StoryEditor
Crna kronikastrava na cesti

Otkriveno gdje su Poljaci putovali, u autobusu su bila tri svećenika i šest časnih sestara. U zagrebačkoj bolnici morali otvoriti dvije sale: ‘Svi pristigli su teško ozlijeđeni...‘

Piše Jutarnji
6. kolovoza 2022. - 12:30

12:30 Prema informacijama poljkih medija, u autobusu su među putnicima bila i 3 svećenika te 6 časnih sestara.

12:00  S poljskim premijerom razgovarao je i Andrej Plenković. 

- Razgovarao sam s poljskim premijerom povodom strašne prometne nesreće u blizini Brezničkog Huma u kojoj je poginulo 12 poljskih građana. U ime  Vlade izrazio sam sućut obiteljima poginulih, izvijestivši da su sve službe anagažirane i da se ozlijeđenima pruža pomoć - napisao je Plenković. 

11:15 Tinejdžerica je dovezena s nagnječenjem pluća, a CT je pokazao da ima i nagnječenje jetre kao i ozlijeđenu slezenu pa će i ona morati na operaciju. Ostalih troje pacijenata imaju prijelome, međutim oni ne zahtijevaju operativne zahvate.

U KBC-u Zagreb zbog nesreće su otvorene dvije operacijske sale i pozvani su traumatolog i vaskularni kirurg.

"Bili smo već ujutro spremni. Šestero teško ozlijeđenih je dovezeno iz prometne nama u KBC Zagreb. Jedan je došao upitno životno ugrožen te je reanimacija išla tijekom transporta. Ostali su svi teško ozlijeđeni, višestruke ozlijede što lokomotornog sustava što interabdominalnog, tako da smo već u sali s nekima od njih. Ali smo otvorili dvije operacijske sale tako da se nadamo da će do podneva svi biti operirani. Mislim da nisu životno ugroženi ovi koji su sada na operacijama, ali smo otvorili još dodatne kapacitete u slučaju da druge ustanove budu trebale neke subspecijalističke usluge", rekao je prof. dr. sc. Anko Antabak, dr. med.

10:55 - Bilo je strašno. Kao da gledate horor filmove. Mi smo dobili dojavu oko 5.50 sati. Izvlačili smo mrtve, bilo ih je više od 10. Autobus se zabio u kanal i cijeli prednji dio autobusa zabio se do polovice autobusa. Autobus je izgledao kao da je, recimo, udario u zid. Jedan vozač izletio je kroz vjetrobransko staklo, a drugi je bio u autobusu. Ovakvo nešto nisam doživio otkad sam vatrogasac, a imam 60 godina - rekao je Jutarnjem listu Ivan Ivančan, zapovjednik DVD-a Breznički Hum, čija ekipa je s četiri vatrogasca i četiri vozila bila među prvima na mjestu nesreće.

- Bilo je puno Hitnih pomoći, vatrogasaca, policije, došli su pripadnici JVP Novi Marof, DVD-a Komin. Poslije je na mjesto nesreće došlo još pripadnika našeg DVD-a. Stašno je bilo. Učinili smo sve što smo mogli da izvučemo stradale i unesrećene - rekao je Ivan Ivančan još uvijek pod dojmom teške nesreće.

10:14 Iz poljskog Ministarstva vanjskih poslova za Večernji list rekli su kako je moguće da su Poljaci bili na putu u Međugorje, a onda je tu istu informaciju potvrdio i poljski premijer Mateusz Morawiecki.

10:05 Kako doznaje Jutarnji list, 12 unesrećenih je prebačeno u zagrebačke bolnice, po šest u KBC Zagreb i KB Dubrava.

Prema informacijama koje smo dobili iz KBC-a Zagreb, dovezeno im je 6 pacijenata, od kojih je nažalost jedan umro nakon pokušaja reanimacije. Jedan pacijent ima teški prijelom potkoljenice i trenutno se nalazi na operaciji. Tinejdžerica je dovezena s nagnječenjem pluća, a CT je pokazao da ima i nagnječenje jetre kao i ozlijeđenu slezenu pa će i ona morati na operaciju. Ostalih troje pacijenata imaju prijelome, međutim oni ne zahtijevaju operativne zahvate.

U KBC-u Zagreb zbog nesreće su otvorene dvije operacijske sale i pozvani su traumatolog i vaskularni kirurg.

U KB Dubrava također je dovezeno 6 pacijenata, svi su teško ozlijeđeni, riječ je o dva muškarca i 4 žene. Jedna gospođa ima jako teške ozljede, mora na operaciju, ima prijelom zdjelice, natkoljenice i slomljena rebra tako da je smještena u jedinici intenzivnog liječenja. Jedan gospodin ima pomak kuka i prijelom nadlaktice, jedan je dobio udarac u glavu i puno posjekotina po tijelu te je na promatranju.

09:45 Očekuje se press konferencija u Varaždinu. 

09:30 Na službenom Twitteru oglasilo se Ministarstvo unutarnjih poslova. 

"Teška prometna nesreća na A4 kod Brezničkog Huma. U slijetanju autobusa poljskih reg oznaka, prema prvim informacijama s terena, poginulo je 11 osoba, a nekoliko je ozlijeđeno. Osim policijskih službenika PU varaždinske, na mjestu događaja angažirani su i policijski službenici PU zagrebačke, više liječničkih i vatrogasnih timova. Promet dionicom Breznički Hum – Komin u smjeru Zagreba zatvoren je za sav promet i odvija se zaobilazno. Obilazak: čvor Breznički Hum-DC3-čvor Komin. Vozači molimo pratite upute policijskih službenika na terenu."

09:00 Hrvatski autoklub je izvijestio da se između čvorova Breznički Hum i Komin u smjeru Zagreba jedno vrijeme vozilo jednom trakom uz ograničenje brzine od 40 km/h, no naknadno je stigla informacija da je promet tom dionicom u smjeru Zagreba u potpunosti obustavljen te je organiziran obilazak državnom cestom DC3. ispred čvora Breznički Hum u smjeru Zagreba formirala se kolona duga oko 1 km.

RANIJE

Autobus poljskih registarskih oznaka u subotu ujutro sudjelovao je u teškoj prometnoj nesreći na autocesti A4 Zagreb-Goričan. 

image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix

Prema prvim informacijama, do slijetanja autobusa je došlo na potezu od Brezničkog Huma do Komina, u smjeru Zagreba, oko 5:30h. U varaždinskoj Policijskoj upravi navode da je točna lokacija između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, javlja Jutarnji list. 

Zasad nema službenih informacija o uzrocima ove nesreće kao ni o okolnostima u kojima je do nje došlo, ali neslužbeno se barata s tezom da je vozač najvjerojatnije zaspao za upravljačem.

image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix

Policija je na mjestu događaja i provodi očevid, a na lokaciju su pozvane i ekipe Hitne pomoći kao i vatrogasci koji pomažu u izvlačenju unesrećenih.

- Prema dosadašnjim informacijama, u prometnoj nesreći je više osoba smrtno stradalo te je veći broj teško ozlijeđenih. Na mjestu događaja je uz policijske službenike PU varaždinske i PU zagrebačke angažirano više ekipa Zavoda za hitnu medicinu s područja Varaždinske županije i Zagreba, kao i više ekipa vatrogasaca iz obje županije, priopćila je policija.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Hrvatski autoklub je izvijestio da se između čvorova Breznički Hum i Komin u smjeru Zagreba vozi uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 15:12