StoryEditor
Crna kronikaoslobođen krivnje

'Mene nitko na suđenju nije teretio za ništa. Zato sam i znao da će na kraju tako i biti. Ali, tko bi meni vjerovao?': Kalmeta zahvalio svima koji su mu u zadnje dvije godine davali potporu

Piše Marina Karlović-Sabolić
19. rujna 2019. - 18:05

- Na sudu ne vrijede "ćakule“ i kavanske priče, nego dokazi, činjenice, svjedoci, vještačenja. To sam rekao na početku suđenja, a to se potvrdilo i danas. Činjenica se nikada nisam bojao – ustvrdio je Božidar Kalmeta nakon objave oslobađajuće presude, poručivši da se ne osjeća odgovornim za izvlačenje novca iz državnih tvrtki.

Kalmeta oslobođen krivnje: bivši Sanaderov ministar nije kriv za izvlačenje novca iz HAC-a; Njegovi suradnici idu u zatvor, moraju vratiti milijune

- Mene nitko na suđenju nije teretio za ništa. Zato sam i znao da će na kraju tako i biti. Ali, tko bi meni vjerovao? Trebalo je proći tisuće spisa i saslušati desetke svjedoka – izjavio je Kalmeta. I zahvalio se novinarima za profesionalno prenošenja onoga što se posljednje dvije godine događalo u sudnici. Kalmeta je zahvalio i svojem odvjetniku i obitelji te ljudima koji su mu tijekom dvogodišnjeg procesa davali potporu.

- To mi je davalo snagu i vjeru da će istina izaći na vidjelo – zaključio je Kalmeta. Objavivši da i dalje ostaje umirovljenik na funkciji zamjenika glavnog tajnika HDZ-a i predsjednika zadarskog županijskog odbora HDZ-a. Koji će se u idućem periodu intenzivno posvetiti obitelji.

Zanimljiv komentar na svom Facebook profilu napisao je zadarski filozof Marko Vučetić. 

- Što o Kalmeti misle njegovi najbliži suradnici, a oni ga ipak najbolje poznaju, govori činjenica da su, kada su čuli oslobađajuću presudu, prekinuli sjednicu Gradskog vijeća Grada Zadra kako bi, očito prema njihovim uvidima i spoznajama, za njih ovu neočekivanu presudu proslavili u ekstatičnom stanju s pjesmom i pićem. No, ekstaze su razotkrivajuće, one nikada ne nastaju iz uobičajenog i poznatog, one su posljedica iznenađenja, kada se dogodi ono neočekivano i izvanredno. To o Kalmeti, dakle, misle njegovi suradnici. Ali, ima jedna kvaka, sud ne sudi prema očekivanjima javnosti, ali sudi tako da presuda izaziva neočekivane ekstaze suradnika - napisao je Vučetić.

 

#BOŽIDAR KALMETA# SUĐENJE# HAC

Izdvojeno

03. srpanj 2020 08:07