StoryEditorOCM
Crna kronikadao svoj nalaz

Psihijatar Urlić vještačio djevojku silovanu na tulumu strave u Podstrani

17. veljače 2016. - 08:10
Podstrana, 211112. Kuca u Hercegovackoj ulici br.15 u kojoj je proslog petka brutalno silovana i po zivot ozlijedjena splitska studentica. Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Stalni sudski vještak psihijatar dr. Ivan Urlić dostavio je Županijskom sudu u Splitu svoj nalaz i mišljenje u slučaju pokušaja ubojstva i obljube bez pristanka u privatnoj kući u Podstrani krajem 2012. godine. Zadatak sudskog vještaka je bio pregledati žrtvu na nalog sudskog vijeća koje se na taj korak odlučilo nakon što ja Županijsko državno odvjetništvo u Splitu zatražilo novo vještačenje.

Suđenje je započelo polovicom 2014. godine i već je bila zakazana objava presude prošle godine. Prije konačne odluke otvorena je glavna rasprava i ponovno pozvana psihijatrica koja je vjaštačila žrtvu. Optuženi mladić je u svojoj obrani kazao kako su on i djevojka bili intimni uz njezin pristanak. Ostale djevojke i mladići koji su bili u kući tog posljepodneva posvjedočili su kako su ih ostavili same u prostoriji. Djevojka se od događaja ne sjeća ničega.

Tijekom cijelog postupka jedno je od temeljnih pitanja je li ona dobrovoljno pristala na intimnosti te je li bila u stanju odlučivati i komunicirati jer se te večeri popilo dosta alkoholnih pića. Tužiteljstvo smatra da djevojka nije bila u stanju dati pristanak za intimni odnos. Prema optužnici, student R.Š. (24) obljubio je svoju vršnjakinju bez pristanka, nakon čega ju je pokušao ubiti.

Psihijatrica je ponovno saslušana u listopadu prošle godine te je nakon toga tužiteljstvo zatražilo novo vještačenje žrtve. Sudsko vijeće pristalo je na njihov zahtjev te je s djevojkom razgovarao dr. Ivan Urlić i napravio novi nalaz i mišljenje.

Rasprava je bila odgođena na neodređeno vrijeme te će se sada ponovno zakazati.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 23:27