StoryEditorOCM
Biznisuz pomoć eu fondova

Vodeći hrvatski proizvođač in vitro dijagnostike razvija nove proizvode za personaliziranu medicinu

Piše PROMO
29. rujna 2022. - 09:07

Tvrtka BioGnost, vodeći hrvatski proizvođač in vitro dijagnostike, razvija inovativne proizvode za dijagnostiku karcinoma. Tvrtka u postojećem portfelju proizvoda nudi reagense za histopatologiju i mikrobiologiju, testove na trudnoću, ovulaciju, droge i tumorske markere, kao i brze antigenske testove, a svoje proizvode plasira u više od 70 zemalja.

BioGnost surađuje s partnerom, Kliničkom bolnicom Merkur od kolovoza 2020. na projektu “Istraživanje i razvoj personaliziranih imunohistokemijskih dijagnostika na ekološki fiksiranim tkivima“ na razvoju novih ekološki prihvatljivijih proizvoda kao zamjenu za postojeće proizvode na tržištu imunohistokemije. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a provodi se sukladno pravilima u okviru Javnog poziva na dostavu projektnog prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.063.551,78 kuna, a EU udio u financiranju projekta iznosi 9.350.766,67 kuna.

Na globalnom tržištu dijagnostičkih medicinskih proizvoda raste potražnja za neškodljivim proizvodima u cilju smanjenja profesionalne izloženosti štetnim kemijskim tvarima i poboljšanja zdravstvene zaštite radnika koji svakodnevno rukuju s njima. Iz istog razloga proizvođači medicinskih proizvoda nastoje proizvesti medicinske proizvode koji će zamijeniti postojeće štetne reagense. To se posebno odnosi na upotrebu kancerogenog i toksičnog formalina koji služi kao fiksacijsko sredstvo u skoro svim histološkim, imunohistokemijskim i molekularnim medicinskim dijagnostičkim postupcima. Tako je na primjer samo u Europi na uporabi imunohistokemijskih postupaka bazirana većina analiza u dijagnostici i liječenju milijuna bolesnika, od čega je više od 20 milijuna oboljelih od različitih tumora. Kako bi se zaštitili zdravstveni radnici, Europska unija je donijela Direktivu prema kojoj se formalin treba izbaciti iz uporabe i zbog toga bi prema procjenama Europske unije, dugoročno više od milijuna radnika imalo koristi od unaprjeđene prevencije i zaštite u pogledu izloženosti kancerogenim tvarima na radnom mjestu, čime bi se spriječilo čak 22.000 slučajeva bolesti godišnje povezanih s izloženošću tim tvarima.

Cilj projekta je kroz provedena istraživanja i razvoj inovativnih proizvoda u suradnji s KB Merkurom razviti 4 grupe inovativnih imunohistokemijskih reagensa u više stotina oblika za personaliziranu  IHC dijagnostiku nakon fiksacije tkiva u nekancerogenom fiksativu, supstitutu formalina, na bazi dialdehida glioksala koji je BioGnost razvio. U prvoj fazi projekta (industrijsko istraživanje) pristupilo se formuliranju tehnološkog koncepta u cilju adresiranja tehnološkog rizika, čime su se stvorili preduvjeti za kliničku validaciju razvijenih prototipova u drugoj fazi projekta (eksperimentalni razvoj) i uspostavljanje kvalificiranog tehnološkog sustava s ciljem pripreme za komercijalizaciju inovativnih proizvoda. Kroz provedena istraživanja i razvojem novih imunohistokemijskih reagensa s kojima će se moći raditi personalizirana dijagnostika kliničke razine nakon fiksacije u nekancerogenom glioksalu, BioGnost širi portfelj postojećih proizvoda i ulazi u novu tržišnu nišu imunohistokemije.

„Europska sredstva pomogla su nam da ubrzamo rast poslovanja i zaposlimo nove ljude. Uz razvoj kvalitetnih inovativnih proizvoda, ostvarili smo dugoročnu suradnju s KB Merkurom, što je dodatno ojačalo kapacitete za istraživanje i razvoj. Nadam se da će naš uspjeh poslužiti kao odličan primjer i poticaj drugim hrvatskim poduzećima da prijave svoje projekte na pozive za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije“, rekao je Ivan Marchiotti, direktor BioGnosta.

Razvoj novih inovativnih proizvoda doprinijet će povećanju konkurentnosti hrvatske histopatološke dijagnostike i personalizirane medicine na globalnoj razini uz strategiju pametne specijalizacije i rješavanja globalnih izazova u liječenju bolesti te medicinskoj dijagnostici. Europska unija nastoji smanjiti gospodarske i socijalne razlike između regija zemalja članica i povećati globalnu konkurentnost njihovih gospodarstava. Prijavom na pozive iz fondova Europske unije poduzetnici mogu dobiti bespovratna sredstva za širenje poslovanja, nabavu nove opreme, izgradnju novih poslovnih jedinica, digitalizaciju poslovanja i sl.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. BioGnost je osigurao potporu za još dva projekta. U projektu „Inovacija procesa tvrtke BioGnost u svrhu komercijalizacije dijagnostičkih medicinskih proizvoda“ fokus je bio na komercijalizaciji dijagnostičkih medicinskih proizvoda u ranoj dijagnostici i liječenju kroničnih bolesti kao što su infektivne bolesti, tuberkuloza i tumori. Ukupna vrijednost projekta iznosi 10.149.703,95 kuna, pri čemu je bespovratna potpora iz Europskog fonda za regionalni razvoj 3.958.645,55 kuna. S ciljem poticanja kružnog gospodarstva i tehnološki napredne proizvodnje u medicinskoj dijagnostici, u 2021. započela je provedba projekta „BioReact – ulaganje u povećanje kapaciteta te zelenu i digitalnu tranziciju tvrtke BioGnost“ ukupne vrijednosti 21.271.918,03 kuna, a bespovratna potpora iznosi 7.479.920,00 kuna.

Informacije o mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije i primjerima uspješnih projekata možete pronaći na stranici www.strukturnifondovi.hr.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost tvrtke BioGnost

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 23:57