StoryEditor
Crna kronikapriznali krivnju

Dvojac dobio zatvorske kazne: u Solinu zatečeni s pet kilograma marihuane

14. ožujka 2019. - 11:16

Na splitskom Općinskom sudu, zbog toga jer su u vozilu imali nešto manje od pet kilograma marihuane, nepravomoćno su na djelomične zatvorske kazne osuđeni Božo Z. (29) iz Splita i Marin D. (21) iz Splita.

Prvi je dobio godinu i četiri mjeseca zatvora, s tim da će samo još dva mjeseca odguliti iza rešetaka jer mu se uračunava pritvor u kojem je bio od 10. srpnja do 6. prosinca 2018. godine, a ostatak neće u zatvor ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Marin D., pak, osuđen je na godinu i dva mjeseca, od čega je bezuvjetnog zatvora pola godine, s tim da je i njemu uračunat istražni zatvor u kojem je bio od 12. srpnja do 6. prosinca 2018. godine pa mu je tako ostalo još samo mjesec dana zatvora. Ostatak od osam mjeseci neće se izvršiti ako on u tri godine ne počini koje novo kazneno djelo.

Dvojac je osuđen jer je 29. lipnja prošle godine zatečen u Ulici kneza Trpimira u Solinu u automobilu marke Chevrolet Lacetti, u čijem su prtljažniku imali pet vrećica u kojima je bilo ukupno 4952,68 grama marihuane, a sve radi daljnje preprodaje. Droga je pronađena prilikom pretrage vozila.

Obojica su na raspravi, prigodom očitovanja o optužnici, priznali krivnju.

– Sud je utvrdio da su okrivljenici bili svjesni protupravnosti svog postupanja jer je općepoznato da posjedovanje droga, a pogotovo njihova prodaja, nisu dopušteni fizičkim osobama koje za to nisu posebno ovlaštene. Također je utvrđeno kako su okrivljenici postupili s izravnom namjerom jer su bili svjesni svojih čina i posljedica koje mogu nastupiti, pa su ipak kod sebe držali drogu marihuanu, kako bi je dalje prodali i time stekli nepripadajuću materijalnu dobit – obrazložio je, među ostalim, sudac Vuko Adžić Katalinić, dodajući kako su olakotne okolnosti bile priznanje, žaljenje i dosadašnja neosuđivanost te činjenica da je Božo otac maloljetnog djeteta, a da je Marin bio mlad, odnosno da je u vrijeme počinjenja djela imao nepunih 20 godina.

– S druge strane, okrivljenicima je u otegotnom smislu cijenjena velika količina droge koja je bila predmet počinjenja kaznenih djela, čijim bi se stavljanjem u promet na ilegalnom narkomanskom tržištu ugrozilo zdravlje velikog broja ljudi, dok bi okrivljenici pribavili veliku imovinsku korist, a kako je to s pravom u završnom govoru istaknula zastupnica optužbe – naglasio je sudac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 11:54