Crna kronikaMOŽDA JE SINKOPA U PITANJU?

Filmska otmica u središtu Zadra nakon 14 godina još uvijek čeka sudski epilog: usred bijela dana ga strpali u auto, pretukli, opljačkali, a onda su mu prijetili izvijesnim Četnikom koji je 'golim rukama ubio puno Hrvata'

Piše Božana Sviličić
26. listopad 2017. - 10:47

Suđenje akterima filmske otmice koja se prije 14 godina odigrala u centru Zadra, na Trgu pet bunara, ispred kafića nogometne zvijezde Joška Skoblara "Zlatna kopačka", u srijedu je još jednom odgođeno zbog bolesti prvooptuženog Jakova Rodića (53).
Uz Rodića, koji je svoj izostanak opravdao liječničkom dokumentacijom, zbog otmice Ljupča Dimitrijevskog (tada 44), trgovca iz Skoplja, od 2003. godine sudi se i Bekimu Miftariju (43), dok je u slučaju trećeoptuženog Leonarda Ćibarića (37) kazneni progon u međuvremenu otišao u zastaru. Rodić i Miftari državljani su Makedonije, a inače sva trojica žive u Kistanjama, gdje su dobili kuće na korištenje.

Slučaj zadarske otmice koji je godinama punio stupce crne kronike dosad je presuđen dva puta, a slučaj je zbog promjene nadležnosti sada preuzeo Općinski sud u Zadru i sutkinja Iva Lovrin.

Priča oko otmice trgovca iz Skoplja, dogodila se kada su Rodić, Ćibarić i Miftari usred bijela dana pred očima brojnih prolaznika i gostiju kafića Dimitrijevskog strpali u automobil i odveli u Kistanje. Tamo su ga u Rodićevoj kući tukli i prijetili mu smrću, tražeći od njega da im vrati navodni dug od tadašnjih sto tisuća njemačkih maraka. Prijetili su da će ubiti njega, njegovu suprugu i dijete. Dimitrijevski je bio inače poznat kao sitni švercer i trgovac voćem.

Tijekom jednog od suđenja pročitan je i liječnički nalaz za Dimitrijevskog koji mu je 15. veljače 2003. godine izdan na Hitnoj medicinskoj pomoći u Kninu gdje je zatražio pomoć. Rodić i Miftari, su prema liječničkom nalazu Dimitrijevskog izudarali po cijelom tijelu zbog čega je dobio potres mozga, a Miftari mu je još i zaprijetio da će pozvati "u pomoć" izvjesnu osobu nadimka Četnik koji je, prema njegovim tvrdnjama, "ubio puno Hrvata golim rukama i da će doći njega mučiti strujom".

- Kad sam došao do automobila ispred kafića Miftari me udario kundakom pištolja u oko i onesvijestio sam se. Kad sam došao k sebi, na putu do Kistanja su me vrijeđali, psovali i tukli. Uzeli su mi novac koji sam imao kod sebe, oko 400 dolara i nešto maraka i kuna, te zlatni lančić - iskazivao je tijekom jednog od ročišta Ljupče Dimitrijevski.

Trojac je bio osuđen na zatvorske kazne, no te je presude ukinuo Vrhovni sud i postupak vratio na novo suđenje.

#SUđENJE#ZADAR#OTMICA