StoryEditor
Crna kronikaNAJNOVIJE

Konačno se oglasila i Crkva: Fra Šime Nimac je podigao 9,8 milijuna kuna s računa Župe. Ispričavamo se zbog njegova nezasitnog egoizma!

Piše PSD.
16. listopada 2012. - 14:14

NAJNOVIJE

O pronevjeri fra Šime Nimca konačno se ooglasila i Crkva, i to kroz priopćenje Provincijalata Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije. Donosimo ga u cjelosti:

- Posljednjih smo dana svjedoci brojnih medijskih napisa i komentara oko prodaje župnog zemljišta u župi Bast-Baška Voda, pa ovim obraćanjem javnosti želimo otkloniti bilo kakva daljnja medijska nagađanja u svezi s tim predmetom, te informirati javnost o stvarnom činjeničnom stanju, o aktivnostima poduzetim u cilju sprečavanja bespravnog otuđenja župne imovine, kao i zaštite ugleda Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

I.

ŽUPA UZNESENJA BDM, zastupana po njezinom bivšem župniku fra Šimi Nimcu i trgovačko društvo SUNČANI BAST d.o.o., zastupano po gosp. Mariu Mikuliću sklopile su dana 10. travnja 2012. godine Ugovor o kupoprodaji na kojem je potpis ondašnjeg zakonskog zastupnika ŽUPE UZNESENJA BDM fra Šime Nimca ovjeren kod Javnog bilježnika Mire Rubić iz Splita dana 10. 4. 2012. godine pod brojem ovjere: OV-2530/12 a temeljem kojeg ugovora je SUNČANI BAST d.o.o. kupio a ŽUPA UZNESENJA BDM (zastupana po fra Šimi Nimcu župniku Župe Uznesenja BDM) prodala nekretnine navedene u članku 1. Ugovora u površini od 39. 556 m2 za ukupan iznos od 1.310.000,00 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti (cca 33 EUR/m2), a koji iznos je u cijelosti uplaćen 20. travnja 2012. godine (7.450.000,00 kuna) te 23. svibnja 2012. g. (2.342.980,00 kuna) na račun ŽUPE UZNESENJA BDM.

Na temelju predmetnog Ugovora o kupoprodaji te Potvrde o konačnoj isplati kupoprodajne cijene, SUNČANI BAST d.o.o. je dana 5. srpnja 2012. (u 11:02 sati) zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Makarskoj podnio prijedlog za uknjižbu prava vlasništva (pod poslovnim brojem: Z-2019/2012).

Bivši župnik ŽUPE UZNESENJA BDM fra Šime Nimac je s računa ŽUPE podigao ukupan iznos gotovine od 9.817.656,92 kuna (dana 24. svibnja 2012. iznos od 2.363.156,92 kuna, dana 29. svibnja 2012. godine iznos od 3.000.000,00 kuna te dana 2. srpnja 2012. godine iznos od 4.454.500,00 kuna) bez valjanog i uobičajenog obrazloženja svrhe podignutih i eventualno utrošenih sredstava.

II.

Predmetne nekretnine su prodane bez izričite pisane suglasnosti nadležne crkvene vlasti (usp. kan. 1281 i čl. 10 Ugovora između Svete Stolice i RH o pravnim pitanjima) pa je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja-ŽUPA UZNESENJA BDM (kao pravna osoba Katoličke crkve) putem odvjetnika podnijela tužbu radi utvrđenja ništetnim/poništenja predmetnog Kupoprodajnog ugovora uz prijedlog zabilježbe spora na predmetnim nekretninama.
U tijeku je i razmatranje pokretanja postupka isključenja Šime Nimca iz Franjevačke zajednice.

III.
Ujedno izražavamo iskreno žaljenje zbog opravdanog zgražanja javnosti prouzročenog nezasitnim egoizmom pojedinca, kojemu je Provincija u dobroj vjeri ukazala povjerenje, te molimo cjelokupnu hrvatsku javnost za iskrenu ispriku u ime svih franjevaca Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

S poštovanjem!
Split, 16. listopada 2012.
Provincijalat Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja
i Ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije

RANIJE

Iz poštovanja prema Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ne želim komentirati njihove izjave da “ako i postoji ugovor o prodaji zemljišta da on nije pravno važeći jer da župnik za sklapanje ugovora nije imao dozvolu pretpostavljenih - kazuje Mario Mikulić, direktor tvrtke “Sunčani Bast”, kupca zemljišta u Baškom polju. Mikulić ističe da mora iznijeti činjenice.

- U zemljišnim knjigama je kao vlasnik zemljišta upisana Crkva katolička Sv. Nikole u Baškoj vodi koja je pod upravom Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije kojom je upravljao župnik fra Šime Nimac. Upravo je župnik jedina osoba koja predstavlja župu prema fizičkim i pravnim osobama iz civilnog društva. Odnos između župnika i njegovih nadređenih nas se ne bi smio ticati jer je to uređeno pravilnikom Kanonskog prava. U skladu s tim župa ima pravu osobnost, te se jedino župnik može legitimirati prema kupcima – kaže direktor tvrtke “Sunčani Bast”.

