StoryEditor
Crna kronikareagirao i sindikat policije

Propucani migrant i dalje se bori za život; CMS: Neuvjerljiva je priča o slučajnom ranjavanju, a još više zabrinjavaju izjave ministra Božinovića

Piše H
18. studenog 2019. - 16:55
migranti_maljevac28-241018 (2)

Na području Tuhobića gdje je policajac propucao migranta za čiji se život bore u riječkoj bolnici dovršen je očevid tijekom kojega su "pronađeni i izuzeti predmeti od interesa za daljnje provođenje izvida", izvijestila je u ponedjeljak primorsko-goranska policija.

Iako su izvijestili o okončanju očevida kojim je rukovodio zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Rijeke, uz pomoć policajaca i vještaka iz centra "Ivan Vučetić" u policiji kažu da, s obzirom na tajnost izvida i izvješće stručnog tima Ravnateljstva policije koje još nije dovršeno, u ovom trenutku ne mogu iznositi više detalja.

U koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom policija "nastavlja provođenje izvida s ciljem utvrđivanja svih relevantnih okolnosti, odnosno činjenica vezanih uz stradavanje nezakonitog migranta, ali i lakše ozljeđivanje policijskog službenika", stoji u priopćenju.

Podsjećaju da je skupina od 17 stranih državljana, među kojima je bio i ozlijeđeni, nezakonito ušla u Hrvatsku iz BiH. Kako nijedan od njih nije izrazio namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom pokrenut je postupak njihove readmisije u susjednu državu.

Iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, gdje se nalazi teško ozlijeđeni migrant, doznaje se da je njegovo stanje nepromijenjeno, odnosno da je i dalje životno ugrožen i na respiratoru. 

Migrant je ozlijeđen 16. studenoga na nepristupačnom području Gorskog kotara, na planini Tuhobić prilikom postupanja policijskih službenika koji rade na suzbijaju nezakonitih migracija. Prilikom uporabe vatrenog oružja migrant je zadobio teške ozljede toraksa i abdomena.

Pozivajući se na neslužbene izvore, mediji su objavili da je ozlijeđenog migranta nekoliko kilometara s kolegom do automobila nosio policajac koji ga je i ranio. Policajac je navodno planirao pucati u zrak kako bi mu kolege priskočile u pomoć, no onda se spotaknuo i pao, a metak je pogodio migranta.

Centar za mirovne studije; Nedopustivo je pucati na migrante

Centar za mirovne studije (CMS) u ponedjeljak je nedopustivim ocijenio policijsko propucavanje migranta na području Gorskog kotara, dok iz Sindikata policije Hrvatske kažu kako je do ozljeđivanja došlo uslijed slučajnog opaljenja, a život migranta je spašen jer je policajac postupio u skladu s najvišim načelima.

 "Prema medijskim napisima čovjek je zaprimljen na hitni operativni zahvat zbog prostrijelne rane u predjelu prsnog koša i trbuha, a liječnici riječkog KBC-a bore se za njegov život. Uporaba vatrenog oružja spram izbjeglica i migranata postaje pravilo, a MUP na čelu s ministrom Božinovićem ulaže sve snage u opravdanje takvog postupanja, umjesto u njegovo suzbijanje", ističu iz CMS-a u priopćenju.

Neuvjerljivom pričom smatraju policijske neslužbene informacije iako rezultati istrage nisu objavljeni, a još više, kažu, zabrinjavaju izjave ministra Davora Božinovića kojima nastoji opravdati policijsku uporabu vatrenog oružja prema civilima.

Napominju kako ovo nije prvi put da se puca na skupine migranata i izbjeglica, iako je krajnja nužda jedina zakonska osnova za takvo postupanje.

 "Naime, u svibnju 2018. prvi puta je zabilježen slučaj policijske pucnjave na kombi u kojem su ozlijeđena djeca, a u anonimnom pismu policijskih službenika pučkoj pravobraniteljici navodi se da upotreba oružja prilikom ilegalnog protjerivanja izbjeglica i drugih migranata nije iznimka već ustaljena praksa, koja ugrožava ljudsku sigurnost i živote", tvrde u CMS-u.

Prozivaju MUP da bez rezultata istraga ili dokaza odbacuje da se nad migrantima na granici provodi nasilje, kao i svjedočanstva ljudi iz sustava koji upozoravaju na ovakva postupanja, zbog čega iznimno važnim drže neovisnu i učinkovitu istragu te da javnost bude upoznata s njenim rezultatima. 

"Manipulacija informacijama u slučaju potencijalnog protupravnog postupanja policije spram nenaoružanih civila ne samo da krši demokratske temelje RH, već i ugrožava osjećaj sigurnosti svih njezinih državljana, kao i u povjerenje u nadležne institucije", ističu u CMS-u i dodaju kako se ovime dovodi u pitanje ispunjavanje kriterija za ulazak Hrvatske u Schengenn

Sindikat: Požrtvovnost policajaca u spašavanju života migranta

Sindikat policije Hrvatske (SPH) pozdravio je djelovanje svih policajaca angažiranih na zaštiti državne granice u teškom razdoblju tijekom kojeg je u porastu broj osoba koje pokušavaju ilegalno stupiti na teritorij Hrvatske.

"Savjesno i profesionalno djelovanje hrvatskih policajaca nužno je za očuvanje državnog integriteta i sigurnosti građana, kao i za ispunjavanje svih obveza koje je RH preuzela ulaskom u EU te drugim oblicima međunarodnih sporazuma i udruživanja kojima je pristupila", navodi u priopćenju predsjednik SPH-a Dubravko Jagić.

Vezano za policijsko propucavanje migranta Jagić tvrdi kako je po svim do sada javnim i službenim informacijama do ozljeđivanja došlo uslijed slučajnog opaljenja vatrenog oružja kojim je rukovao jedan od policajaca koji su zatekli ilegalne migrante.

"Nažalost, posljedice ranjavanja su bile teške i ozlijeđena osoba je još uvijek u ozbiljnom stanju. Međutim, život joj je spašen isključivo iz razloga što je policajac, čije je vatreno oružje slučajno opalilo, postupio u skladu sa svim najvišim načelima policijskog poziva i humanosti te zajedno s kolegom prenio na rukama ranjenu osobu preko tri kilometra nepristupačnog terena do mjesta gdje je moglo pristupiti vozilo hitne medicinske pomoći", kaže Jagić.

"Požrtvovno djelovanje hrvatskih policajaca na spašavanju života migranta duboko je human čin, ali od njih se ništa manje niti ne očekuje", zaključuju u Sindikatu.

Izdvojeno

09. srpanj 2020 06:52