StoryEditorOCM
Crna kronikaizrečena presuda

Hvaranin bivšoj djevojci slao stravične poruke, prijetio da će masakrirati nju i majku, pa završio u pritvoru. I ondje postao žrtva Rajićeve skupine

15. veljače 2021. - 22:05

Na sedam mjeseci zatvora u koji neće ići ukoliko u roku od dvije godine ne počini neko novo kazneno djelo na splitskom Općinskom sudu nepravomoćno je osuđen Filip V. (42) s Hvara i to zbog poprilično brutalnih prijetnji svojoj bivšoj djevojci.

Prema presudi, Filip je od kraja lipnja do kraja srpnja 2019. godine, "prema unaprijed stvorenoj nakani da kod svoje bivše djevojke izazove osjećaj straha i ugroženosti", istoj upućivao poprilično morbidne prijetnje. Govorio joj je da će je ubiti i zbog toga odrobijati, a na mobitel joj je slao poruke u kojima je pisao da će je ubiti, isjeći joj lice, rasporiti joj utrobu, da dolaze njih šestorica koji nju traže, da će joj zubima prerezati grkljan i ispljunuti ga njezinoj majci u lice.

Isto tako, prijetio je da će ubiti njenu majku, da ima poluautomatsku pušku i noževe, da će joj pucati u vaginu, da će joj pojesti srce, izvaditi oči i jezik kao i da će joj glavom tući u zid i da će joj piti krv. Sve ove prijetnje su kod nje izazvale veliki strah za svoj i majčin život.

Na suđenju je Filip V. sve priznao kazavši kako je prijetnje uputio u afektu, kako je svjestan sam svoje greške te je istaknuo kako mu je jako žao zbog ovog događaja. U izrečenu kaznu mu je uračunato 20-ak dana koje je proveo u istražnom zatvoru od 1. do 22. kolovoza 2019. godine. A upravo to vrijeme veže ga za još jednu, puno ozbiljniju priču, u kojoj je žrtva i u kojoj su se neki drugi likovi odnosili prema njemu prijeteći mu i dovodeći ga u poprilično ponižavajući položaj.

Naime, on je kao žrtva, dio jednog od (ne)djela počinjenih u sklopu zločinačke organizacije na čelu sa Željkom Rajićem, a za što se, u još uvijek nepravomoćnoj optužnici USKOK-a, terete Robert Žuvela, Liridon Berisha (u međuvremenu osuđen nepravomoćno na 16 godina zbog ubojstva Ante Prnjaka-op.a.) te Roko Rodin i Nikica Jakšić.

Žuvelu i Berishu se tako tereti da su ga od 3. kolovoza 2019. do 12. kolovoza 2019. godine, iznuđivali prijetnjama da će mu silovati sestru i djevojku ako im u roku od tri dana plati 15 tisuća kuna. Saznali su da je ugostitelj te ga je, po optužnici USKOK-a, Žuvela u dogovoru s dvojicom istražnih zatvorenika s kojima je dijelio zatvorsku ćeliju, Rokom i Nikicom, tukao i ponižavao na najgnusnije moguće načine. Dodatni razlog iživljavanja bio je što su saznali da je on tada, navodno, bio u ljubavnoj vezi s policijskom službenicom.

Zlostavljanje je trajalo nekoliko dana tijekom kojih su žrtvu dovodili do vrata ćelije i silom mu udarali glavom i prislanjali je na rešetke prozora. Kad bi mu glava bila stisnuta uz rešetke, Berisha bi ga, prolazeći pokraj ćelije, više puta udario šakom. Nesretni muškarac je bio prisiljen u nekoliko navrata klečati pred Žuvelom dok je ovaj pred njim bio polugol te mu držati testise dok ga je ovaj tukao spolovilom po glavi.

Zbog svega što je proživljavao muškarac je bio toliko prestrašen da je svojoj majci rekao da mora platiti tih 15 tisuća kuna. No, do same isplate nikad nije došlo. Naime, kad su vidjeli da bi mogli dobiti novac, Žuvela i Berisha su, prema USKOK-u, od njega tražili da im da još 30 tisuća eura te da im prepiše vlasništvo nad jet-skijem vrijednim 23 tisuće eura, koji uopće nije bio u njegovu vlasništvu. No, to ih nije zabrinjavalo, nego su, kako bi ga uvjerili da to mora napraviti, nastavili sa svakodnevnim udaranjem i ponižavanjem 40-godišnjaka.

Na kraju je žrtva popustila pa je na komadu papira napisao izjavu kojom Žuveli i Berishi prepušta vlasništvo nad jet-skijem. Da bi ga i dalje ponižavali, s njegova su novčanog pologa kupovali predmete u zatvorskoj kantini vrijedne najmanje 500 kuna, koje su zadržali za sebe. Također ga je, stoji u optužnici USKOK-a, Žuvela jednom udarao po glavi i tijelu mokrim ručnikom u koji je bila zamotana plastična boca s vodom dok su Roko R. i Nikica J. nesretnog muškarca tukli nogama u leđa, slabine i prsa. Koliko su udarci bili jaki, govori i to da su mu slomili nekoliko rebara i tako ga teško ozlijedili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 19:17