StoryEditorOCM
Crna kronikanema im traga

Netko je jamio: u stečaju tvrtke Ljube Ćesića Rojsa nestala dva mercedesova kamiona

Piše Hina
24. veljače 2021. - 09:27

Stečajni upravitelj Markuševac gradnje, propale tvrtke umirovljenog generala Ljube Ćesića Rojsa, predao je izvješće u kojem navodi da i dalje nema traga za dva mercedesova kamiona “nestala” u stečaju tvrtke za kojima je i MUP pokrenuo potragu lani u prosincu.

“Stečajni upravitelj će zatražiti od MUP-a podatke o prebivalištu ili boravištu bivšeg zakonskog zastupnika te uputiti ponovno pisani dopis bivšem zakonskom zastupniku i osnivačima društva da obavijeste gdje bi se mogla nalaziti navedena vozila”, ističe se u izvješću stečajnog upravitelja Berislava Maksimovića.

“Očito je i da bivši zakonski zastupnik Mladen Pešorda i dalje odbija predati navedena vozila”, navodi se u izvješću te predlaže donošenje sudskog naloga kojim će tražiti naknade za neovlašteno korištenje nestalih kamiona od otvaranja stečaja Rojsove tvrtke u srpnju 2018.

Stečajni upravitelj predlaže i naknadu koja ne bi smjela biti manja od 100 niti veća od 1000 kuna po danu za neovlašteno korištenje dva nestala kamiona Mercedes 4143 K Actros proizvedena 2002., čija se tržišna vrijednost procjenjuje od 30.000 do 40.000 eura.

Zaključno, stečajni upravitelj predlaže i sazivanje skupštine vjerovnika na kojoj će se donijeti odluka o naknadi štete za neovlašteno korištenje tuđe stvari.

Stečajni postupak nad Markuševac gradnjom otvoren je 2018. a uslijedilo je nakon prijedloga Fine podnesenog još u studenome 2016. u kojem se navodi da postoje neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju duljem od 120 dana i u ukupnom iznosu od 822.373 kune. U prijedlogu Fine navodilo se i kako ta tvrtka ima samo jednog zaposlenog.

Markuševac gradnja d.o.o osnovana je krajem 2007. s kapitalom od 20.000 kuna, a kao glavni predmet poslovanja navodi se projektiranje, građenje, uporaba i uklanjanje građevina, ali i savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem te, između ostaloga, promidžba - reklama i propaganda, turističke usluge u nautičkom turizmu, sportska rekreacija i organiziranje koncerata, priredbi, revija, izložbi, festivala, zabavnih igara i slično.

Osnivač tvrtke je umirovljeni general HV-a Ljubo Ćesić Rojs i bivši saborski zastupnik HDZ-a, u javnosti zapamćen po izjavi "Tko je jamio, jamio je", a kao direktor bio je naveden Mladen Pešorda.

Markuševac gradnja i Ljubo Ćesić Rojs spominjali su se u javnosti i 2010. kada je taj umirovljeni general ponovno gradio svoju kuću u Markuševcu koju je nekoliko godina ranije  sam srušio za upravljačem bagera jer za nju nije imao dozvolu, odnosno potrebnu dokumentaciju. Kako se u medijima tada prenosilo, Rojs je poručivao da mu "dozvole ne trebaju jer je kuću rušio zbog Ive Sanadera" te da je bivši premijer na njega "vršio pritisak i učinio mu veliku štetu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 21:12