StoryEditor
Crna kronikaOTKRIVAMO NOVE DETALJE

Ovo je jahta koju je kupio odbjegli fratar

Piše PSD.
15. listopada 2012. - 13:20
Veliki obrat u slučaju fra Šime Nimca, koji je odmaglio nakon što je tvrtki “Sunčani Bast” prodao župno zemljište bez dozvole Splitsko-makarske nadbiskupije za milijun eura.

- Crkva nije oštećena! Naime, ugovor o prodaji, ako i postoji, nije pravno važeći, jer župnik nema ovlaštenje za upravljanje poslovima koji prelaze 25 tisuća kuna bez dozvole pretpostavljenih. Nikakvo knjiženje nije moguće, pa možemo zaključiti da je prevaren samo kupac. Dakle, stvar je za civilnu istragu – kazao nam je dr. don Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nažalost, nismo bili te sreće i s predstavnicima Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a doznajemo kako su zgroženi postupkom 34-godišnjeg fratra, koji želi istupiti iz Reda nakon što je nanio štetu ugledu Provincije, pa šute kao zaliveni.

Zato ne šute glasovi koji do nas dopiru o “nestašnom” fra Šimi: prema najnovijim informacijama, djevojka s kojom se intenzivno druži je bankarica koja mu je objasnila sve o tokovima novca.
Atraktivno zemljište koje je kupila tvrtka “Sunčani Bast” nalazi se uz samo more / Ivo RAVLIĆ / CROPIX
U petak je, doznajemo, prešao hrvatsku granicu i krenuo u inozemstvo. Dan poslije se vratio u Hrvatsku, pa se pretpostavlja da je novac prebacio na neku od stranih banaka.

Spominje se i kako je par kupio jahtu, koja je usidrena u biogradskoj marini i nadjenuli joj vrlo znakovito ime – “Lucky Me”, što bi u slobodnijem prijevodu značilo “Sretnoga li mene”!

Nema prenamjene

Ali to nije sve, dapače, nema kraja saznanjima koja se redaju na spomen fra Šime i njegove družice, a sve na granici filmskog scenarija o novopečenom bogatašu. Kako kažu, kupio je najnoviji passat CC, čija se cijena penje i do 50 tisuća eura, iako je prije vozio seriju R line, a poznat je kao ljubitelj skupih automobila, poput chryslera 300 što ga je vozio po Drnišu, još kao fratar.

Doznajemo i kako je kupio dva stana u Biogradu, maslinik, zatražio koncesiju za zamljište u Filip Jakovu te registrirao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo... I još: naš izvor uvjerava nas kako je zemljište u Baškom Polju plaćeno dvostruko više nego što stoji u ugovoru, da je cijena kvadrata bila 40 eura, a ne 23 po četvornome metru, pa više nije riječ o milijun, nego gotovo o dva milijuna eura!

Nakon teksta u Slobodnoj Dalmaciji Općinsko državno odvjetništvo u Makarskoj pokušat će utvrditi kako je došlo do sklapanja ugovora, te ispitati u čijem je vlasništvu 40 tisuća kvarata u Baškom Polju. Načelnik općine Baška Voda Joško Roščić navodi kako teren uz more nije građevinska parcela, te neće doći do prenamjene u sljedećih desetak godina, što bi značilo da je jedina stranka koja je u ovoj priči ozbiljno nasamarena – investitor, tvrtka “Sunčani Bast”, odnosno njezini vlasnici, obitelj Mikulić.

DAMIR ŠARAC

Prekršio sva tri zavjeta

Fra Šime je, ako su sve priče točne, uspio prekršiti sva tri zavjeta koja je dao kao mladi svećenik i redovnik: poslušnost je otkazao u trenutku kad nije obavijestio svog redovničkog poglavara i još prije nadbiskupa ordinarija o prodaji zemljišta, te se oglušio na pozive da zaustavi postupak.

Siromaštvo, vrlo važan franjevački zavjet, kad je na svoj račun prenio novac dobiven prodajom župnog terena i učinio se milijunašem, a prema svjedočanstvima vjernika iz župa u kojima je službovao, ni prije mu skromnost nije bila vrlina, vozio je skupocjena auta, odijevao trendovsku odjeću...

Fratri, prema želji svetoga Frane Asiškoga, u trenutku stupanja u Red odriču se svih materijalnih dobara i ne mogu ih stjecati u smislu vlasništva do kraja života ili pripadnosti zajednici. Zavjet čistoće je pogazio ako je istinita informacija da živi sa ženom, to prije ako je i (bila) udana za drugog muškarca.

D. ŠARAC

Tvrtka osnovana u ožujku ove godine

Tvrtka “Sunčani Bast” je registrirana u jednom od apartmana na splitskoj adresi Spinčićeva 33e. Na jednom od poštanskih sandučića piše “S. Bast d.o.o.”.

Vrata apartmana nam je otvorio mladić koji je kazao da je Mario Mikulić (direktor firme) u Makarskoj. Prema izvodu iz sudskog registra ta je tvrtka osnovana 26. ožujka 2012. godine, a temeljni kapital joj je 20.000 kuna.

T.G.Z.

#FRAšIMENIMAC#šIMENIMAC

Izdvojeno