StoryEditor
Crna kronikaNOVA PITANJA

Je li policija prekršila zakon u potrazi za Matejom Perišem? Prijatelji su prijavili nestanak u 10 ujutro, u postaji im je navodno rečeno da ga sami potraže po bolnicama

Piše PSD
16. siječnja 2022. - 10:50

Nestanak Splićanina Mateja Periša (27), koji je posljednji put viđen u noći između 30. i 31. prosinca u klubu "Gotik", prijatelji su prijavljivali u dva navrata - ujutro, shvativši da se mladić ne pojavljuje duže vrijeme i još jednom kada je policija i službeno zaprimila prijavu, piše Nova.rs.

Ove informacije otvorile su pitanje i pokrenule raspravu - je li policija mogla da reagirati brže, odnosno je li prekršila zakon time što odmah nije počela potragu.

Periš je kobne večeri, prema onome što je policija do sada uspela da rekonstruirati, u majici kratkih rukava istrčao iz kluba "Gotik". Narednih petnaestak minuta proveo je trčeći beogradskim ulicama, a zatim je posljednji put snimljen kako silazi na platformu kod restorana Savanova. Što se dešavalo ispred kluba u trenutku kada je istrčao, nije poznato, pošto na tom potezu nije snimljen.

image

Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Tom Dubravec/Cropix

U poplavi različitih informacija, kako provjerenih tako i neprovjerenih, koji se ovih dana pojavljuju u medijima, saznali smo i da su se Periševi prijatelji kobne noći vratili u apartman, a da su u policiju otišli ujutru oko 10 sati. Tada im je u postaji navodno rečeno da obiđu beogradske bolnice i da tamo potraže svog prijatelja.

Kada su obavili "posao", Periševi prijatelji su se ponovo vratili u policijsku stanicu i njegov nestanak prijavili oko 18 sati. Ovim saznanjem otvoreno je pitanje jesu li policajci u potragu za Perišem mogli krenuti znatno ranije, ali i ono važnije - je li njihovim (ne)činjenjem prekršen zakon, piše Nova.rs.

Naime, srbijanski Zakon o policiji, kojim se uređuju unutrašnji poslovi, organizacija i nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, u svom članku 59 govori o traganjima za licima i predmetima. U prvoj rečenici ovog članka navedeno je da "policija, odmah po saznanju, provodi mere traganja za licima i predmetima", iz čega se može iščitati da je policija bila dužna već u 10 sati, kada su Periševi prijatelji prvi put došli u postaju, pokrenuti potragu za njim.

O tome koliko je vremena izgubljeno nedavno je govorio i Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", istaknuvši da je to djelomično i propust prijatelja.

image
Tom Dubravec/ Cropix

"Prvo je od 2.30 do 10 sati izgubljeno 7,5 sati, a kasnije od 10 do 18, dodatnih osam sati. To je katastrofalan gubitak vremena za potragu za nestalim licem. Dakle, oni su već u 10 ujutro bili u policiji i prijavili nestanak. Tada im je rečeno da se raspitaju u bolnicama. Kada su to provjeravali, vratili se u 18 sati u stanicu i rekli da njega nema. Onda je policija počela potragu. To jest propust prijatelja...", rekao je Jurić.

Podsjetimo, policija je jučer prvi put službeno priopćila kojom rutom se kretao Periš u noći nestanka, analizirajući snimke sa sigurnosnih kamera okolnih lokala. Naveli su da je utvrđeno da Periša nitko nije hvatao i da nitko s njim nije trčao, te da u ovom trenutku ne postoje tragovi koji bi ukazali na to da je nestanak Splićanina povezan s bilo kakvim nasiljem.

Na propuste srpske policije ukazao je i hrvatski kriminolog Željko Cvrtila rekavši da se u potragu za Matejem Perišem (27) krenulo suviše kasno. Policija je, umjesto da strance pošalje tražiti Periša po bolnicama, to mogla odraditi za pola sata telefonski, kaže kriminolog.

"U pravu potragu se krenulo tek drugi dan ujutro, tako da se izgubilo 30-ak sati od trenutka nestanka osobe, to je ogroman propust MUP-a, i to nije dovoljno naglašeno u Srbiji, a koliko vidim, nije ni u Hrvatskoj", ocijenio Cvrtila i dodao:

"Zamislite Splićane po Beogradu šaljete da traže po bolnicama. Niti znaju gdje su bolnice, niti znaju koga će tamo išta pitati, što je MUP mogao provjeriti za pola sata telefonskim pozivima. Nakon toga, već u 10.30 ili 11 sati mogli su pokrenuti potragu što je znatno prije nego 18 sati kada je već mrak i teže je", rekao je Cvrtla, prenosi Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 09:08