StoryEditor
Crna kronikaGRIJEH PROPUSTA

Policija ove ni prošle godine nije podnijela prijavu zbog urlanja 'Za dom spremni!' u Splitu, a prije se nisu niti žalili na oslobađajuće presude!? Evo kako se pravdaju u MUP-u

Piše Katarina Marić Banje
23. travnja 2019. - 13:36

Pozivajući se na sudsku praksu PU splitsko-dalmatinska nije ove, a ni prošle godine podnijela prijavu zbog uzvikivanja “Za Dom! Spremni!” na proslavi obljetnice Devete bojne HOS-a početkom travnja u Splitu. Prilikom toga zaboravili su spomenuti kako su upravo oni kreirali sudsku praksu tako što nisu podnijeli žalbu na oslobađajuću presudu za isti događaj iz 2017. godine čime je ona postala pravomoćna bez da je spis došao na viši sud.

Policija provodi izvide zbog ustaškog skandiranja usred Splita, hoće li ovoga puta netko odgovarati?

Splitom opet odjekivalo 'Za dom spremni!'; Svećenik pozvao na 'stari hrvatski pozdrav', Skejo poručio: Uredit ćemo Hrvatsku onako kako su sanjali naši ratnici

Nakon tradicionalnog okupljanja u Ulici Ruđera Boškovića u Splitu 10. travnja 2017. kada se slavi obljetnica osnutka bojne HOS-a, splitska policija je podnijela optužni prijedlog protiv Damira Banića (47), satnika i Marka Skeje (63), pukovnika HV-a i ratnog zapovjednika postrojbe.

Prijavljeni su prekršajnom sudu u Splitu zbog remećenja javnog reda i mira ispred spomenika poginulim braniteljima bojne “Rafael vitez Boban”. U optužnom prijedlogu je navedeno kako su više puta povikali “Za dom!” na što su okupljeni uzvraćali uzvikom “Spremni!”. Optužni prijedlog je podnijela Druga policijska postaja Split.

Presuda je objavljena krajem veljače prošle godine, a rok žalbe je bio osam dana. Splitska policija je kao ovlašteni tužitelj imala pravo podnijeti žalbu na oslobađajuću presudu.

U tom slučaju spis bi otišao na Visoki prekršajni sud u Zagreb koji bi odlučivao o krivnji. Stajalište Visokog prekršajnog suda je do sada više puta izraženo kroz njihove odluke prema kojima se u situaciji kad se poklič “Za dom! Spremni!” izriče ili ističe na javnom mjestu, radi o prekršaju. Međutim, splitski slučaj nije dobio mogućnost evaluacije na višem sudu već je oslobađajuća presuda postala pravomoćna propuštanjem splitske policije da se žali na nju.

Na naš upit zašto se nisu žalili odgovorili su kratko.

- U vezi Vašeg upita možemo Vas izvijestiti kako smo s obzirom na obrazloženje sudske presude u tom slučaju, kao i činjenicu da u žalbenom postupku ne možemo iznijeti druge dokaze, donijeli odluku da nećemo podnositi žalbu - kazali su nam iz PU splitsko-dalmatinske.

U  dosadašnjoj praksi policija se žalila čak i na sankciju izrečenu na prekršajnom sudu, ako su smatrali da je preblaga. U slučajevima oslobađajućih odluka u pravilu se uvijek žale i tada ne iznose drugi dokazi već se pozivaju na pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje vezano za već priložene dokaze.

Kreiranje sudske prakse oslobađajućim odlukama nižeg suda na koje se ne podnose žalbe, nije izum splitske policije. Istu stvar napravio je MUP i nakon oslobađajuće presude Prekršajnog suda u Šibeniku u listopadu prošle godine za Marka Perkovića Thompsona nakon tri njegova koncerta na kojima se uzvikivalo “Za dom!”. Tako je odluka također postala pravomoćna bez da dođe blizu višem sudu u Zagrebu. Ove godine početkom ožujka, kada je šibenski sud ponovno oslobodio pjevača zbog drugih koncerata za koje je prijavljen, nadležna policija se ipak odlučila na žalbeni postupak.

Osim što su u slučaju iz  2017. godine procijenili da nemaju šanse i odustali od pravnog lijeka, splitska policija se za kasnije slučajeve odlučila na posve drugačiji pristup od šibenske. Poslužili su se navedenom oslobađajućom odlukom da slijedeće dvije godine operu ruke od procesuiranja sličnih događanja. Tako su nakon skupa prošle i ove godine prikupili sve dokaze, snimke i izjave i poslali ih u posebnom izvješću državnom odvjetništvu da ono procijeni treba li ići u prekršajni progon.

Na naš upit zašto nisu podnosili optužni prijedlog za remećenje javnog reda i mira odgovorili su:

"U vezi Vašeg upita možemo Vas izvijestiti kako Policija, kao ovlašteni tužitelj po Prekršajnom zakonu uzima u obzir i postojeću sudsku praksu te ovom prilikom skrećemo pažnju kako je 2017. godine nakon održanog okupljanja na istom mjestu i za isti učin podnesen optužni prijedlog protiv dvije osobe. Nadležni sud u tom je slučaju donio oslobađajuću presudu u obrazloženju koje navodi kako se navedeni pozdrav koristio u vrijeme Domovinskog rata kao sastavni dio službenog grba HOS-a, kako se nalazio na odorama HOS-a, kako su osobe kritične prigode izvikivale pozdrav koji je sastavni dio njihovog grba i određen njihovim važećim statutom. Konačno, sud navodi kako je nedvojbeno utvrdio da osobe predmetne prigode nisu izgovaranjem navedenog pozdrava remetili javni red i mir. S tim u vezi, u odnosu javno okupljanje koje je prošlog tjedna održano u Splitu, policijski službenici nadležne policijske postaje proveli su kriminalističko istraživanje te o svemu utvrđenom izvijestili nadležno državno odvjetništvo, koje je sukladno Prekršajnom zakonu, također ovlašteni tužitelj."

Htio je na HOS-ovom skupu razviti transparent o Jasenovcu i NDH, ali ga je policija spriječila: 'Jako je važno nacistima se suprotstaviti otvoreno i po danu'

Zanimljivo je i kako se u navodima o tome kako nitko nije bio uznemiren ne spominje splitski aktivist Zoran Erceg koji je pokušao doći na skup na Splitu 3 kako bi izrazio svoje nezadovoljstvo i razvio transparente s brojem djece ubijene u Jasenovcu. Policija mu nije dala prići blizu skupu, a kao razlog su naveli brigu za njegovu sigurnost.

#HOS#ZA DOM SPREMNI#SPLITSKA POLICIJA#MARKO SKEJO#PU SPLITSKO-DALMATINSKA

Izdvojeno