StoryEditor
Crna kronikanezapamćeni zločin

Odvjetnica djevojke silovane kod Zadra kaže da su počinjena nova kaznena djela; Pojasnila nam je na što je točno mislila: 'Moja klijentica i njeni roditelji žive u strahu'

Piše Matea Gugić
13. studenog 2019. - 08:55
shutterstock_1446971975 (1)

Nakon jučerašnjeg puštanja na slobodu petorice maloljetnika osumnjičenih za grupno silovanje u Zadru, prašina oko ovog nezapamćenog zločina ponovno se digla.

Javnost je tako opet zgrožena postupcima sudstva koje je zaključilo da, nakon saslušanja svih svjedoka u vezi slučaja, osumnjičeni mladići više ne mogu na njih utjecati, a istražni zatvor im je ionako bio određen upravo kako ne bi utjecali na svjedoke.

Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica maloljetne žrtve, zbog izjave nekim medijima dodatno je uzburkala javnost rekavši kako “s obzirom na određene okolnosti koje su se dogodile tijekom trajanja sudskog postupka, iz kojih proizlazi da nije postignuta svrha određivanja istražnog zatvora, traže se hitni izvidi zbog visokog stupnja vjerojatnosti da su počinjena nova kaznena djela te u tom smislu očekujemo ispravne, brze i stručne reakcije cijele državne vlasti”.

No, kad smo zatražili objašnjenje te njezine izjave ona je rekla kako je pod tim novim djelima mislila na sprječavanje dokazivanja i lažnog iskazivanja.

- Svaku takvu sumnju da su počinjena nova kaznena djela nadležna bi državna tijela trebala istražiti. Smatramo da se time i ispunjavaju zakonski razlozi, koji prije nisu bili propitivani, a koji predstavljaju sumnju da može biti počinjeno novo kazneno djelo ili ponovljeno kazneno djelo – istaknula je Bezbradica Jelavić, dodajući kako je žrtva, koja je kroz duže vremensko razdoblje trpjela horor od svojih sumještana, njihovim puštanjem na slobodu opet „osuđena” da ih negdje sretne te da ona i njeni roditelji žive u strahu.

Kako nam je pojasnila poznata psihoterapeutkinja prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, njihov je strah opravdan.

- Ne ulazeći u konkretan slučaj, na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva, mogu reći da dokle god su počinitelji seksualnog zlostavljanja na slobodi i mogu na bilo koji način biti prijetnja žrtvi zlostavljanja, to kod nje povećava strah, nepovjerenje u sustav i u sve odrasle zbog kojih bi inače dijete, odnosno mlada osoba, očekivala zaštitu – istaknula je Buljan Flander, dodajući kako je čak imala slučajeve u kojima bi žrtve znale naknadno povući svoj iskaz. 

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 14:08