Crna kronikabogat ulov policije

Najveća zapljena ecstasyja na splitskom području: upravna referentica preuzela odgovornost za svu drogu, frizer sumnjiv kao suučesnik, oboje pušteni na slobodu

Piše Katarina Marić Banje
Zaplijenjena droga

U svojoj obrani na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu Josipa B. (32) iz Splita preuzela je na sebe odgovornost za cjelokupnu količinu droge nađene u stanu u Kaštel Starom, među kojom je i najveća zapljena ecstasyja na području splitske policijske uprave.

Osim 5711 tableta te sintetičke droge, u stanu su inspektori Službe kriminaliteta droga našli i 498 grama heroina, 699 g marihuane, 126 g MDMA te 8 g kokaina. Svojim iskazom privedena upravna referentica ustrajno skida odgovornost sa svog cimera frizera Pere Š. C. (28) s kojim je živjela u iznajmljenom stanu u Splitu u Ulici slobode.

Doznajemo tko su splitski diler i dilerica koji su pali s rekordnom količinom droge: žive zajedno u stanu u Splitu, a ilegalnu robu čuvali su u Kaštelima. Oboje imaju i 'normalne' poslove...

Unatoč tome kazneni postupak za neovlaštenu prodaju i stavljanje u promet opojne droge nastavlja se protiv oboje te će se u nastavku istrage provesti uobičajene dokazne radnje.

Osim 32-godišnjakinje, obranu je dao i privedeni 28-godišnjak koji je negirao ikakvu vezu s nađenim opijatima. Prema njegovim riječima, nije ni znao za postojanje skladišta droge u Kaštelima. Oba stana, i onaj u Splitu i onaj u Kaštelima, iznajmljeni su na njezino ime.

Ipak, kako su zajednički koristili stan u Splitu koji nije toliko velik da se suživot može potpuno odvojiti te kako je količina droge nađena u Kaštelima ogromna, Pero Š.C. je i samim tim činjenicama automatski sumnjiv kao suučesnik.

Uz ostale dokaze prikupljene tijekom kriminalističke istrage oboje su završili kod pritvorskog nadzornika. U kaznenoj prijavi protiv njih stoji kako su zajednički i odgovorno počinili kazneno djelo.

Nakon ispitivanja na Državnom odvjetništvu, nad njima nije zatražen istražni zatvor jer nije bilo zakonske osnove, bez obzira na veliku količinu pronađenih opijata. Kako oboje imaju potpuno čist dosje, jer nisu otprije niti prijavljivani, a kamoli osuđivani, ne postoji osnova za mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Druga osnova po kojoj bi se mogao tražiti istražni zatvor je ometanje istrage utjecajem na svjedoke, a kako nije zatražena, očito je kako nema svjedoka na koje se može utjecati tijekom istrage u tolikoj mjeri da se omete daljnji postupak.

Velika količina droge kojom se moglo, prema cijenama na crnom tržištu, zaraditi najmanje milijun kuna, spadala bi pod posebno teške okolnosti kaznenog djela za koje se traži istražni zatvor. Ta osnova, međutim, može se odrediti tek ako su osobe osumnjičene za kazneno djelo za koje je zapriječena dugotrajna kazna zatvora do 40 godina.

Kako su Josipa B. i Pero Š.C. osumnjičeni za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojne droge, za što je zapriječeno do deset godina zatvora, pritvorska osnova posebno teških okolnosti ne stoji. Slijedom navedenog su nakon ispitivanja pušteni da se brane sa slobode.

Velika količina droge i moguća zarada bit će poseban uteg ako u konačnici dođe do utuženja, prilikom čega bi Državno odvjetništvo u optužnici upravo zbog tih okolnosti moglo zatražiti posebno visoku kaznu zatvora.

Tablete ecstasyja bile su pakirane u 24 PVC vrećice, a na njima su bila utisnuta imena Supermana, Batmana i Bugattija. Dio tableta je bio višekutnog oblika i s urezima da podsjećaju na dijamant. Po cijeni od 100 kuna po komadu samo na njima moguća je zarada od 570.000 kuna, od koje i nakon odbijanja nabavne cijene opijata ostane pozamašan iznos.

Cijene na tržištu

Heroinu je cijena od 400 kuna po gramu pa su od zaplijenjene količine mogli dobiti 200.000 kuna da su prodavali po gramu. Kod prodaje na pizeve, uz dodavanje aditiva iznos se višestruko povećava.

Marihuana ide po 50 kuna za gram, tako da je za 699 grama moguć utržak od 35.000 kuna. MDMA je čisti metaamfetamin te dolazi u obliku kristala ili praha tako da se prodaje na grame.

MDMA i kokain imaju istu cijenu od 750 kuna po gramu te je od 126 g jednoga i 8 g drugoga ukupna zarada 100.500
kuna. Iako, za MDMA je specifično da mu cijena tijekom Ultre u Splitu poraste i do 1200 kuna po gramu pa se time uvećava i zarada na njemu.

Sveukupno, diler zapljenjene robe, ako je ne konzumira previše, zalihe iz “boksa” u Kaštelima mogao je prodati za najmanje 905.500 kuna.

#DROGA#DILERI#ECSTASY