StoryEditor
Crna kronikaDALMATINSKA RUTA DROGE

Drastično učinkovitija policija: dileri 'ispušili' zaradu od tone uhvaćene trave

12. ožujka 2017. - 23:42
automobil_droga-180909

Kad se iduće godine bude gledala statistika zapljene droga na području dalmatinskih policijskih uprava u 2017. godini, nema sumnje da će brojke biti poprilično velike i da će se iz policije hvaliti - kako rade vrhunski posao. No, ne zanemarujući trud policijskih istražitelja, svakako treba napomenuti da će statistiku "nabildati" najmanje pola tone marihuane koja je proteklih dana doplutala do obala na dubrovačkom, šibenskom i splitskom području.

Na obalama akvatorija koje pokriva Policijska uprava dubrovačko-neretvanska, pronađeno je 267 kilograma, stotinjak kilograma doplutalo je do Murtera na području PU šibensko-kninske dok je jučer objavljeno da je u proteklih pet dana na obalama otoka Hvara i Visa pronađeno ukupno 136 kilograma marihuane te još 47 kilograma na Kornatima.

Akcija u Pločama

Ali, da ne bude da se "trava" plijeni samo kad pluta morem, istaknimo slučaj od prije nekoliko dana, kada su djelatnici splitskog PNUSKOK-a u Pločama uhitili 28-godišnjeg Zagrepčanina te dva državljanina Crne Gore starih 34 i 38 godina od kojih je ovaj mlađi bivši policajac koji je još 2012. uhićen kada je iz Crne Gore u BiH pokušao automobilom prošvercati 12,6 kilograma marihuane.

Dakle, jedan od Crnogoraca je 6. ožujka iznajmio automobil opel vivaro u dubrovačkoj rent-a-car agenciji te ga je Zagrepčanin dan kasnije preko graničnog prijelaza Karasovići odvezao u Crnu Goru. Tamo su krijumčari ispod bočnih oplata sakrili 88 paketa u kojima je sveukupno bilo nešto više od 43 i pol kilograma "trave". Zagrepčanin je automobil prevezao preko graničnog prijelaza Vitaljina u Hrvatsku te je s njim došao do mjesta Trpanj i ukrcao se na trajekt za Ploče.

Crnogorci su ga cijelo vrijeme pratili u njegovu automobilu zagrebačkih oznaka i to do Ploča, a kad su se krenuli iskrcavati s trajekta, iznenadili su ih policajci i uhitili. Sva su trojica ispitana na Općinskom državnom ovdjetništu Metković te im je određen istražni zatvor. Kako doznajemo od Vinka Gulišije, odvjetnika uhićenog Zagrepčanina, sudac istrage nije prihvatio jamstvo koje je obrana nudila, a njegov se klijent na ispitivanju branio šutnjom.

Split prvi po amfetaminima

A sad da se malo pozabavimo brojkama i statistikom zapljene droga na području četiriju policijskih uprava - dubrovačke, splitske, šibenske i zadarske. Splitska policija na svom je području tijekom prošle godine zaplijenila više od četiri i pol kilograma heroina, što je više nego dvostruki porast u odnosu na zaplijenjenu količinu "žutog" u 2015. godini.

Dubrovačka policija, zahvaljujući i dobrom radu na graničnim prijelazima, zaplijenila je prošle godine gotovo 13 kilograma te droge, dok je godinu prije u rukama policije završilo nešto manje od 10 kilograma. Zadrani su, pak, 2016. završili sa 677 grama zaplijenjenog heroina, dok je godinu prije to bilo dvostruko manje, a šibenska je policija spriječila prošle godine da 63 grama tog narkotika završi na ulicama. U 2015. godini zaplijenili su 697 grama.


Nakon "žutog", evo i podataka o "bilim" i "zelenim" materijama: na području pod nadzorom splitske policije, 2016. zaplijenjeno je kilogram i 186 grama kokaina, što je dvostruko više nego prethodne godine, dok su njihovi kolege iz Dubrovnika prošle godine zaplijenili gotovo devet kilograma. Zadrani su zaplijenili 143 grama, a policajci iz Šibenika nešto manje od dva i pol kilograma kokaina. Od "kemijskih" droga spomenimo zapljene amfetamina prošle godine - na splitskom području nešto manje od sedam kilograma, na šibenskom 61 gram i na zadarskom 840 grama. Dubrovačka policija nije nam poslala podatke o zapljeni amfetamina.

Šibenčani na dnu tablice

Za kraj, pogledajmo brojke koje se tiču marihuane i zapljena prošle godine. Dubrovačka je policija tako "ulovila" gotovo 455 kilograma "zelenja", a 185 i pol kilograma su pronašli, vjerojatno na sličan način kao i ovo što je nađeno proteklih dana. Zanimljiv je njihov podatak da je u zadnjih pet godina na njihovu području zaplijenjeno više od tone i pol marihuane od čega se 594 kilograma odnosi na pronađenu drogu. Splitska policija u 2016. godini domogla se nešto više od 127 kilograma marihuane, šibenska tek 521 gram, a zadarska 21 kilogram.

Dakle, ako zbrojimo službene statističke podatke o zapljeni marihuane prošle godine na području dalmatinskih policijskih uprava i tome pridodamo i "puste kile" koji su se nasukali prošlih dana, dolazimo do više od tone marihuane koja nije stigla do krajnjih potrošača i nije pušenjem "otišla u dim". Respektabilna količina, zar ne.

item - id = 473408
related id = 0 -> 561621
related id = 1 -> 553305
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 01:25