je kako je prvu informaciju o tome da se nešto dogodilo dobio od Mirka Juričeva Mikulina koji mu je kazao da je od sina dobio poruku da su vatrogsci na Kornatu "u okruženju".

- To sam prenio Slavici, a on mi je potvrdio da ga je Mirko već zvao, te da pokušava dobiti vezu sa Kornatom - kazao je Dukić. Vatrogasac šibenskog JVP-a Željko Lučev izjavio je pak kako je Slavica kada je on došao u postrojbu oko 15.50 sati bio zabrinut, ali da još nije znao što se dogodilo.

- Vidio sam da je Slavica u šoku. Rekao mi je da se nešto dogodilo i da ima ozlijeđenih, ali nije znao točno što - rekao je Lučev koji je nakon toga sa ostalim vatrogascima krenuo helikopterom na Kornat. Nakon što su se ukrcali dvojicu ranjenih vatrogasaca, Lučev je ostao gasiti požar u uvali Šipnat, a na mjesto tragedije došao je oko ponoći zajedno sa policijom i GSS-om.

- Vidio sam mrtve kolege i bilo mi je čudno jer je njihova odjeća dijelom bila izgorena, a dijelom čitava "kao na fleke". Sva teža oprema bila je bliže izvoru vatre, odnosno prema jugu, a vidio sam da su neki izgorjeli iako su na sebi imali zaštitnu jaknu sa kojom se ide u vatru - kazao je Lučev koji je jučer svjedočio i o Slavičinom karakteru. Kazao je kako je Slavica uvijek stavljao struku ispred ljudi zbog čega je u postrojbi dolazilo do sukoba.

- Slavica je tražio je rad, red i disciplinu zbog čega je dolazilo do sukoba posebice među starijim vatrogascima - kazao je Lučev dodajući kako bi prije Slavičina dolaska u postrojbu na na mjesto zapovjednika znali bi po čitavu noć igrati karte.
- Htio je da JVP Šibenik bude među najboljima. Išli smo na seminare i obuke što su stariji vatrogasci teško prihvaćali - zaključio je Lučev.

Božana Sviličić

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 10:46