- Nadbiskupija može biti upisana kao vlasnik nekog zemljišta, ali ovdje to nije slučaj – nastavlja Mikulić, te nam pokazuje ugovor o kupnji zemljišta sklopljen 5. travnja. Napominje da nije kupljeno svih 41.400 kvadrata već samo tri čestice površine 39.556 kvadrata. Ugovorena cijena je 1.310.000 eura, što iznosi 33 eura po kvadratu prije obračunavanja poreza. Direktor Mikulić nam je pokazao uplatnicu da je Poreznoj upravi u Makarskoj, temeljem privremenog poreznog rješenje, njegova tvrtka platila 490.636,33 kuna za porez na promet nekretninama.

- Znači, nema govora o cijeni od 23 eura po metru četvornom, već s porezom ona iznosi oko 35 eura – kaže Mikulić.

Prema ugovoru “Sunčani Bast” je milijun eura u kunskoj protuvrijednosti župi uplatio na žiroračun do 26. travnja, a 310 tisuća eura do 30. svibnja.

Mikulić nam pokazuje i prijedlog sudu u Makarskoj od 2. srpnja da se tvrtka “Sunčani Bast” upiše na kupljeno zemljište. Kaže da je postupak upisa u tijeku.

Potvrđuje nam i da se radi o negrađevnom zemljištu, bez infrastrukture, van naselja.

- Od ranije je bilo poznato da Crkva planira prodaju tog zemljišta da bi se od dobivenog novca izgradila crkva. Župsko pastoralno vijeće i Župsko ekonomsko vijeće Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije je odluku o prodaji podržalo na sjednici 24. veljače 2011. godine.

Moja obitelj je preko mještana Baške Vode doznala da se zemljište prodaje, te smo u ožujku ili travnju ove godine stupili u kontakt sa župnikom fra Šimom Nimcem koji je za to ovlaštena osoba. Fra Šime je na nas ostavio vrlo fin dojam. Samo je pričao o izgradnji i proširenju crkve i pokazivao nam projekte o tome. Bio je do kraja posvećen svom poslu – priča nam Mario Mikulić kako je došlo do sklapanja posla.

Kaže da, ako je zaista istina da je fra Šime počinio takvo nedjelo, odnosno da je otuđio župske novce, da je to katastrofa s ljudske i vjerničke strane, no da je kupoprodaja zemljišta pravno valjana.

- O ovom slučaju nemamo nikakvih službenih informacija jer nas nisu kontaktirali niti iz Nadbiskupije, niti iz nadležne Provincije Presvetog Otkupitelja – kazao je direktor tvrtke “Sunčani Bast”.

TANJA GATTIN ZEBIĆ

Fra Šime: Nisam lupež, nemam jahtu ni curu

Fra Šimu Nimca, ovih dana najtraženijeg fratra u državi, privoljeli smo na razgovor nakon cjelodnevnog “ganjanja” najprije u Zadru, a onda i Splitu, gdje je bio na “obavijesnom” razgovoru u Ordinarijatu Nadbiskupije splitsko-makarske.

Fra Šime, što se dogodilo u Baškoj Vodi?

- Ništa za što ne bi znao puk Baške Vode i Pastoralno vijeće, nikakvih nelegalnih postupaka nema, sve dozvole za širenje crkve su legalno dobivene.

A za prodaju zemlje? Je li istina da je novac na vašem računu?

- Novac nije na mom računu, niti ga ja koristim!

Ali priča se da zadnjih mjeseci trošite kao pijani bogataš, da ste kupili jahtu, zemlju gdje sadite masline, skupocjeni automobil, stanove u Biogradu?


- Laž do laži, znam osobe koje sve to šire, to je šačica jadnika porijeklom iz Baške Vode kojima je cilj da me oblate.

Ajmo onda redom...

- Stan u Biogradu je očeva ostavština, zemljište s maslinama je uzeto prije četiri godine u koncesiju od Hrvatskih šuma, automobil vozim već četiri godine, svi su ga vidjeli od Promine do Baške Vode. Kad se sve završi, poduzet ću pravne korake protiv onih koji šire nebuloze i neistine o meni, kako bi me osramotili i nanijeli mi štetu.

A desetometarska jahta ‘Sretnog li mene’?

- Ma koji brod!? Provjerite je li na meni, nema tu tajne, vidjet ćete da nisam vlasnik. Istina je da sam druželjubiv, da sa svojim prijateljima idem na izlete, pa tako i brodom.

Kažu da vas je fatalna žena uputila u sve ovo?

- Nema nikakve žene, sve su to gluposti. Pitajte ljude u Baškoj Vodi, mislite li da bi skupili 800 potpisa podrške da sumnjaju u moje ponašanje i poštenje...

Hoćete li ostati fratar?

- Nisam izbačen iz Reda, niti se tim pitanjem treba baviti javnost. Imam uvjete kao i svi ostali fratri.

DAMIR ŠARAC


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 19:57