StoryEditor
Crna kronikahrvoje VUKOVIĆ OTVORENO O PRIJETNJAMA KOJE SU MU RODITELJI PRIMALI ZBOG NJEGOVA SPORA S ‘HAJDUKOM’

‘Šteta je izgubiti sina zbog duga’

Piše PSD.
13. ožujka 2008. - 22:32
Umjesto razgovora, počeli su pozivi mojim roditeljima, nakon čega sam odlučio zatražiti svaku lipu duga

Krajnje je nisko nazivati moje roditelje jer imam bolesnu mater
kaže nekadašnji "bili" Hrvoje Vuković / BOŽO VUKIČEVIĆ
U Hajduku sam od svoje osme godine. Kada sam s 18 godina potpisao prvi ugovor sa svojim klubom bio sam najsretniji čovjek na svijetu. Nisam mogao ni sanjati da ću od tog istog kluba na kraju dobiti samo uvrede, prijetnje i cirkus u kojem su krivnju za stanje u klubu pokušali prevaliti preko mojih leđa”.

Prve su to rečenice Hrvoja Vukovića za hrvatske medije o stečaju u kojem je zamalo završio Hajduk. Vukovićeva priča sliči mnogim pričama Hajdukovih nada koje se kroz godine izgube u nižim europskim ligama, dok se istodobno u klubu množe igrači čudnih, teško izgovorljivih imena.

- Bit svega je u tome što sam u vrijeme kada sam potpisivao svoj prvi pravi profesionalni ugovor imao znatno povoljnije ponude inozemnih klubova, ali su u Hajduku tražili od mene da ostanem, i ja sam ostao. A nakon što sam potpisao, ništa mi nisu plaćali, ni kune, dok su igrači koji su dovođeni sa strane uredno primali svaku lipu ugovorenog novca. Da naglasim - nemam ništa protiv tih igrača, dapače, neki su mi ostali dobri prijatelji. Jednostavno, nisam imao nikoga iza svojih leđa da me zaštiti, da me pogura.”

Grgić kao glavni krivac

Pokušao je, kaže, dug riješiti mirnim putem, no nikoga u klubu jednostavno nije mogao naći za razgovor. Nitko mu se nije javio niti kada je nakon četiri mjeseca slučaj odlučio iznijeti pred arbitražu.

- Umjesto razgovora, počeli su pozivi mojim roditeljima da se odreknemo duga, uz savjete tipa ‘Bolje vam je da vam sin malo razmisli’, ‘Šteta bi vam bila ostati bez sina zbog duga’ i slično. To je krajnje nisko, jer imam bolesnu mater, moji roditelji zaista su sve to teško proživljavali. Umjesto dogovora, s druge strane odlučili su biti bahati, manipulirati javnošću lažima, vrijeđati me. Odugovlačili su arbitražu gotovo dvije godine. Branko Grgić je tada, kada je vidio da će izgubiti, dao intervju u kojemu me je prostački izvrijeđao. Tada sam odlučio dati sve na Trgovački sud i zatražiti svaku lipu duga.

Tko je na koncu kriv što je Hajduk morao na kraju platiti praktički dvostruki iznos od početnog duga?
- Branko Grgić jedini je krivac što je dug toliko narastao! Moj je odvjetnik nekoliko puta mislio da je postigao dogovor, ali već sutra u klubu bi sve izigrali bez imalo srama. A što se samog stečaja tiče, zašto bi se pokretao stečaj zbog duga koji očito mogu platiti? Hajduk je dužan više od 30 milijuna kuna, a plaće igračima idu normalno. Zar tu nešto nije nelogično?” -  pita se Vuković.

Razočaran i tužan

Istovremeno, pritisci na njegovu obitelj, čak i otvorene prijetnje, posljednjih su dana postali neizdrživi.

- Roditelji mi još dosta toga i prešućuju. Na kraju svega, razočaran sam i tužan. I ovdje gdje igram Hajduka pamte kao veliki klub. No, nitko ne može vjerovati što se dolje događa -  završava svoju priču Vuković, trenutačno angažiran u njemačkom drugoligašu Alemania Aachem, unatoč seriji težih ozljeda koje su mu se nanizale u posljednje vrijeme. Iz Hajduka nitko nikada nije pokazao nikakav interes za njegovu karijeru nakon odlaska.

 

Klarića ne poznajem

Jerkov je, koliko sam shvatio, inzistirao na stečaju da bi uveo reda u klub, i moje mu je ime dobro došlo da pozornost skrene sa sebe. Krajnje nepošteno! A što se tiče uvreda koje su u medijima sipali drugi članovi uprave, prije svega Mirko Klarić, ja tog čovjeka uopće ne poznajem. Njegove izjave više govore o njemu nego o meni - ogorčen je Vuković.

 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 09:21