StoryEditor
Crna kronikadvije optužnice

Napadi na djelatnike Centra za socijalnu skrb: Solinjanin htio odmah novce, pa prijetio klanjem i bacao stolicu; Splićanin vikao da će ih sve udaviti, radnica se satima tresla od šoka

11. lipnja 2019. - 15:00

Zbog prijetnji davljenjem i klanjem djelatnicama Centra za socijalnu skrb u Splitu i Solinu te bacanja stolica u uredu Općinsko državno odvjetništvo podiglo je dvije optužnice kojima traži uvjetne kazne zatvora.

Prva optužnica je za događaj iz siječnja prošle godine, a tereti D.M. (58) iz Solina da je oko 13,45 sati u Solinu u prostorijama Centra za socijalnu skrb Split, Podružnica  u Solinu, Zvonimirova ulica, predstojnici povišenim glasom rekao da će biti krvi i kako će ubiti i zaklati. Bio je, naime, nezadovoljan činjenicom da mu se od strane Centra u tom trenutku ne mogu isplatiti novci po Rješenju za isplatu doplatka za pomoć i njegu iz prosinca 2017. Kada mu je predstojnica pokušala objasniti zbog čega mu se isplata novca ne može izvršiti odmah, on je stolicom pogodio pregradni zid. Napravio je rupu dužine 5 cm.

Tijekom istrage saslušana je predstojnica podružnice.

- Bio je izrazito agresivan i nezadovoljan što mu se novci ne mogu isplatiti odmah. Iako sam mu pokušala objasniti da će mu isplata novaca po proceduri biti u veljači, on nije slušao moja obrazloženja nego je i dalje bio agresivan. Vikao je kako će biti krvi i kako će on ubiti i zaklati. U jednom trenutku je uzeo stolicu i bacio je put mene te je razbio pregradni zid. Kada sam počela bježati iz zgrade, potrčao je za mnom - prepričala je.

Tužiteljstvo za optuženoga 58-godišnjaka traži od Općinskog suda u Splitu izdavanje kaznenog naloga kojim se proglašava krivim za dva kaznena djela: prijetnja i oštećenje tuđe stvari. Predložili su sankciju od osam mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od jedne godine. Isto tako u ime Republike Hrvatske postavljaju prijedlog za ostvarenje imovinsko-pravnog zahtjeva u iznosu od 405,00 kuna za oštećeni zid što se ima naplatiti od optuženoga.

U drugoj optužnici terete D.B.-a (63) iz Splita da je polovicom srpnja 2018. godine oko 10,30 sati u prostorijama CZSS Split u Gundulićevoj ulici došao u ured jedne od voditeljica, bacio na nju zapisnik i povikao: "Udavit ću vas sve ovdje!". Razlog njegovog postupanja bilo je nezadovoljstvo postupkom priznavanja prava na jednokratnu novčanu naknadu. Nakon što je djelatnica Centra pozvala zaštitara, otišao je iz njezinog ureda.

Djelatnica Centra je tijekom istrage pojasnila kako je optuženu došao i napao je, a kada je pogledala zapisnik na koji se žalio vidjela je kako ga je napravila njena kolegica.

- Pokušala sam ga umiriti i ponudila sam mu pomoć, ali bezuspješno. Nakon brojnih uvreda koje mi je izgovorio uzviknuo je : "Udavit ću vas sve ovdje!". Tada sam pozvala zaštitara, a on je napustio prostorije Centra vičući da će napraviti "dar-mar". Te riječi prijetnje sam shvatila ozbiljno, jako sam se  prepala, tresla sam se i nisam mogla obavljati svoj posao do kraja radnog dana - kazala je.

Tužiteljstvo traži da Općinski sud izda kazneni nalog i 63-godišnjak proglasi krivim zbog prijetnji osobi na njenom radnom mjestu i kazni sa šest mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 07:38