StoryEditor
Crna kronikaproglašen krivim

‘Što sam, dovraga, učinio? Sve sam ih pobio‘, promrmljao je ekscentrični bogataš nakon posljednjeg kadra dokumentarne serije HBO-a, ne znajući da mu je mikrofon uključen

18. rujna 2021. - 13:07

Porota suda u Los Angelesu proglasila je jučer krivim ekscentričnog američkog milijunaša Roberta Dursta za ubojstvo najbolje prijateljice Susan Berman. Radi se o zločinu iz 2000. godine, zbog čega mu prijeti doživotni zatvor, a povezuje ga se s još dva ubojstva. Durst je unuk osnivača jedne od vodećih tvrtki za nekretnine u New Yorku.

Devet žena i tri muškarca iz porote proveli su više od sedam sati razmišljajući kakvu će odluku donijeti.Tužitelji su Dursta opisali kao bogatog i narcisoidnog psihopata, a izricanje kazne sudac je zakazao za 18. listopada.

A cijela priča o Durstu, prilično je bizarna.

Bogataš je, naime, sam sebe razotkrio. Neoprezno je priznao nerazriješena ubojstava nakon snimanja dokumentarne serije HBO-a iz 2015., "The Jinx“. Ovaj dokumentarni serijal razotkriva dugo zakopane informacije o nizu neriješenih zločina i čovjeku osumnjičenom za njih, upravo o Robertu Durstu, a snimljen je uz njegovu punu suradnju. U seriji je predstavljeno tisuće stranica nepoznatih dokumenata, policijskih dosjea i nikada prije viđenih videomaterijala. Autor je razgovarao s Durstom vrlo dugo i  detaljno. Suočen sa silnim dokazima, bogataš je, još dok je nosio mikrofon nakon intervjua, u toaletu sam sebi promrmljao u bradu: "Što sam učinio dovraga? Sve sam ih pobio!". Sve što je rekao, ostalo je snimljeno. 

image
suđenje
Genaro Molina

Durst koji je sada 78-godišnjak, na prethodnom je suđenju negirao da je ubio Susan Berman. Tvrdio je, da ju je zatekao na podu njezine spavaće sobe sa metkom u potiljku. Pokazalo se kako ju je ubio jer je želio spriječiti da ga inkriminira za ubojstvo njegove prve supruge Kathleen McCormack, koja je nestala 1982. godine, a čije tijelo nije pronađeno i nitko nije optužen za to zlodjelo. Kathleen McCormack mrtvom je proglašena 2017. godine.

Prije nestanka, njegova supruga Kathleen McCormack je svojoj rodbini i prijateljima govorila da ju je suprug fizički zlostavljao.

Susan Berman pak bila je dugogodišnja Durstova prijateljica, inače spisateljica koja je napisala niz krimića. Pomagala mu je u snalaženju s medijima nakon nestanka njegove žene. Napisala je i knjigu o mafijaškim vezama svoje obitelji i nakon toga upala u financijske probleme. Tužitelji tvrde kako je Durst dao Susan poprilične sume dolara za prikrivanje nestanka njegove supruge.

Godine 2000. istražitelji su ponovno otvorili slučaj nestanka Durstove supruge iz 1982. godine i htjeli su razgovarati sa Susan Berman o tome u Los Angelesu. Nekoliko dana prije sastanka, Berman je pronađena mrtva u svojoj dnevnoj sobi. Policiji je poslano anonimno pismo s njezinom adresom u kojem je samo pisala „leš“. Grafička analiza rukopisa pokazala je da sliči Durstovom, no policija nije imala dovoljno dokaza da ga uhiti.  

Nakon smrti supruge i prijateljice, bogataš se preselio u teksaški grad Galveston.

Tamo je ušao u sukob sa susjedom Morrisom Blackom kojeg je upucao 2003. godine. On je u tom slučaju bio oslobođen optužbe za ubojstvo iako je čak priznao da je raskomadao Blacka i bacio njegove ostatke nakon što je slučajno pogođen. Dok su tužitelji rekli da je Durst planirao ubiti Blacka kako bi mu ukrao identitet, branitelji su tvrdili da se Black ušuljao u Durstov stan te da ga je Durst slučajno ustrijelio dok su se obojica borili za pištolj. Sud je povjerovao obrani. Tada je Durst posvjedočio da ga je uhvatila panika te je odlučio Blacka izrezati na komade i lakše se riješiti tijela.  

Kad su ga pitali zašto nije pobjegao prije emitiranja dokumentarca HBO-a, posebno nakon što su ga filmaši suočili s inkriminirajućim dokazima Durst je odgovorio:

"Pretpostavljam da je inercija. Jednostavno mi na kraj pameti nije bilo da bi me mogli uhapsiti"

image
Alex Gallardo

Kad je Robert Durst imao sedam godina, majka mu je pala s krova obiteljske kuće. Kasnije je tvrdio da ga je otac nekoliko trenutaka prije njezine smrti odveo do prozora s kojeg ju je mogao vidjeti kako stoji na krovu. Međutim, u intervjuu za New York Times njegov brat Douglas nijekao je da je Robert bio svjedok njezine smrti. Psihijatri su već tada kod dječaka uočili neke poremećaje.  

item - id = 1128253
related id = 0 -> 1136952
related id = 1 -> 1136950
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 01:32