StoryEditor
Crna kronikanevin u zatvoru

Splićanin ‘odležao‘ 40 mjeseci, država mu sada plaća pozamašnu odštetu: uhićen je s heroinom, sud mu nije povjerovao da je samo ovisnik, a ne i diler

15. travnja 2020. - 15:56
Paun Paunović/Ilustracija/HANZA MEDIA

Zbog toga što je početkom lipnja 1996. nezakonito uhićen i što je, nakon pravomoćne presude Vrhovnog suda, nevin odležao nešto manje od četrdeset mjeseci, Lucijanu Putniku (50) iz Splita Ministarstvo pravosuđa je isplatilo 343.840 kuna zbog povrede prava na osobnost.

Uhićen je 4. lipnja 1996. s deset paketića heroina, ukupne težine 4,81 grama, u Ulici Domovinskog rata u Splitu. Sudilo mu se zajedno s još dvojicom mladića koje je policija povezivala s ovim događajem, ali su oni oslobođeni optužbe. Jedino je Putnik osuđen pravomoćno, i to na tri i po godine zatvora, koje je odradio u razdoblju od dana uhićenja do 14. listopada 1999. godine.

Bez dokaza za dilanje

Iako se tijekom suđenja na Županijskom sudu u Splitu neuropsihijatar dr. Ivan Urlić u svom vještvu očitovao da je Putnik ovisnik u visokom stadiju ovisnosti i da je zaplijenjena količina droge dostatna možda i za njegovu jednodnevu uporabu, sud to nije uvažio.

Vještak je istaknuo i da 10 paketića droge koja je kod njega nađena ne znači i dilanje droge. Po njegovu mišljenju, tu je drogu Putnik kupio za svoju uporabu. “Količina možda jest velika, ali kod takvih teških ovisnika može biti i normalna”, zaključio je tada dr. Urlić, ali sud nije baš u to povjerovao te je Putnika osudio za dilanje droge, iako nije postojao niti jedan materijalni dokaz za to. Niti da je on tu drogu dilao ili namjeravao dilati, niti je pronađen bilo kakav drugi pripravak koji bi, miješajući se s heroinom, drogi dao veću težinu, što bi donijelo bolju zaradu nakon eventualnog dilanja.

Pretragom stana nije nađena ni vaga za precizno mjerenje koja služi za “raspizavanje”. Nađena je samo veća količina novca koje je tužiteljstvo uporno tretiralo kao da je zarađeno od droge, a nije uvažilo Putnikovu obranu da je to novac od njegova dvogodišnjeg rada u Njemačkoj iz koje se bio upravo vratio, a novac je ionako nađen u stanu njegova oca, pa je mogao biti i očev.

Izmjena optužnice

Kada su dvojica Putnikovih suoptuženika oslobođena kaznene odgovornosti, slučaja se vrlo ozbiljno uhvatio odvjetnik Jadran Franceschi te je zatražio obnovu postupka koju je pravomoćno odobrio i Vrhovni sud, a predmet je s razine Županijskog suda spušten na Općinski sud.

Tužiteljstvo je izmijenilo činjenični opis optužnice i pravnu kvalifikaciju djela, a sud je pod predsjedanjem Marija Franetovića Putnika oslobodio optužbe. Županijski sud u Slavonskom Brodu - ispostava Požega tu je presudu i potvrdio.

Tako je ostavljen put za odštetni zahtjev. Putnik je tražio 510.810 kuna. U rješenju o isplati, koje potpisuje pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić, konstatira se da je traženje Putnikova odvjetnika osnovano, ali previsoko. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 09:44