Crna kronikaTorcida i Naš Hajduk: Mi nemamo veze s tim!

Je li policija zanemarila upozorenja iz Torcide? Ili, redom, slučaj Azapović, pa bunt protiv cijena ulaznica ...

Piše PSD.
5. svibanj 2013. - 21:37
Sukob navijača Hajduka i policije po završetku subotnjeg susreta Split i Hajduka vratio je ponovno navijački huliganizam na splitske ulice, ali kada se raščlani slijed događaja koji je prethodio incidentima u blizini stadiona na Parku mladeži i okolnim ulicama može se s pravom raspravljati koliko uopće zbivanja na travnjaku ili u Hajduku imaju veze s onim što se dogodilo.

Da je slavio Hajduk možda bi ovakav scenarij i bio izbjegnut, ali atmosfera je već danima prije susreta bila naelektrizirana i rat na ulicama svoje uzroke krije ipak izvan terena.

Možda i ključni temelj za ovakav neželjeni scenarij jest što su navijači Hajduka susret pratili s ulice (Hrvatske mornarice), izvan stadiona, a zbog bojkota, te je tako do izražaja došla i kronična netrpeljivost s policijom. Revoltirani su u Torcidi bili cijenom ulaznica koje je odredio domaćin Split, iznos od 80 kuna su smatrali neopravdano visokim. A na ulici je mnogo teže snagama reda držati situaciju pod kontrolom, što se nažalost još jednom pokazalo točnim.


I taj bojkot dodatno je zategnuo odnos najžešćih navijača Hajduka prema gradskom rivalu, a s kojim se ove sezone Hajduk bori za plasman u Europu. Split prijeti kako bi ove sezone mogao preteći 'bijele' što je ovom pobjedom trenutno i napravio, a što navijačima Hajduka nije prihvatljivo. Iz navijačke mase su upućivane prema 'crvenima', predsjedniku Slavenu Žužulu, a i u prvom pozivu na bojkot je stajalo 'nismo vam mi tuneli da nas farbate više puta' i 'svake godine na sve moguće načine nastoje smanjiti podršku koju Hajduk ima kad igra u Parku mladeži ne skrivajući pri tome svoju mržnju prema Hajduku'. Potonja je rečenica većim dijelom reakcija na prošli derbi na istom mjestu kada je pola gostujuće tribine na jugu ostalo prazno iz sigurnosnih razloga.

A i policija je očito ovom prilikom zakazala, nije dovoljno ozbiljno shvatila evidentna upozorenja. Naime već danima su bile prisutne velike tenzije između nogometnih navijača diljem Hrvatske i policije nakon smrti 18-godišnjeg Marka Azapovića iz Županje, koji je preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima, kako tvrde iz njegove obitelji od posljedica premlaćivanja nakon uhićenja od strane policije.

Zadnjih dana po Splitu su učestale poruke kojima se traži da istina izađe na vidjelo. Ujedinili su se u toj borbi navijači diljem Hrvatske, a pogotovo su emotivne bile reakcije Torcide jer je pokojni Azapović bio navijač Hajduka, a što se moglo osjetiti i na susretu protiv Rijeke na Poljudu prije osam dana (letjele su dijelom baklje prema osiguranju susreta). Međutim, policija kao da se zadovoljila objašnjenjem iz Torcide kako neće biti organiziranog okupljanja izvan stadiona, samo spontanog. Pa tko bi najavljivao okupljanje kada bi u tom slučaju taj skup morao policiji i prijavljivati?

Nije trebao 'vidoviti Milan' da bi se osjetila napetost u zraku. Interventna policija je bila prisutna oko stadiona, no ostaje otvoreno pitanje je li trebalo jače osiguranje i drukčija reakcija jer su i prije eskalacije sukoba po završetku susreta na trenutke letjele boce, kamenje, baklje.

Nisu uzrok svega bile posljednje promjene u Hajduku ni smjena Krstičevića, no na koncu je poraz Hajduka kojem Split sada bježi tri boda bila kap koja je prelila čašu, pa su još više poletjele boce. I bengalke. I kamenje. Prema policiji, pa i gledateljima koji su izlazili sa stadiona, prolaznicima, stradali su automobili...

Frane Vulas


Torcida i Naš Hajduk: Mi nemamo veze s tim!

 Teško mi je bilo što komentirati jer nemamo preciznih saznanja što se sve dogodilo. No svakako napominjem da Torcida nije bila organizator okupljanja, niti smo pozivali naše članove da dođu u blizinu stadiona – kazao nam je glasnogovornik Torcide Damir Grujić.

No činjenica je da se preko puta Parka mladeži okupilo nekoliko stotina navijača, sa jasno istaknutim transprentima koji su navijali i slali navijačke poruke.

 Točno, no i činjenica je da se dosta od tih okupljenih građana okupila u obližnjim kafićima koji imaju max Tv kako bi gledali televizijski prijenos. To zaista ne ovisi o nama, nismo mi ti koji će određivati gdje će tko gledati nogometne utakmice niti gdje će tko družiti – nastavio je Grujić.

Ipak Torcida je poslala poruku svojim članovima da bojkotiraju odlazak na utakmicu i da ne kupuju skupe ulaznice u znak protesta?

 Potpuno se slažem tom tvrdnjom. Mi smo zbog takvog postupka nogometnog kluba Split pozvali svoje članove da ne kupuju ulaznice za tribinu koja je namijenjena za gostujuće navijače. No pričali smo i prije utakmice, Torcida je jasno dala do znanja da se ne organizira nikakvo okupljanje navijača i ne možemo preuzimati odgovornost za postupke pojedinaca.

Možete li nam kazati je li Vaš bojkot neodlaska na utakmicu uspio, je li vaša poruka prihvaćena?
 Odgovorio bih to na ovaj način, neka svi dobro pogledaju koliko je navijača bilo na tribinama na prethodnim gradskim derbijima, pa neka to usporede za brojem navijača na tribinama tijekom subotnje utakmice. Mislim da iz toga može svatko izvući zaključak je li naš poziv na bojkot utakmice uspio – zaključio je glasnogovornik Torcide Damir Grujić.
Torcida nije organizirala okupljanje i sasvim je logično da ne preuzima niti odgovornost za nastale nerede. Kakvo mišljenje o svim zbivanjima imaju u Udruzi Naš Hajduk kazao nam je Bojan Islamović.

 Nemamo nikakav komentar na zbivanja oko stadiona u Parku mladeži. Onakvo nešto ne spada u naš djelokrug rada. Naš je program javan, jasan i transparentan. Mi s takvim stvarima nemamo nikakve veze i ne želimo uopće komentirati ovakve situacije – kazao nam je Islamović.

ROBERT RADICA


 
#TORCIDA