StoryEditorOCM
Crna kronikaU ZAGREBU

Majka kćeri lagala da je muž vara, ona je prijavila policiji za psihičko zlostavljanje: ‘Povrijeđeno joj dostojanstvo‘

Piše vijesti sd
3. veljače 2023. - 20:54

Pravosudnom presudom je prije nekoliko dana okončan bizaran pravosudni postupak protiv 73-godišnje gospođe Sandre, koja je bila osuđena za vršenje psihičkog nasilja prema kćeri i zetu, piše Danica.hr.

Sandra je prošle godine u listopadu bila nepravomoćno osuđena za nasilje u obitelji. Prema toj presudi, ona je u lipnju 2022. oko 11 sati u gradu blizu Zagreba nazvala kćer na mobitel i klevetala joj supruga.

“Počinila je psihičko nasilje u obitelji tako da je na mobitel nazvala kćer te joj je govorila razne neistine o njenom suprugu. Da je suprug vara, da ima brojne ljubavnice te da mu ne treba vjerovati. Osim toga, rekla je kako on nikada nije prestao piti i da ju zapostavlja, što je kod para prouzročilo povredu dostojanstva i uznemirenost”, zaključila je prekršajna sutkinja Općinskog suda.

Nakon što ju je kći prijavila policiji, umirovljenica je “proglašena krivom da je, na način opisan u izreci presude, počinila prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, za koji joj je izrečena novčana kazna u iznosu 2000 kuna“. Dobila je i zabranu približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtava nasilja “tako da se istima ne smije približavati na udaljenosti ne manjoj od pet metara na svakom mjestu gdje bi se isti zatekli, zabrana uznemiravanja putem mobitela i druge vrste komunikacije, u trajanju od tri mjeseca”.

Ipak, Visoki prekršajni sud RH je nakon žalbe preinačio je presudu i odmah oslobodio gospođu.

“Sud smatra da takva počinjenja, sama za sebe, ne ispunjava bitna obilježja psihičkog nasilja. Naime, iz činjeničnog opisa nije vidljiva nikakva agresivnost u ponašanju okrivljenice. Djelo je opisano tako da je okrivljenica svojoj kćeri iznosila svoje mišljenje o njenom suprugu i nije opisano da bi okrivljenica pritom izgovarala neke uvredljive i omalovažavajuće izraze."

Prema ocjeni suda ovakvo ponašanje ne predstavlja grubo uznemiravanje i psihičko nasilje.

"Slijedom toga, djelo za koje se protiv okrivljene vodi prekršajni postupak, a kako je to činjenično opisano u izreci prvostupanjske presude, po propisu nije prekršaj, pa je sud preinačio presudu tako da je okrivljenica za predmetno djelo prekršaja oslobođena od optužbe”, poručuju iz Visokog prekršajnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 04:04