StoryEditor
Crna kronikaOtac: Pokušat ću stupiti u kontakt sa obitelji stradalog mladića

Policija: Kotlar je pijan slučajno ubio mladića u Španskom, nije bilo svađe

Piše PSD.
16. travnja 2010. - 15:37

Iako je policija nakon kriminalističke obrade prijavila Zadranina Roka Kotlara (20) za dovođenje u opasnost života i imovine jer je iz ilegalnog pištolja, a zbog nestručnog rukovanja usmrtio netom stečenog prijatelja Ivana Galića (23), tužiteljstvo mu u istražnom zahtjevu na teret ipak stavlja ubojstvo!

Student kineziologije, koji je u kobno vrijeme imao 1,3 promila alkohola u krvi, uz kaznenu je prijavu u petak doveden u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu gdje se branio šutnjom te mu je određeno zadržavanje u pritvoru.

U razgovoru sa očevicima kafića 'Ivana' u Došenovoj ulici u zagrebačkom Španskom, a ispred kojeg je Galić izdahnuo, doznalo se da su Kotlar, Galić te poznanik Hrvoje Š. (30) netom se upoznali tu noć pa su novostečenom prijateljstvu nazdravljali opijajući se po raznim kafićima.

Kulminacija poznanstva je bila u četvrtak u 7,10 sati kada su svratili u Ivanu a očito se tad Roko odlučio pohvaliti ekipi da ima pištolj Crvenu zastavu kalibra 7,62mm. Na nagovor Ivana i Hrvoja pištolj je potom izvadio iz džepa i stavio na šank, nakon čega je konobarica, uvidjevši što ima pred sobom, uzela pištolj i odložila ga s unutarnje strane šanka.

Pola sata kasnije mladići su odlučili napustiti lokal ali je Roko, sjetivši se da je imao naoružanje, uzeo pištolj iz kojeg je izvadio spremnik sa streljivom. Potom ga je repetirao, a kako je u cijevi ostao jedan metak, došlo je, tvrdi policija, do nekontroliranog opaljenja.

Metak je u svojoj putanji pogodio Galića u prsa, pa su u nastaloj panici ranjenog mladića iznijeli iz kafića napolje misleći da će mu, osim reanimacije, pomoći i svježi zrak.

Svi napori su bili uzaludni jer je Galić preminuo na terasi kafića nedugo nakon toga. A glavni krivac koji zbog alkohola nije bio svjestan situacije, ipak se uspaničio i pištolj odbacio u obližnju kantu za smeće.

Ostaje nepoznanica gdje je mladić nabavio pištolj, ili ga pak eventualno kupio, no bilo kako bilo, i zbog toga će biti sankcioniran.

Inače, ugostiteljski objekti u sklopu zgrade su okupljalište 'podzemne' elite, a stanari zgrade koji zbog učestalih ispada gostiju lokala znaju često i probdjeti noć, kažu da ih više ništa ne može iznenaditi.

HAJDI KARAKAŠ JAKUBIN
foto: drago sopta / cropix

Otac: Pokušat ću stupiti u kontakt sa obitelji stradalog mladića

Neprestano mi je na pameti taj drugi momak koji je stradao, no jedino što ja mogu učiniti to je da pokušam, ne znam ni ja kako, stupiti u kontakt s njegovom obitelji – izjavio je Bernard Kotlar, otac Roka Kotlara (20), studenta iz Zadra dan nakon što je njegov sin zbog nestručnog rukovanja pištoljem u zagrebačkom naselju Špansko ubio 23-godišnjeg Ivana Galića. U Zagrebu ga je vidio sa desetak metara udaljenosti prilikom privođenja, no s njim nije uspio razgovarati.

- Nisam mogao sa njim razgovarati no vidio sam da je u jednom strašnom šoku, potresen sa svime što se dogodilo. Kako sam saznao nije htio uzeti odvjetnika, pa mu je dodijeljen onaj po službenoj dužnosti. Kako su mi kazali u policiji rekao da je da mu ne treba nitko i da će ispričati kako se sve dogodilo – kazao je zabrinuti otac stalno ponavljajući kako drugog mladića više nema.

- Mladića više nema, i to je nešto što je prestrašno, a ovo drugo će biti kako mora biti. Moram pokušati shvatiti kako se moje dijete uopće našlo u takvom spletu okolnosti i to sa oružjem. To nikako ne mogu shvatiti jer nikada nije imao problema sa policijom, no pokušat ću doznati sve kako bi mi ta situacija barem malo postala jasna, izjavio je otac 20-godišnjeg Zadranina, inače ravnatelj zadarske Osnovne škole Smiljevac i brat Daniela Kotlara, bivšeg zadarskog dožupana, i bivšeg predsjednika zadarskog HSP-a, koji ovu cijelu situaciju nije htio komentirati.

U zadarskim Ričinama kuće su im jedna do druge, a i sam Danijel Kotlar, stric 20-godišnjaka našao se u rubrici crne kronike kao žrtva nakon što mu je 2006. godine u vrijeme dok je bio dožupan, pod službeni auotmobil ispred kuće, podmetnuta bomba. Bomba je bila postavljena pod stražnji dio Opela Vectre ispod jednog od blatobrana. Iako je detonacija snažno odjeknula i potresla cijelu ulicu i čula se na širem gradskom području, nitko, na sreću, nije ozlijeđen, a policija do danas nije pronašla počinitelje.

Božana Sviličić

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. siječanj 2022 19:06