StoryEditor
Crna kronikaVIRALNE OPASNOSTI

Istražili smo koje mailove treba ignorirati i kako je najsigurnije kupovati preko interneta: splitski policajci opisuju na koje načine lakovjerni građani postaju žrtve

15. travnja 2019. - 11:19

Još jedan od načina prijetvorne pljačke građana je “fishing”, eng. za ribarenje, što je naziv za zlonamjerne mailove kojima se od lakovjernik traže podaci, od osobnih dokumenata do podataka o karticama.

MUP upozorava građane: Dobijete li ovakvu e-mail poruku, ni slučajno je ne otvarajte

- Dobijete mail koji izgleda kao neka originalna službena stranica može biti i bankovna, ali traže podatke koje banka inače ne traži. Tako naprimjer traže broj kartice, onda CVV broj tj. autorizacijski broj kartice. Čim se to dobije treba odmah provjeriti u matičnoj banci prije slanja ikakvih podataka. Za kupovinu preko interneta najbolje je koristiti općepoznate servise plaćanja. Gdje god se ide u zonu tzv. darkneta te stvari nisu sigurne. Nadalje, uvijek prisutni su rašireni načini najobičnije krađe kada vam netko uzme karticu i “ispegla” je. Često to budu članovi obitelji i prijatelji, stoga se nikada ne smije držati PIN uz nju. Pojedinci su znali zalijepiti PIN na samu karticu - kazao nam je Inspektor Josip Kujundžić s Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske do koje sve mjere osobe znaju biti neoprezne.

Policijski službenici ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važna pravovremena prijava.

- Odmah obavijestiti banku i tražiti blokadu kartica. Osobe koje ukradu ili samu karticu ili podatke s nje pokušat će je iskoristiti što prije te ih treba preduhitriti i onemogućiti ih u tome. Isto tako je i s osobnim dokumentima, prijavu je važno podnijeti što prije - ističe voditelj Odjela Vinko Maljić

Nadalje, prilikom kupoprodaje putem oglasa, za plaćanje je dovoljno poslati broj računa na koji se plaća, IBAN.

- Ako vam traže fotografiranje kartica ili osobnih karti, ni slučajno to slati. Kako je za kupovinu preko interneta dovoljno imati podatke s kartice: njen broj, rok validnosti i CVV broj, tako s fotografijom vaše kartice svatko može slobodno kupovati. Naruče proizvod te daju bilo koju adresu, a kada se dostavljač javi onda kažu kako nisu kod kuće te se dogovore na nekoj javnoj lokaciji za preuzimanje proizvoda. Tako ih se kasnije ne može naći. Osim toga s fotografijom kartice podatke mogu koristiti i u kladionici. Imali smo i ovdje upravo zlouporabe u kladionicama kada su preko lažnog Facebook profila izvukli podatke od više osoba - sve verzije izvlačenja kuna opisao je inspektor Kujundžić.

 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 15:47