StoryEditorOCM
BiznisJEL MOGUĆE?

Ugostitelja prozvali zbog pohlepe, on objavio računicu koliko bi pohanac trebao koštati da bi mu ostao 1 € zarade

Piše vijesti sd
20. svibnja 2023. - 23:05

Austrijski ugostitelj Sepp Schellhorn osudio je kritičare koji su ugostitelje poput njega optuživali za “inflaciju pohlepe”. On je rekao kako bi pohani odrezak u svakom boljem restoranu trebao koštati 28 eura kako bi zarada bila 1 euro.

Prema njegovoj računici, visokokvalitetni pohani odrezak bi trebao koštati puno više od 28 eura koliko je on tražio za odrezak u svom restoranu.

Za austrijski “Kronen Zeitung”, Schellhorn je kazao kako su troškovi zaposlenika 18 eura po odresku. Osim toga, sva priprema i materijal za pohani odrezak košta oko 9 eura, prenosi Fenix magazine.

Znači, prema njegovom izračunu ide ovako:

18 eura troškovi zaposlenika

3,10 eura za 130 grama teletine

2 eura za najmanje dva jaja

40 centi za brašno i mrvice

1,20 eura za krumpir

1,50 eura za 120 grama pročišćenog maslaca

50 centi za peršin

– Naravno, cijena je izračunata samo za jedan pohani odrezak. I naravno, za pohanje vam trebaju najmanje dva jaja, to zna svatko tko je ikad sam pohao. Ako ste napravili deset pohanih odrezaka, iskoristili ste najmanje osam jaja, tvrdi ugostitelj.

No, korisnici su na Twitteru za veće količine pohanih odrezaka izračunali cijenu materijala od 4,47 eura.

Ali Schellhorn pri kupnji pazi na kvalitetu.

– Živcira me što ovdje uvijek svi pričaju o cijeni, a ne o kvaliteti. Svugdje se vrti oko toga što je najjeftinije. To je u drugim zemljama potpuno drugačije, moj izračun za jedan pohani odrezak je 27 eura, tako da s pohanim odreskom od 28 eura zaradim samo oko 1 euro, uporan je ugostitelj.

No, ne ljute ga samo troškovi oko pohanog odreska već i piva.

– Pivo kod mog dobavljača je poskupjelo, košta me cijelih 1,65 eura za 0,5 l. Svako pivo u boci u supermarketu je jeftinije, kaže Sepp Schellhorn.

Zaposlenik u njegovom restoranu, kaže Schellhorn, u prosjeku zarađuje  2.800 eura, kuhar 7.000 eura. Za one koji žele jeftinije, poručuje, ugostitelj, neka idu uzetni nešto na benzinsku postaju, piše Fenix.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 05:42