StoryEditor
Crna kronikaNakon velikog uhićenja u Zadru otkrivena poveznica u dilanju droge

Akcijom 'Selo' prekinut lanac trgovine drogom između Hrvatske i BiH

Piše PSD.
14. ožujka 2008. - 16:36

Uhićenjem četvorice zadarskih dilera i dobavljača iz BiH zajedničkom akcijom hrvatske i bosansko hercegovačke policije, prekinuta je jedna od važnijih karika u balkanskom lancu trgovine drogom. Ključnu ulogu u povezivanju bosanskih i hrvatskih dilera imao je Bogdan Pepić (47) iz Bosanske Gradiške koji je prekjučer "pao" u Zadru zajedno sa zadarskim "dilerima" Ivom Bratovićem (36), Antom Šalom (36), Tomislavom Petkovićem Srićom (32) i Miloradom Troskotom (41). 

U podrumu njegove kuće u Gradiški policija je pronašla tri kilograma heroina visoke čistoće. On je dosada bio više puta prijavljivan, ali samo zbog utaje poreza što se povezuje sa činjenicom da je prije desetak godina u Gradiški držao diskont pića.

Prema priči njegovih prijatelja i susjeda, živio je u obiteljskoj kući sa suprugom Zoricom i osamnaestogodišnjim sinom više nego skromno. Vozio je polovni automobil, a i prosječna kuća nije odavala njegovo imovinsko stanje. Ostavljao je dojam dobrog susjeda, te povučenog i mirnog čovjeka. Oko njegove kuće susjedi nikada nisu primijetili sumnjive osobe.

Posljednje četiri godine često je dolazio u Zadar kod prijatelja iz Gradiške na ljetovanje. U srijedu ujutro bračni par Pepić rekao je susjedima kako ide u Rijeku u posjet kumu te da će se vratiti slijedeći dan. Nakon što je Pepić uhićen u Zadru, supruga Zorica, iz izvora bliskih policijskoj istrazi, zadržana je u riječkoj policiji na krim obradi, dok je njihov sin «obrađivan» u gradiškoj policiji gdje je na koncu sve priznao.

Zadarski dileri i dalje se brane šutnjom, te neki od njih čak ne žele razgovarati niti sa svojim odabranim odvjetnicima. Sva četvorica u Zadru su dobro poznata. Osim što je već robijao zbog "dilanja" 4,3 kilograma heroina Ante Šale poznat je i kao nećak Petra Šale, bivšeg pravobranitelja RH, te sin dugogodišnjeg bivšeg direktora zadarske pošte gdje je do prvog uhićenja bio zaposlen. Ivo Bratović koji slovi kao osoba na vrhu zadarske narkopiramide, zajedno sa bratom ima u vlasništvu popularni kafić "Tequilla Sunrise" u Arbanasima.

Pasionirani je lovac koji često odlazi na safarije u egzotične zemlje. Jedini ovisnik među uhićenima, Bibinjac Tomislav Petković Srića unesen je u istražni centar Županijskog suda u Zadru jer je bio u apstinencijskoj krizi.

U spektakularnoj akciji zadarske policije on je uhićen 2003. godine zajedno sa skupinom Bibinjaca, ali zbog nedostatka dokaza odležao je samo četiri mjeseca, iako su se optužnicom teretili za udruživanje i preprodaju heroina.

 Uhićenje Milorada Troskota Mime bilo je pak najveće iznenađenje u Zadru. Obiteljski čovjek koji je radio na INI-noj benzinskoj crpki dosad nije kazneno prijavljivan, a njegova supruga Tanja Troskot sudjelovala je u prvom hrvatskom «Survivoru».Tada je za sebe rekla da je ovisnica o adrenalinu koja se bavi bungee jumpingom, rock fishingom, skakanjem s jarbola.

Petorka se za sada tereti za posjed droge radi prodaje, a ukoliko se tijekom istrage dokaže i sumnja na udruživanje zaprijetit će im kazna dugotrajnog zatvora. U cijelu priču mogao bi se uključiti USKOK zbog provjere porijekla njihove imovine.

Minja Gugić  / EPEHA
Božana Sviličić / EPEHA

Registrirano 436 aktivnih ovisnika o opijatima

U zadarskom Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje registrirano je 436 aktivnih ovisnika o opijatima, među kojima njih 152 uzima subutex, dok se njih 284 nalazi na metadonskoj terapiji.
  - Osim registriranih ovisnika zasad nismo imali nove slučajeve. No budući je od uhićenja zadarskih dilera prošlo kratko vrijeme, može se očekivati da će uskoro  biti više, kazala je Marija Pupić Bakrač, liječnik epidemiolog zadarskog Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje.

#ANTEŠALE#IVOBRATOVIĆ#MILORADTROSKOT#DILERI#DROGA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 09:16