StoryEditor
Crna kronikaNEMA PRIVOĐENJA

Doznajemo detalje sukoba ispred splitskog noćnog kluba; Redar prijavljen za ozljeđivanje Nizozemca nalazi se na uvjetnoj kazni zbog iznude, sudu je poznat i kao očevidac pokušaja ubojstva Marka Bekavca

15. listopada 2019. - 13:44

Splitska policija se u slučaju 31-godišnjeg redara osumnjičenog da je nanio tešku tjelesnu ozljedu 34-godišnjem Nizozemcu u noćnom klubu u sitnim satima subote odlučila na podnošenje kaznene prijave redovnim putem, bez privođenja. Osim redara prijavljen je i ozlijeđeni Nizozemac te njegov 36-godišnji prijatelj koji je s njim bio u klubu te noći i iz kojeg su zajedno izbačeni.

Nizozemski državljani su se u klubu pod utjecajem alkohola neprimjereno ponašali zbog čega su dobili izgon. Međutim, kada su izbačeni vani, nisu prestali s divljanjem i provociranjem, što potvrđuje i policija u svom službenom izvješću. U njemu navode kako je došlo do narušavanja javnog reda i mira ispred ugostiteljskog objekta u centru Splita.

Redar je mirno podnio vikanje i razbijanje boca, ali priča se kako ga je na reakciju nagnalo što su Nizozemci počeli njega gađati bocama. Policija je u svom izvještaju navela i kako su nasilno pokušali ući u klub. Navodno je redar tek tada opalio po pljusku jednom i drugome, ali je imao nesreću što je mlađi turisti nezgodno pao te mu je pri tom došlo do puknuća ligamenta, što je teška ozljeda.

Užasne scene ispred popularnog splitskog kluba, redar teško ozlijedio gosta; Prije tri mjeseca na istom mjestu je brutalno pretučena i mlada Splićanka

Uhvatio je za stražnjicu pa cipelario: redaru iz poznatog kluba prijeti tri godine zatvora zbog premlaćivanja Splićanke; Tvrtka u kojoj je zaposlen spominje se u više slučajeva obračuna

Zbog svega opisanog, osim redara koji je dobio kaznenu prijavu, i dvojica Nizozemaca su prijavljena, ali prekršajno. Protiv njih su podnijeti optužni prijedlozi zbog remećenja javnog reda i mira na osobito drzak način.

Možda se upravo u činjenici da su dvojica turista radila nered s čim su nastavili i ispred kluba, krije odgovor na pitanje zašto se policija odlučila da ne privodi 31-godišnjeg redara.

Kod prijava za nanošenje teških ozljeda privođenje je takoreći uobičajeno, pogotovo kada su žrtve strani državljani.Tek nakon ispitivanja na državnom odvjetništvu iskristalizira se hoće li osoba ići u istražni zatvor ili se braniti sa slobode.

U ovom slučaju, išlo se na prijavu redovnim putem, čak unatoč činjenici da je 31-godišnji redar osoba s dosjeom. Prije dva mjeseca dana izašao je s odsluženja kazne za iznudu za što je dobio godinu i deset mjeseci zatvora. Odlukom suda 10 mjeseci je trebao odslužiti u zatvoru dok je ostatak preinačen u uvjetnu kazna zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Bezuvjetni dio kazne proveo je u zatvoru u Gospiću iz kojeg je izašao upravo na vrijeme jer je u rujnu ove godine svjedočio na suđenju Ivanu Giljanoviću za pokušaj ubojstva Marka Bekavca. Splitski redar je, naime, bio jedan od očevidaca ranjavanja Bekavca kraj kafića “Clo” u Splitu u svibnju prošle godine. O tome je s još tri svjedoka govorio na sudu.

Spominjalo se tada i snimka objavljena na Facebooku nakon Giljanovićeva bijega na kojoj jedan od njih govori o 20.000 kuna koje su navodno dane policiji da se skloni Bekavčev pištolj. U snimci se govorilo i o planirana dva atentata na Giljanovića. Na sudu su sve zanijekali, a autor snimke je kazao kako je u vrijeme nastajanja snimke konzumirao drogu i steroide.

O razvoju situacije s prijavom za ozljeđivanje Nizozemca, za 31-godišnjaka ovisi hoće li morati u zatvoru odslužiti i ostatak kazne od godine dana za iznudu.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 06:21