StoryEditor
Crna kronikapolicija odbacila prigovor na račun postupanja dvojice policajaca na šolti

POSTUPANJE PLAVACA NA ŠOLTI "Nismo ih tukli već su sami udarali glavom u policijski auto"

Piše PSD.
15. listopada 2010. - 00:38

Marin Blašković
Nakon što je Odjel za unutarnju kontrolu istražio pritužbe obitelji Blašković, u splitskoj policiji su zaključili da su policajci koji su uredovali u mjestu Nečujmu na otoku Šolti 26. 7. ove godine u potpunosti obavili svoj posao kako treba i ni u jednom trenutku nisu prekoračili svoje ovlasti, niti su uporabili prekomjernu silu prema dvojici mladića sa Šolte od kojih se jedan javno žalio u našem listu.

Marin Blašković (21) iz Gornjeg Sela na otoku Šolti i njegov otac Ante u našim novinama su se prije nešto manje od tri mjeseca otvoreno požalili na postupak dvojice šoltanskih policajaca, Hrvoja Bradarića Šljuje i Luke Peke Lončara.

Marin je za policajca Hrvoja Bradarića tada u našim novinama rekao da ga je, nakon što je prethodno razbio nehotice dvije čaše, policajac bacio na pod i dva sata na njemu sjedio do dolaska policijskog pojačanja iz Ražnja, a tvrdnje su otac i sin dokumentirali i fotografijama tog događaja koje su snimili posjetitelji nakon koncerta grupe “Viva”.

- Je li to razlog da me se hapsi kao pripadnika Al-Qa’ide i dva sata drži na betonskim pločicama i to sve zato što sam policajcu Luki Peki Lončaru prigovorio na njegovo postupanje prema mom prijatelju Andreju Jakovčeviću kojeg je Peko počeo gušiti policijskom lampadinom meglite - govorio je tada Marin za naše novine.

Otac mu Ante je išao korak dalje i o ponašanju Luke Peke Lončara, kojega je nazvao “šerifom otoka Šolte”, obavijestio je njegove nadležne, od načelnika PU SD Josipa Bukvića do ravnatelja policije Olivera Grbića i ministra Tomislava Karamarka.

Ante je tada u našim novinama iznio niz primjedaba na rad policajca Lončara - od toga da mu je sina, koji je imao dvije operacije kao dječak, držao dva sata na betonskim pločicama, do toga da je ranije tukao hendikepiranog dječaka iz siromašne obitelji tjerajući ga da prizna neka djela koje ovaj nije učinio, da je jednom prilikom za vrijeme racije do gaćica skinuo mladića iz Grohota, da je njegova sina Marina u lisičinama privodio na Prekršajni sud u Split zbog toga što se pomokrio pod zidom kuće Bratovštine svetog Ivana u mjestu, do niza drugih detalja.

Vrana vrani oči ne vadi

Od svih adresa na koje se Ante obratio stigao mu je jednio odgovor od načelnika PU splitsko-dalmatinske Josipa Bukvića koji u cijelosti njegovu prestavku naziva neopravdanom i neutemeljenom.

Bukvić tako Anti Blaškoviću piše da je njegov sin prije policijskog postupanja počeo vrijeđati policijske službenike teškim vulgarnim izrazima (načelnik ih u dopisu sve citira, no prevulgarni su da bi se ponovili u novinskom članku), te su pozivali i ostale građane na otpor prema policiji.

Policijski službenici su ponovno izdali upozorenje i zapovijed da prestanu s narušavanjem javnog reda i mira, što oni nisu poslušali. Nakon što su uporabljena sredstva prisile, policijski službenici su ih pokušali smjestiti u službeno vozilo, u čemu nisu uspjeli jer su Blašković i Jakovčević pružali aktivni otpor na način da su udarali u oplatu i blatobran desne strane vozila, a Blašković nekoliko puta glavom u rubni dio krova - stoji u Bukvićevu odgovoru.

Pritom su i dalje mladići vrijeđali policajce i prijetili im da će ih zaklati nožem, ubiti njih i njihove familije... zbog čega su policajci u PP Split na zapisnik podnijeli kaznenu prijavu protiv ove dvojice zbog prijetnje, o čemu je pismeno obaviješten i općinski državni odvjetnik u Splitu, stoji u Bukvićevu dopisu.

Ante Blašković nam je priznao da je dobio Bukvićev odgovor s kojim nije nimalo zadovoljan jer ne odražava pravo stanje stvari.

- Vrana vrani oči ne vadi, to vam je valjda jasno. Kako to da policajci nisu prekršili nikakva pravila, a ni jedan od njih dvojice sada ne radi na Šolti, obojica su premještena.

