StoryEditorOCM
BiznisPROMO SD

U Trilju održana početna konferencija projekta CEKOM 3LJ : Revitalizirat će se vrijednost ljekovitog aromatskog bilja

15. listopada 2020. - 15:47

U triljskom restoranu "Dalmacija" u srijedu je održana početna konferencija projekta CEKOM 3LJ.

Označavanju početka realizacije tog EU projekta vrijednog 74 milijuna kuna nazočili su istaknuti predstavnici velikog broja znanstvenih institucija pa su domaćini s ponosom kazali da nikada u Trilju nije bilo više doktora znanosti i stručnjaka. Uz domaćine bili su tu župan Blaženko Boban, Jozo Sarač, ravnatelj RERE, Jozo Tomaš, direktor GKH Split, čelnici gradova i općina iz cetinskog kraja i susjedne BiH, predstavnici brojnih trgovačkih društava, OPG-ova i drugi.

Početnu konferenciju otvorio je Ivan Šušnjara, ravnatelj ustanove CEKOM 3LJ. Poslije pozdravnih riječi upućenih pristiglim gostima, Šunjara je podsjetio da je odlukom triljskog Gradskog vijeća 2015. godine osnovana Ustanova za istraživanje i širenje znanja u području prehrane i zdravlja – CEKOM 3LJ, a kroz koju su Triljani naumili realizirati strateški razvojni program grada temeljen na razvoju novih poljoprivrednih proizvoda, sve sukladno strategiji pametne specijalizacije RH.

- Danas s ponosom možemo istaknuti da je CEKOM 3LJ najveći projekt ovakve vrste u našoj zemlji. On je strateški ne samo za Trilj, Dalmatinsku zagoru i Splitsko-dalmatinsku županiju, već za cijelu Republiku Hrvatsku te ga je Klaster prehrambeno-prerađivačke industrije proglasio projektom od nacionalnog interesa – kazao je Šušnjara, koji je s dekanom Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku prof. Juroslavom Babićem potpisao sporazum o suradnji.

image
Ivan Šušnjara, v.d. ravnatelja CEKOM-a, u svom obraćanju sudionicima konferencije
Tom Dubravec/Cropix

U ime grada Trilja sudionicima početne konferencije CEKOM-a 3LJ pozdravne riječi uputio je gradonačelnik Ivan Šipić.

- S Radnom zonom Čaporice krenuli smo 2008. godine. Na prostoru gdje su do tada obitavali samo drača i poskoci danas imamo dvije komunalno opremljene radne zone s 14 izgrađenih gospodarskih objekata, u što je uloženo više od milijardu kuna. Naša priča pod egidom 3LJ obuhvaća komunalno opremanje druge radne zone specijalizirane za agropoduzetništvo, Poslovno-uslužni centar (PUC) i sada CEKOM, kojemu će sjedište biti unutar PUC-a i ta priča "teška" je 105 milijuna kuna, najvećim dijelom nepovratnih sredstava iz EU fondova. Ovom početnom konferencijom ispunjavamo preuzetu obvezu upoznavanja javnosti u što namjeravamo trošiti EU novac i s kojim konačnim ciljem. Da znamo kvalitetno ulagati, svjedoče do sada realizirani projekti – kazao je Šipić.

- Ustanova CEKOM 3LJ osigurava sinergiju znanosti i struke na jednoj strani i metaforičkog srpa i ruke, našega OPG-ovca, malog i srednjeg poljoprivrednog proizvođača s druge strane. Ovaj projekt zasnovan je na samoniklom ljekovitom i aromatičnom bilju. Naši stari su znali što je vrijedno i ljekovito. Mi smo to jedno vrijeme bili zapustili i zaboravili, a sada će nam se kroz CEKOM 3LJ sve to revitalizirati. Prije nekoliko mjeseci u Dugopolju smo otvorili Galenski laboratorij naših županijskih ljekarni kao buduću tvornicu lijekova. Sada krećemo s realizacijom Centra za kompetencije 3LJ. Kao župan ponosan sam na te projekte jer oni osiguravaju inovacije s novim proizvodima uz primjenu znanosti i najnovije tehnologije. Upravo će te i takve projekte Splitsko-dalmatinska županija podržavati i poticati i ubuduće jer oni osiguravaju kvalitetni razvoj i sveukupnu revitalizaciju ovoga prostora – kazao je Boban.

