StoryEditorOCM
Crna kronikaRATNI ZLOČIN

Silovanje u Kulinama 'čeka' dvije godine u ladici Vrhovnog suda

Piše PSD.
8. veljače 2014. - 19:11

Za tri mjeseca napunit će se dvije godine otkada je Vrhovni sud zaprimio žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu povodom odluke Vijeća splitskog Županijskog suda kojom je obustavljen postupak protiv nekadašnjih vojnih policajaca Damira Boršića i Miroslava Periše za ratni zločin nad civilima, konkretnije, silovanje jedne zatočenice u šibenskom vojnom zatvoru u Kulinama sredinom 1993.

Prigovor osumnjičenih

Iako se radi o teškim optužbama, Vrhovni sud još nije našao za shodno odlučiti o žalbi ŽDO-a kojom se traži ukidanje donesene odluke o obustavi. Valja se nadati da će žalba ubrzo “isplivati” iz ladica Vrhovnog suda i naći se na dnevnom redu pa da se to pitanje konačno razriješi.

Naime, nakon podizanja optužnice osumnjičeni su podnijeli prigovore u kojima su tvrdili da je ŽDO iskonstruirao optužnicu te da za to za što ih se teretilo nije bilo niti jednog dokaza, niti jednog iskaza svjedoka koji bi potvrdili navode optužnice.

‘Nije bilo dokaza’

Sudsko je vijeće u travnju 2012. godine zaključilo da je neosporno da su dvije zatvorenice, danas 69-godišnjakinja i 71-godišnjakinja, te još dvojica muškaraca kao civili bili 1993. godine zarobljeni i smješteni u vojni zatvor Kuline.

Vijeće je zaključilo da nema nikakvih dokaza da su oni bili u zatvoru mučeni, silovani, da su im nanošene teške tjelesne ozljede ili da su prisiljavani na oralni seks. Iako su jedan od tih zatvorenih civila i 69-godišnjakinja dali iskaze u kojima su kazali da su bili natjerani na spolni odnos, sudsko je vijeće ustvrdilo da dijelovi optužnice nisu sukladni s tim iskazima “iako je ista iskonstruirana upravo na dijelovima tih iskaza”.

Tako se u odluci sudskog vijeća navodilo da je jedan oštećenik tvrdio da su mu stražari palili upaljačem bradu, no iz iskaza ostalih svjedoka, tadašnjih zarobljenika koji su s njim bili u zatvoru, proizišlo je da on - uopće nije imao bradu! Također, prema obrazloženju sudskog vijeća, nitko od pritvorenika nije vidio niti da su kome nanošene teške tjelesne ozljede niti da je itko prisiljavan na spolne odnose.

Napomenimo da je, osim ovog slučaja vezanog za ratni zločin u Kulinama, u splitskom sudu još “na čekanju” i slučaj u kojem su Boršić, Tvrtko Pašalić, Željko Maglov i Milorad Paić optuženi za mučenje i zlostavljanje 20-ak ratnih zarobljenika u istom vojnom zatvoru. Oni su nakon podizanja optužnice bili pritvoreni, pa pušteni, pa pritvoreni te opet pušteni i sad čekaju nastavak sudskog postupka na slobodi uz mjeru opreza javljanja nadležnoj policijskoj postaji.

vladimir urukalo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 04:30