StoryEditor
Crna kronikaSUĐENJE KAPETANU DRAGANU

Dramatično svjedočenje pričuvnih policajaca iz Gline: Bili smo mučeni svim mogućim predmetima, u kninskom zatvoru od batina su neki izgubili sluh i bubreg

20. listopada 2016. - 17:27
draganče.JPG

U nastavku suđenja Draganu Vasiljkoviću, zvanom kapetan Dragan, trojica pričuvnih policajaca zarobljenih u Policijskoj postaji u Glini od strane martićevaca i jedan tadašnji ročnik JNA svjedočili su o lipnju i srpnju 1991. godine. Njihovi iskazi odnosili su se na treću točku optužnice koja tereti Vasiljkovića da je izradio plan napada na policijsku postaju u Glini, prigradsko naselje Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac.

Pred sudskim vijećem u Velikoj dvorani Županijskog suda u Splitu prvo su jedan po jedan svjedočili mještani Gline. Sva trojica su u nekom trenutku tijekom davanja iskaza zamolila da im se pitanja postavljaju glasnije i razgovjetnije pošto im je oštećen sluh još u vrijeme zatočeništva od batina koje su dobivali svakodnevno.

- Zarobljen sam krajem lipnja u Policijskoj postaji Glina na koju su napad predvodili kninski specijalci koje smo mi zvali knindže i martićevci. Odveli su nas u selo Hajdić te su nas zatim prebacili u mjesto Dragotin i smjestili nas u jednu vikendicu. Tamo su nacrtali na zidu četiri "S" na ćirilicu i mi smo to morali ljubiti tako što su nas poredali u kolonu te smo jedan po jedan dolazili do znaka. Ruke su nam bile vezane na leđima te su nas tukli tako da smo padali na pod na lice. Iza toga išli smo u Golubić gdje su nas držali u garaži, a nakon toga u staru bolnicu u Kninu. Tamo je dolazio Kapetan Dragan u posjet, nije se meni nikada obraćao, a sjećam se kako su ga stražari dizali u nebesa pričama kakav je borac i da mu praktično ne treba oružje. Jednom su došli vojni policajci koji su nas toliko istukli da su mi popucali bubnjići i slomljena su mi rebra, a nakon par godina mi je izvađen bubreg – prepričao je Ivan Lipak (69) iz Gline.

Drugi je svjedočio Ivan Prajdić (67) koji je potvrdio da je čuo od martićevaca koji su ih zarobili kako je Kapetan Dragan glavni i kako je obuka specijalaca u Golubiću u njegovim rukama.

- U staroj bolnici u Kninu vidio sam ga dva do tri puta, a zadnje prigode nam je održao predavanje. Kazao je kao su oslobodili Glinu i protjerali ustaše te spalili ustaško selo Jukinac i sravnili ga sa zemljom. Kako su meni tamo bili supruga s dvoje djece i stari otac to mi je bilo teže od svih batina i maltretiranja. Svaki dan nas je tuklo pendrecima, kundacima, suhim volovskim žilama. Otamo smo svi otišli 15 do 25 kilograma lakši – rekao je svjedok.

Treći mještanin Gline Ivan Šantek (50) prepričao je posjet Kapetana Dragana njihovoj ćeliji.

- Prvi put sam vidio Kapetana Dragana kada sam bio zatočen u staroj bolnici u Kninu. Kroz prozor sam ugledao kninđu koji je bio šef zatvora u bolnici da mu daje raport. Bio je u maskirnoj uniformi s beretkom. Jednom je došao u našu ćeliju i zatim se okrenuo vojnicima u svojoj pratnji i rekao: "A, kako se ono kaže, nemaju vidljivih tjelesnih povreda, to je dobro." Oni su, naime, pazili da nas ne tuku po glavi već po tijelu da odjeća pokrije ozlijede. Polovicom srpnja bio je Crveni križ te su ostali u šoku kada smo skinuli košulje jer nam se po izgledu lica nije moglo vidjeti da nas tuku. Svih nas je bilo strah Kninske tvrđave jer su kolale strašne priče o zatvoru tamo - izjavio je.

Elvis Anić (45) iz Dajle bio je 1991. godine na odsluženju vojnog roka u JNA i doveden je sa svojom jedinicom mehanizirane pješadije u Glinu. Bio je nišandžija na tenku, ali kako je odbio pucati, vratio je oružje, ali je morao biti prisutan prilikom napada krajem srpnja.

- Tenkovi i borbena vozila bili su prvo na periferiji te kasnije u samom centru uz policijsku postaju, školu i crkvu. Bio sam u transporteru i nisam vidio napad, ali sam čuo granatiranje – prisjetio se.

Suđenje se nastavlja krajem studenog.

Kapetan Dragan: Kakav je logor bio u Kninu? Svjedok: Koncentracijski

Optuženi Dragan Vasiljković i u četvrtak je ispitao sve svjedoke. Zanimalo ga je kakav je to logor bio u Kninu, a kada je Ivan Lipak odgovorio koncentracijski, postavio je pitanje:

- Mislite kao Jasenovac? Znači bilo je isto u Dachau, Jasenovcu i Kninu, kažete? Znate li vi što je koncentracijski logor?

- Vi ste nas tamo sakupljali, trpali za razmjene, koncentrirali ste nas i za to vrijeme nas mlatili, mučili i izgladnjivali te činili ratni zločin nad nama. Umjesto da se stidite i kažete: "Moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh!", vi se smijete dok ja pijem 20 tableta dnevno – vidno uzbuđen mu je odgovorio svjedok Lipak koji je pojasnio da je s njim tada bio zatočen i sin koji je sada već sedam godina nepokretan u krevetu zbog čega je zatražio razumjevanje što gubi živce.

Dragan Vasiljković svoje nepopustljivo ispitivanje svjedoka objašnjava činjenicom da je u pritvoru 11 godina. Toliko je, naime, trajao ekstradicijski postupak protiv njega. U slučaju da bude osuđen to vrijeme provedeno u australskom pritvoru uračunat će mu se u zatvorsku kaznu. 

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 18:41