StoryEditor

Novi 'uspjeh' pravosuđa: unatoč četiri malodobne žrtve, bludni učitelj gitare na slobodi

Piše PSD.
23. veljače 2009. - 11:50

Suca zanimala granica tjelesnog kontakta pri
lekcijama gitare                                Foto: igdb.co.yu
Ivan Jeršek (66), učitelj gitare iz Svetog Križa Začretja protiv kojega je zbog bludničenja nad četiri malodobne učenice u krapinskoj glazbenoj školi još 2003. podignuta optužnica, po svemu sudeći neće iza rešetaka: vremenom mu je zbog odlaska pojedinih slučajeva u zastaru kazna bivala sve blaža i blaža, da bi sada Županijski sud potvrdio presudu Općinskog suda u Zlataru od samo godinu i osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od pet godina.

Bludnom učitelju je pogodovalo vrijeme odnosno sporost suda i institucija: bludničenje je prijavila majka jedne od djevojčica prije devet godina, a pridružile su se još tri. Dugo su se premišljale znajući da proces neće biti ugodan, no ipak su smogle snage i odlučile se ići do kraja. Da bi optužnica uopće bila podignuta, sustavu su trebale tri godine. Prva presuda mu je izrečena dvije godine nakon toga: dobio je 2,5 godine zatvora jer je slučaj koji se dogodio prvi, 1998. godine, otišao u zastaru.

Tužiteljstvo se žalilo, tražilo je sedam godina zatvora, a Županijski sud doista ukida presudu. No ne zbog visine kazne već zbog sasvim drugih razloga od onih koje je tužiteljica smatrala relevantnim. Suca je brinula vjerodostojnost iskaza učenica pa je zatraženo mišljenje odgovarajućih institucija i drugih glazbenih škola je li pri davanju poduke iz gitare uobičajen tjelesni kontakt koji prelazi 'određene granice'.

Nakon izlaska u javnost tako bizarnog zahtjeva suca, koji je očigledno potpuno zanemario opise dahtanja i diranja po intimnim dijelovima tijela kojeg su dale njemu vjerojatno nedovoljno vjerodostojne svjedokinje, sve se to pokušava zataškati i prikazati novinarskom zluradošću uz najavu mogućeg sudskog progona medija zbog iznošenja 'sudskih tajni'.

Sud naposljetku odustaje od skandaloznog pribavljanja 'drugog mišljenja', a vrijeme i dalje protječe optuženiku u korist. Kazna mu je neminovno postajala sve niža jer je u međuvremenu još jedan slučaj otišao u zastaru. Kazna mu je smanjena na godinu i osam mjeseci s rokom kušnje od pet godina. Tužiteljstvo se i opet žalilo, no bezuspješno. Presuda je potvrđena, pravomoćna je, a gitarist Jeršek koji je padao u trans ili bolje rečeno seksualnu ekstazu pri davanju satova malim učenicama, može mirno spavati.

Ljiljana Pavlina / EPEHA

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 12:34