StoryEditorOCM
Otocimali lošinj

Trajektna rampa koja je usmrtila pomorce iz Splita i Zadra podignuta u večernjim satima i to bez dizalice, očevid traje

Piše Krešimir Žabec/ JL, Hina, Vijesti SD
11. kolovoza 2024. - 20:55

NOVO 

22:29 Kako javljaju reporteri koji se nalaze u Malom Lošinju, u večernjim satima podignuta je rampa trajekta "Lastovo" pod kojom su živote izgubia trojica "Jadrolinijinih" pomoraca sa splitskog i zadarskog područja.

Za njeno dizanje ipak nije trebala dizalica već ju je podigao njezin, brodski mehanizam.

21:40 Očevid na mjestu tragedije i dalje traje. 

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image

Podignuta rampa trajekta "Lastovo" 

Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix

20:57 Reporteri Jutarnjeg lista su u Malom Lošinju. Evo što su im ispričali mještani o nezapamćenoj tragediji.

Svjedoci nesreće na trajektu: ‘Tresak rampe o rivu bio je toliko snažan da su se susjedne kuće zatresle‘

20:55 Nakon nezapamćene nesreće u Malom Lošinju, predsjednik "Jadrolinijine" Uprave David Sopta rekao je da tvrtka tuguje zbog trojice poginulih pomoraca, dvojice sa splitskog područja (Trogir i Solin) i jednim sa zadarskog, da je ozlijeđeni u riječkom KBC-u stabilno te da s trajektom "Lastovo" nikad nije bilo problema.

"Jadrolinija tuguje, svi smo duboko potreseni ovim tragičnim činom", rekao je Sopta u nedjelju za Dnevnik Nove TV i izrazio duboku sućut obiteljima stradalih.

U teškoj nesreći na rivi u Malom Lošinju, u nedjelju oko 15 sati, na pomorce je pala teška rampa "Jadrolinijina" broda "Lastovo", poginula su tri pomorca, jedan je teže ozlijeđen te je helikopterom prevezen u riječku bolnicu gdje su Hini rekli da je stabilno i pri svijesti te da nije životno ugrožen.

Sopta je izvijestio je da su poginuli vođa stroja i dvojica kormilara, a četvrti koje je ozlijeđen, prevezen je helikopterom u riječki KBC i stabilno je.

"Svi stradali pomorci su hrvatski državljani, dvoje pomoraca su iz okolice Splita, a jedan iz Zadra. Očevid je u tijeku, a mi smo ovdje stigli dati podršku ostaloj posadi i zapovjedniku i pratimo tijek događaja", rekao je Sopta koji je stigao na mjesto nesreće u Mali Lošinj.

Najavio je da će posadi biti osigurana psihološka pomoć jer su pod šokom. "Svima ćemo pomoći, svim mogućim sredstvima, da se oporave", dodao je.

Na pitanje novinara je li prije bilo problema na tom brodu koji je star 56 godina, Sopta je odgovorio da nikad nije bilo problema s tim brodom. "Ali, dopustite dan tuge i sućuti pa ćemo to drugi put komentirati", dodao je i naveo da najprije treba vidjeti što se dogodilo. 

"Hajdemo danas ovo pregrmjeti i vidjeti što se desilo pa ćemo lako oko odgovornosti", odgovorio je na pitanje vidi li u svemu svoju odgovornost.

Sopta kaže da su se u "Jadroliniji" čuli s obiteljima stradalih pomoraca, ali da će sutra s njima i osobno razgovarati. 

Očevid je i dalje u tijeku.

Na "Jadrolinijinim" službenim stranicama stoji da je "Lastovo" trajekt za lokalne linije. Izgrađen je 1969. u Japanu za japanskog naručitelja gdje je zaplovio pod imenom "Ishizuchi". Brod 1978. godine postaje dijelom "Jadrolinijine" flote, najprije pod imenom "Partizanka", a zatim "Lastovo I" i "Lastovo".

Najčešće je plovio na linijama na splitskom plovidbenom području i među putnicima je slovio kao simbol pouzdanosti i brzine. Trajekt je dug 72,7 metara, a širok je 13,7 metara.

18:43 Prema službenim informacijama iz "Jadrolinije", dva poginula njihova djelatnika su s područja Splita, a jedan je s područja Zadra.

Dva poginula Jadrolinijina djelatnika su s područja Splita, treći s područja Zadra! Ozlijeđeni u stabilnom stanju

18:05 - Nastavno na prve informacije s kojima raspolažemo, prilikom rada na Jadrolinijinom trajektu Lastovo u Malom Lošinju, danas u poslijepodnevnim satima došlo je do nesreće u kojoj su smrtno stradala tri člana posade Jadrolinije dok je četvrti teže ozlijeđen.

