StoryEditor
Crna kronikasilovanje u hak-u

Policija se očitovala o sumnji u propuste u slučaju Damira Škare; Iz HDZ-a otkrili planiraju li ga isključiti iz stranke

6. rujna 2019. - 17:48
skaro_privodjenje9-050919

Zagrebačka policija u petak je ustvrdila da je istraživanje silovanja za koje je osumnjičen Damira Škare provedeno sukladno zakonu i pravilima struke, odgovarajući predsjedniku saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je od MUP-a zatražio očitovanje o eventualnim policijskim propustima u tom slučaju.

"Vezano uz provođenje kriminalističkog istraživanja po čijem dovršetku je osumnjičeni muškarac, uz posebno izvješće, predan Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, obavještavamo Vas da je navedeno kriminalističko istraživanje u potpunosti provedeno sukladno pravilima struke te uz poštivanje zakonskih propisa i rokova", odgovaraju u zagrebačkoj policiji.

Dodaju da je prilikom provođenja kriminalističkog istraživanja žrtva upoznata s pravima koja joj pripadaju te je učinjeno sve što je bilo potrebno kako bi se istraživanje uspješno dovršilo, a osumnjičena osoba dovela pred nadležna pravosudna tijela.

"S obzirom na zakonske propise o tajnosti izvida nismo u mogućnosti detalje podijeliti s javnosti, ali ćemo Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, s obzirom na njegov zahtjev, izvijestiti o svemu poduzetom", kažu u policiji.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić ranije je priopćio da je od MUP-a zatražio "poduzimanje svih radnji iz svojih nadležnosti te dostavu očitovanja na okolnosti eventualnih propusta u postupanju policijskih službenika po prijavi protiv Damira Škare u zaštiti moguće žrtve kaznenog djela".

Sudac istrage velikogoričkog Županijskog suda odredio je u četvrtak jednomjesečni istražni zatvor bivšem saborskom zastupniku HDZ-a, brončanom olimpijcu i aktualnom predsjedniku Autokluba Siget zbog silovanja i spolnog uzenemiravanja zaposlenice tog autokluba.

Prema neslužbenim podacima tužiteljstvo, koje je nakon ispitivanja zatražilo pritvaranje, strahuje da bi Škaro mogao utjecati na ukupno četiri svjedoka – tri žene među kojima su i zaposlenice koje su se zbog uznemiravanja požalile pravnici u Hrvatskom autoklubu te muškarac koji je trebao ponuditi novac žrtvi kako ga ne bi prijavila.

Uhićenje Damira Škare, ali i nedavno otvaranje istrage protiv Lovre Kuščevića potvrđuje neovisnost institucija, poručili su iz HDZ-a. Kažu da je to najbolji odgovor ''zlonamjernim podmetanjima iz oporbe da HDZ vlada pravosuđem''.

''Pred zakonom smo svi jednaki - nema nedodirljivih'', odgovorili su iz vladajuće stranke na upit portala DNEVNIK.hr. Od nadležnih institucija očekuju da promptno utvrde činjenice.

''Sukladno tome i stranka će reagirati temeljem svojega Statuta u kojem su jasno navedene stegovne mjere za teške povrede članske obveze'', odgovorili su na pitanje o tome kada će odlučivati o Škarinoj sudbini u HDZ-u.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 08:47