image
Sudionici konferencije pridržavali su se mjera zaštite od koranavirusa
Tom Dubravec/Cropix

Projekt CEKOM 3LJ na početnoj konferenciji predstavio je Mate Paštar iz županijske razvojne agencije RERA. On je podsjetio da je projekt prijavljen 2016. godine, godinu poslije je prihvaćen, da bi poslije 975 dana evaluacije 1. srpnja ove godine bio odobren. Poslije detaljnog upoznavanja nazočnih sa sadržajem projekta, Paštar je na kraju zaključio: "Naša vizija CEKOM-a 3LJ je pozicionirati unutrašnjost Dalmacije kao vodeću regiju u jadransko-jonskoj makroregiji u proizvodnji funkcionalne hrane i farmaceutskih proizvoda baziranih na samoniklom ljekovitom aromatičnom bilju. Opći cilj je poticanje gospodarskog razvoja i uvođenje strukturnih promjena, poboljšanje inovacijskog okruženja i jačanje inovacijskog lanca kroz primijenjena istraživanja znanstvenoistraživačkog sektora. Specifični cilj projekta je razvoj i inovacija 15 novih proizvoda u području farmaceutike, nutricionizma i funkcionalne hrane." Dodao je da je u projektnom timu 55 osoba te da će kroz projekt biti zaposleno i 15 visokoobrazovanih osoba.

Poslije prezentacije, a u okviru početne konferencije, održan je okrugli stol na temu "Valorizacija ljekovitog i aromatičnog bilja Dalmatinske zagore" na kojemu su sudjelovali dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac s Instituta "Ruđer Bošković", prof. dr. sc. Stela Jokić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, dr. sc. Tonka Ninčević s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, prof. dr. sc. Igor Jerković sa splitskog Kemijsko-tehnološkog fakulteta, doc. dr. sc. Josip Gugić sa studija Mediteranske poljoprivrede u Splitu.

Brojni znanstvenici

Među brojnim znanstvenicima početnoj konferenciji CEKOM-a 3LJ nazočili su i David Smith, ravnatelj Instituta 'Ruđer Bošković', prof. Đurđica Miletić, prorektorica Sveučilišta u Splitu, prof. Drago Šubarić, prorektor Sveučilišta u Osijeku, prof. Jurislav Babić, dekan, i prof. Stela Jokić, prodekanica Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Osijeku, prof. Marko Ivanković, ravnatelj Federalno agro-mediteranskog zavoda u Mostaru, dekan prof. Matko Erceg i prof. Igor Jerković s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, prof. Frane Strikić, doc. Joško Gugić sa studija Mediteranske poljoprivrede u Splitu i drugi.

Institut ‘Ruđer Bošković‘

Nositelj projekta CEKOM 3LJ je istoimena ustanova, a partneri na projektu su: Institut 'Ruđer Bošković', Agronomski i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te tvrtke 'Pharmagal' i 'Puđa'.

Dr. sc. Tonka Ninčević: Neiskorišteni potencijal

Ovako veliki projekt sigurno nije mogao proći bez našega Instituta kojemu je u centru interesa mediteranska i submediteranska poljoprivreda. Kroz ovaj projekt vidimo priliku da se nešto učini s tim ljekovitim i aromatičnim biljem koje je oko nas. Ono je zaboravljeno, a radi se o potencijalu po kojemu već sutra možemo biti prepoznatljivi – kazala je dr. sc. Tonka Ninčević.

Dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac: Zadovoljstvo nam je biti partnerom

Nama iz IRB zadovoljstvo je biti partnerom na projektu CEKOM 3LJ da bismo našim ekspertizama i stručnošću mogli doprinijeti dodatnim rezultatima ovoga projekta. Uz ostalo, dokazivat ćemo što pojedini spojevi iz samoniklog ljekovitog aromatičnog bilja mogu pozitivno činiti u korist ljudi, je li antibakterijsko, antioksidacijsko, regenerativno ili ima nekakvo drugo djelovanje – kazala nam je dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 21:54