StoryEditor

Koprivnica: Ružici Tukši dvije godine zbog ubojstva nevjenčanog supruga

Piše PSD.
25. studenog 2009. - 13:59

Zbog ubojstva nevjenčanog supruga Dragutina Pavličeka (59) u prekoračenju nužne obrane Ružica Tukša (57) iz Ravneskog Pavlovca pored Križevaca, danas je na Županijskom sudu u Koprivnici nepravomoćno proglašena krivom i osuđena na dvije godine zatvora.

Osim dvogodišnje zatvorske kazne, odlukom sudskog vijeća kojim je predsjedavao sudac Županijskog suda Krešimir Kraljic, okrivljena mora nadoknaditi 19.764 kune i tisuću kuna sudskog paušala.

Nesretni se događaj zbio u Ravenskom Pavlovcu kod Križevaca 18. siječnja prošle godine kada je kulminiralo dugogodišnje nasilje Dragutina Pavličeka nad svim ukućanima. Tijekom suđenja provedena je djelomična rekonstrukcija događaja, a nakon provedenog dokaznog postupka na vidjelo je isplivala mračna strana obiteljskog nasilja u toj obiteljskoj kući.

Ubijeni je Dragutin Pavliček sustavno tukao, vrijeđao i psihički maltertirao okrivljenu nevjenčanu suprugu i njenu tada 83 - godišnju teško bolesnu majku. Jednom je čak istukao i Ružiciju kćerku Gordanu Hapar koju je nekoliko puta izudarao šakom u glavu.

Ubijeni je Pavliček nekoliko puta bio prekršajno prijavljivan zbog nedozvoljenog držanja oružja, ali i zbog obiteljskog nasilja. Na današnjem je suđenju okrivljena Ružica Tukša kazala kako se sve moglo izbjeći da su križevački policajci i pravosuđe reagirali oštrije prema njenome nevjenčanome suprugu, za kojeg je kazala da ga nikako nije mogla istjerati iz kuće, a koji ju je na različite načine tukao i ponižavao.

Kobni je dan započeo Pavličekovim uvredama, psovkama, prijetnjama ubojstvom, šamarom i udarcem šakom u prsa nakon čega se njegova žrtva višegodišnjeg maltertiranja sakrila na tavan. Krenuo je prema njoj po stepenicama, no nakon što je zakoračio na dvije stepenice Ružica ga je pogodila hicem iz sačmarice domaće izrade. Metak mu je prosrijelio prsište, a on je nasmrt iskrvario.

Tijekom drame okrivljenoj Ružici je od straha „pobjeglo“ u gaćice što slikovito opisuje koliko se bojala nevjenčanog supruga nasilnika. Tako je završila jedna tužna, ali ozbiljna životna drama koja je najmračnije završila.

Žalbu na presudu najavio je zamjenik Županijske državne odvjetnice koji je tijekom suđenja zahtjevao da se Ružici Tukši sudi za ubojstvo, ali i branitelj okrivljene koji je inzistirao da se zbog nužne obrane ona oslobodi svake krivnje.

Karlo Eisenbeisser / Podravski list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 21:16