StoryEditor
Crna kronikau šibeniku počelo suđenje za smrt zorana bujasa

Kovak: Ne poričem ubojstvo, ali nisam kriv

Piše PSD.
10. rujna 2008. - 21:11
Kovaka se tereti da je Bujasa, ljubavnika svoje supruge, udario vozilom, prešao par puta preko njega, potom ga pretukao i opet pregazio autom nekoliko puta

Tomislav Kovak kazao je da nije ubio Bujasa onako kako stoji
u optužnici / Nikša Stipaničev / CROPIX
Ne poričem kazneno djelo usmrćenja Zorana Bujasa, ali se ne osjećam krivim jer ga nisam počinio na način koji je opisan u optužnici - riječi su optuženog Tomislava Kovaka (43) iz Šibenika, kojemu je jučer počelo suđenje za teško i osobito okrutno ubojstvo šibenskog poduzetnika Zorana Bujasa (52).

Prema sadržaju optužnice, Kovak, inače informatičar zaposlen u HZZO-ovoj podružnici u Šibeniku, tereti se da je usmrtio Bujasa 31. siječnja ove godine u 9.20 sati, u Bilicama kod Šibenika.

Prethodno je, stoji u optužnici, saznao da je njegova supruga Sanja Kovak i dalje u ljubavnoj vezi sa sada pok. Bujasom. Revoltiran tim saznanjem, sjeo je u svoje osobno vozilo “chevrolet tacuma”, parkirao ga u Ulici 113. šibenske brigade, ispred poslovnog prostora “Kursa”, te čekao Zorana Bujasa.

Pregazio ga i pretukao

Kada je ovaj prošao kraj njegova vozila, prethodno parkiravši svoj motor, Kovak je naglo pokrenuo vozilo i udario Bujasa prednjim dijelom. Od siline udarca poduzetnik je pao, a Kovak je prelazio vozilom nekoliko puta preko njegova tijela te ga sa zemlje odvukao na površinu pokrivenu mozaik kockama sve do betonskog zida.

Teško ranjeni Bujas uspio je dopuzati do zida, no Kovak ga je o njega pritisnuo vozilom. Tada je izišao iz vozila te bespomoćnu žrtvu više puta udario nogom u tijelo i glavu.

Potom ga je odbacio prema sredini dvorišta, ponovo sjeo u vozilo i više puta, manevrirajući naprijed-natrag, pregazio Bujasovo već nepomično tijelo. Suđenje je pratila i Kovakova rodbina.

Nakon što je Branko Čvrljak, zamjenik ŽDO-a, pročitao optužnicu, njegov je odvjetnik Nenad Boban iz Splita kazao da će Kovak iskaz dati na kraju dokaznog postupka. Također je predložio da tijekom suđenja javnost bude isključena u cilju zaštite obitelji i rodbine optuženog i oštećenog od informacija iz njihova obiteljskog života.

Svoj je zahtjev odvjetnik potkrijepio psihijatrijskim nalazom Kovakove supruge te zahtjevom Tomislava Crnogaće, ravnatelja šibenske Osnovne škole “Faust Vrančić”, koju pohađaju djeca optuženog i oštećenog. Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Branka Ivića prijedlog je djelomično prihvatilo.

Javnost će biti isključena kada se bude čitao nalaz psihijatrijskih vještaka bolnice u Vrapču, transkript telefonskog razgovora, iskazi Sanje Kovak i svjedokinje Eve Baljkas.

‘Skriknula sam od šoka’

Svjedok Vlade Grubišić (71) kazao je da je toga jutra skupljao travu i vidio jedno parkirano vozilo na zemljanoj površini. Nedugo zatim vidio je motociklista koji se zaustavio i skinuo kacigu.

 - Nakon toga sam otišao odvesti travu kariolom i tada sam čuo skriku. Vratio sam se do obližnjeg dućana da vidim što je i vlasnica dućana mi je pokazala gdje se dogodila tragedija. Otišao sam do čovjeka koji je ležao, a on je malo podigao glavu i više se nije pomicao. Bilo je tu puno ljudi koji su to vidili i rekli da je neko vozilo više puta prešlo preko njega - završio je svoj iskaz svjedok Grubišić.

Svjedokinja Ivana Juras (28), ekonomistica u knjigovodstvenom servisu, opisala je što je vidjela.

- Kroz prozor sam vidjela čovjeka kako pada ispred vozila, a vozilo se preko njegova tijela vozi naprijed-natrag. Kriknula sam, šokirala se - ispričala je Juras.

Svjedokinja Valentina Rameša, kolegica Kovakove supruge Sanje, kazala je da se tog jutra telefonski čula sa Sanjom, koja joj je rekla da se sa suprugom cijelu noć svađala i da joj je razbio mobitele. Potom ju je zamolila da ode u obližnju radnju i kaže Zoranu Bujasu da ga traži Tomislav.

 - Otišla sam u radnju, ali tamo Bujasa nisam zatekla - ispričala je Rameša.

Svjedok Marko Mihaljević (21) rekao je da je s udaljenosti od oko 150 metara vidio kako vozilo prelazi preko čovjeka šest-sedam ili čak osam puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 22:24