StoryEditorOCM
Crna kronikaspolno uznemiravanje

Napasnom prosvjetaru s Visa nepravomoćno osam mjeseci zatvora, uz rok kušnje dvije godine: ‘Trebalo bi tebe dobro...‘

Piše Marijana Cvrtila
7. veljače 2023. - 14:19

Seksualni napasnik i suspendirani djelatnik Osnovne škole Vis, kako doznajemo, 12. siječnja ove godine na Općinskom sudu u Splitu nepravomoćno je proglašen krivim i izrečena mu je uvjetna zatvorska kazna u trajanju od osam mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine.

Sud je utvrdio da je optuženik spolno uznemiravao drugu osobu kojoj je nadređen i koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti, čime je počinio kazneno djelo protiv spolne slobode – spolnim uznemiravanjem – djelo opisano i kažnjivo po članku 156. stavku 1. KZ/11. Stranke imaju pravo podnijeti žalbu na presudu u roku od 15 dana.

To je novi detalj u mučnoj priči o seksualnom predatoru i tadašnjem zaposleniku viške osnovne škole, o čemu je Slobodna Dalmacija prva pisala još 2018. godine kada su ga tri djelatnice te škole prijavile zbog spolnog uznemiravanja u prostorijama škole.

Bludnik je 2019. godine pravomoćno proglašen krivim na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu zbog nedjela počinjenih nad dvije djelatnice na temelju Zakona o ravnopravnosti spolova, zbog čega mu je izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 15 tisuća kuna te nadoknada troškova postupka. Presuda je potvrđena i odlukom Visokog prekršajnog suda 2020. godine, a polovinom 2019. godine škola je suspendirala zaposlenika i udaljila ga iz škole i od žrtava.

Treća djelatnica, koja je trpjela dugogodišnje zlostavljanje, za pravdu se borila u kaznenom postupku na Općinskom sudu u Splitu koji je napasniku sredinom siječnja ove godine izrekao nepravomoćnu osuđujuću presudu. U njoj, uz ostalo, stoji kako je ta djelatnica trpjela spolno uznemiravanje u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 24. srpnja 2018. godine, a optuženik je "svjestan svog pretpostavljenog položaja" i "mimo njezine volje", kako se može vidjeti iz presude, nedužnu ženu izložio nizu neugodnih i gnjusnih radnji.

Među ostalim, u prilikama kada je bio nasamo s njom, i to u prostorijama škole, "vadio je i pokazivao joj spolovilo te pred njom zavlačio ruke u hlače i dirao se po spolovilu". Tražio je da joj "izmjeri struk", upućivao joj je niz prostačkih komentara, uz ostalo, kako "izgleda umorno" te da bi je trebalo "izmasirati po si… i gu…" a nakon toga "dobro izj…".

Optuženik je negirao izvršenje kaznenog djela. Osim kaznenog postupka ta djelatnica, kako doznajemo, vodi i proces protiv škole za nadoknadu štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 21:05