Prije svega, željeli bismo izraziti žaljenje zbog ove strašne nesreće i sućut obiteljima preminulih osoba te nadu u oporavak ozlijeđenog člana posade. Na mjestu nesreće, uz ostale službe, nalaze se i djelatnici nadležne Lučke kapetanije koji će provesti istragu o uzrocima ove nesreće, a na mjesto nesreće izaći će i djelatnici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, napisali su iz Ministarstva mora. 

Još jedno izražavamo sućut zbog ovog strašne nesreće te ćemo o svim novim informacijama i uzrocima nesreće te rezultatima istrage obavijestiti javnost.

17:55 - Kako doznaje Jutarnji list, tri su pomorca poginula, a jedan je ozlijeđen. Vijest je naknadno potvrdila i Jadrolinija.

Njegovo zdravstveno stanje i težina ozljeda još nisu poznati te je helikopterom promptno prevezen u riječku bolnicu.

17:12 - Na putu za Mali Lošinj su županijski državni odvjetnik i inspekcija te će se oglasiti nakon očevida.

Kako doznajemo, preživjelom pomorcu među prvima u pomoć su pritekli lošinjski vatrogasci koji su se zatekli u blizini te su nesretnog čovjeka, kojeg je poklopio dio rampe pa je pao u more, izvukli na obalu.

‘Bilo je stravično, trojicu poklopila rampa, četvrtog smo vadili iz mora‘; Otkrivaju se detalji tragedije na Lošinju

Njegovo zdravstveno stanje i težina ozljeda još nisu poznati te je helikopterom promptno prevezen u riječku bolnicu.

image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix
image
Sandro Puncet/Cropix

RANIJE

Iz Policijske uprave primorsko- goranske u nedjelju su izvijestili da su u nesreći na rivi u Malom Lošinju, pri padu rampe Jadrolinijinog motornog broda, poginule dvije osobe, a jedna je teško ozlijeđena.

Iz Jadrolinije su također priopćili da se u luci Mali Lošinj dogodila nesreća u kojoj su prema prvim informacijama poginula dva pomoraca Jadrolinije s broda Lastovo, a ne tri kako su ranije rekli, dok je jedan teško ozlijeđen.

Izrazili su duboku sućut obitelji stradalih pomoraca. "Jadrolinija je duboko potresena ovim nesretnim događajem", poručili su iz Jadrolinije.

Brod Lastovo održava državnu trajektu liniju Zadar (Gaženica) - Ist - Olib - Silba - Premuda - Mali Lošinj te je u trenutku nesreće brod bio vezan u Malom Lošinju.

Iz policije su izvijestili da slijedi očevid na mjestu nesreće kojim rukovodi zamjenik županijske državne odvjetnice iz Rijeke.

Policija je oko 15,10 sati primila dojavu da su na rivi u Malom Lošinju poginule dvije osobe, a  jedna je osoba ozlijeđena.

U teškoj nesreći koja se u nedjelju popodne dogodila u trajektnom pristaništu u Malome Lošinju poginula su tri Jadrolinijina mornara, a jedan je teško ozlijeđen, potvrdili su Hini u nedjelju iz Jadrolinije.

Prema informacijama iz medija, teška nesreća se dogodila u trajektnom pristaništu u Malome Lošinju te je, prema neslužbenim informacijama, pala ulazna rampa trajekta "Lastovo" koja su prikliještila mornare Jadrolinije.

-----------------------------

Strašna nesreća dogodila se danas iza 15 sati u trajektnom pristaništu u Malom Lošinju. Prema neslužbenim informacijama došlo je do pada ulazne rampe trajekta "Lastovo" koja su prikliještila tri mornara "Jadrolinije".

Prema neslužbenim informacijama dva su mornara poginula, a jedan je teško ozlijeđen, piše Jutarnji list.

Kako doznajemo na mjesto nesreće odmah je stigla policija i Hitna pomoć ali nesretnim mornarima nije bilo spasa. Riječ je o trajektu koji je trebao u 16 sati isploviti prema Zadru.

Policija je dojavu dobila u 15:10 sati, a prema prvim informacijama osobe su stradale prilikom pada rampe motornog broda, kažu.

Na mjestu događaja slijedi očevid kojim rukovodi zamjenik županijske državne odvjetnice iz Rijeke.

U rasvjetljavanju ovog događaja uz policiju sudjeluju i druge nadležne službe, kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do stradavanja te utvrdile sve relevantne činjenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:22