Prema policijskom objašnjenju, mladići su izazivali nered, sami udarali glavom u policijski automobil, a policijski intervencija bila je u skladu s ovlastima

Dobro, Bradarić je bio na ispomoći, ali Peko je premješten nakon mojeg dopisa. Istina je da su mladići svašta govorili, ali prosječan čovjek i ne može voditi pristojan razgovor dok policajac od sto kila sjedi na tebi, a drugi drži drugog mladića stalno “u kravati”.

Uostalom, Peko je i protiv mene podnio kaznenu prijavu da sam mu tada prijetio smrću i ubojstvom familije, iako sam od njega bio udaljen skoro dvadesetak metara kada su on i kolega mu obrađivali mog sina i njegova priatelja.

Ante Blašković je posebno osupnut Bukvićevim dijelom dopisa u kojemu Bukvić tvrdi da na Šolti ne cvjeta kriminal kako to Blašković u dopisu tvrdi.

- Po Bukviću na Šolti nema ni divljih deponija, ni protuzakonite eksploatacije mineralnih sirovina, ni teške mehanizacije koja uništava lokalne i županisjke ceste, nema iznajmljivača soba i apartmana, niti radnika na crno...

To sve stoji u Bukvićevu odgovoru gdje mi se otvoreno zamjera da o tim radnjama policiji 30.8. ove godine nisam htio ništa konkretnije reći jer dolazim iz male sredine i tvrdim da se radi o opće poznatim stvarima.

Taj policajac Bradarić se nije ostavio moga sina ni nakon svih naših pritužbi koje smo protiv njega iznijeli, nego mu je 20. rujna u splitskom kafiću “Lanterna” prišao i rekao: ”Kome ti kažeš: ‘Evo onog majmuna’?” Bradarić je Marina tada pretražio, i kada kod njega nije ništa našao, odveo ga je u postaju, a potom i prekšajnom sucu koji je mog sina kaznio zbog vrijeđanja policajca sa 456 kuna.

Policajac Bradarić kaže da je prolazio pored kafića i da mu je moj sin rekao “evo onog majmuna”, a mi imamo svjedoke da je policajac sjedio sa još jednim kolegom i dvije kolegice na štekatu kafića nekoliko minuta i da nikakvog verbalno ni ikakovg drugog kontakta između mog sina i njega nije bilo, ali je moj sin ipak kažnjen.

Dakle, policajac u ovoj državi može reći sve što hoće i njemu se apsolutno sve vjeruje, a mi obični građani koji te policajce plaćamo, ne možemo reći ništa jer nam se ništa ne vjeruje. Možemo samo plaćati ove kazne i moliti Boga da nas ne zatvore. Baš me zanima je li unutarnja kontrola PU splitsko-dalmatinske ikada u ovoj godini i ranije ustanovila da su njeni policajci ikada bili u krivu - pita se ogorčeni Šoltanin na kraju.

marko didić

Prijavljeni i za prijetnje

“Možemo Vas obavijestiti da je predmetni događaj inspiciran s razine ove policijske uprave kojom prilikom nije utvrđeno da bi uredujući policijski službenici postupali nezakonito ili neprofesionalno” stoji u odgovoru Policijske uprave.

“Ističemo da je postupanju policijskih službenika prethodilo narušavanje javnog reda i mira od strane dvojice mladića zbog čega su od strane djelatnika redarske službe bili izvedeni sa lokaliteta gdje se održavao javni skup. Obzirom da su ti mladići ponovno, nasilu, namjeravali ući u taj prostor, uredujući policijski službenici su ih najprije prema Zakonu upozorili da prestanu s narušavanjem javnog reda i mira, a nakon što su se oni oglušili o zapovijedi i vrijeđali policijske službenike, policijski službenici su na zakonit način primijenili sredstva prisile prema njima, a što je ocijenjeno s razine Policijske uprave. Napominjemo i to da su ti mladići kazneno procesuirani zbog osnovane sumnje da bi počinili KD Prijetnje na štetu uredujućih policijskih službenika.”

Reakcije

Obojica su policajaca u našoj rubrici Trbina preko svojih odvjetnika demantirala svoju krivnju i najavili moguće sudske postupke protiv novina, ali tek nakon što su doznali da unutarnja kontrola njihove metode proglasila opravdanim. Pritom su policajci isticali da su branili pravni poredak ove države, do činjenice da su novinari i njih trebali kontaktirati iako znaju da po Zakonu o policiji njima nije dopušten istup u javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 18:40