StoryEditorOCM
Crna kronikastrava i užas

Obiteljski nasilnici sve brutalniji prema žrtvama; brački ribar iživljavanje nad partnericom snimao mobitelom, a nasilnik s Brda (35) majci prijetio bacajući kantu s antifrizom

Piše Vladimir Urukalo
10. siječnja 2022. - 16:44
Nasilnik s Brača ženu je tukao šakom u glavu, nogama i rukama po tijelu, a potom joj je uzeo mobitel, novčanik, ključeve od automobila  Ilustracija/ Shutterstock

Već je poznato da je u posljednje dvije godine, što se vidi iz službenih statističkih brojki, na području Splita, ali i cijele države, u značajnom porastu broj slučajeva obiteljskog nasilja, no ono što se može iščitati iz pojedinih slučajeva jest da je sve više situacija u kojima su nasilnici prema žrtvama sve brutalniji.

Tako je, primjerice, 4. siječnja ove godine u istražnom zatvoru na Bilicama, zbog opasnosti od ponavljanja djela, završio I. K., 43-godišnji brački ribar, i to zbog nanošenja tjelesne ozljede, protupravnog oduzimanja slobode, nasilja u obitelji te iznude svoje ljubavne partnerice.

'Oborio' ga san

Prijavljen je zbog sumnje da je najprije u kolovozu 2021. godine "trisnuo" svoju partnericu te je posjekao nožem po prstu i uperio joj pušku u glavu. Zadnjeg dana prošle godine ju je vrijeđao pogrdnim riječima te ju je udario tri puta šakom u glavu. Nastavio ju je udarati nogama i rukama po tijelu, a bacio je prema njoj i nož, koji je prozujao pored nje i zabio se u sobna vrata. Dok je žrtvu udarao, u ruci je imao mobitel kojim je svoje iživljavanje nad njom i fotografirao.

Potom joj je uzeo mobitel, novčanik, ključeve od automobila i nije joj dao da iziđe iz kuće. Cijeli dan nije joj dao ni hrane ni vode, a kad je morala ići u WC, on ju je pratio. U jednom je trenutku, prema kaznenoj prijavi, žrtvu prisilno odveo do bankomata u mjestu u kojem žive te ju je prisilio da podigne šest tisuća kune, koje je on uzeo. Vratio je potom svoju žrtvu u kuću prijeteći joj da ni u snu ne pokuša pobjeći jer će "vidjeti što će se dogoditi".

No, svatko treba san, pa tako i najluđi nasilnici, te je 43-godišnjak nakon dva dana, 2. siječnja u poslijepodnevnim satima, napokon zaspao, što je zatočena žena iskoristila i pobjegla iz tog pakla te je utrčala u bračku policijsku postaju i ispričala što joj se dogodilo. Pravo je pitanje koliko bi zlostavljanje još trajalo i kako bi ono naposljetku završilo da hrabra žena nije iskoristila to što je nasilnika "oborio san".

Drugi slučaj obiteljskog nasilja, a čiji je akter također završio u istražnom zatvoru zbog opasnosti da bi mogao ponoviti djelo, dogodio se prije nekoliko dana, kada je policija intervenirala u stanu na splitskim Brdima, gdje je 35-godišnji D. P. napao svoju majku. Tijekom svađe uzeo je kanistar s antifrizom koji je bacio u zid te se tekućina prolila po stanu, a kad mu je majka rekla da će zvati policiju, zaprijetio je da će je ubiti ako ga zatvore.

U zatvoru 9 godina

Zaključao se zatim u kupaonicu te nije htio otvoriti ni policajcima koji su stigli na intervenciju. Oni su potom pozvali kolege iz Interventne policije koji su nasilno otvorili vrata, no 35-godišnjak nije htio staviti ruke iza glave kako su mu zapovjedili, nego se počeo otimati dok su mu pokušavali staviti lisičine na ruke. U tom je opiranju naglim trzajem desnog lakta u oko udario policajca koji mu je stavljao sredstva za vezivanje te ga je lakše ozlijedio.

Nakon uhićenja negirao je da je udario policajca te da se radilo o prekomjernoj uporabi sile od strane policije s obzirom da je on učinio sve što su mu rekli. Kazao je i da majci nije prijetio te da je ušao u kupaonicu otuširati se kad je ona rekla da će zvati policiju.

Inače, pritvoreni nasilnik je, od posljednjih 15 godina, čak devet proveo iza rešetaka, zbog niza presuda u kojima je osuđivan zbog krađa, razbojstava, zlouporabe droga...

Naravno, nije mu bilo dosta što je prijavljen zbog nasilja u obitelji i napada na policajca, već je ozbiljno zaprijetio i sucu istrage Županijskog suda u Splitu nakon što mu je ovaj odredio odlazak na Bilice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 13:01