StoryEditorOCM
Bizniskriza se širi

U problemima već četvrta američka banka: Razmatraju se strateške opcije, neki klijenti povukli novac

Piše hina
4. svibnja 2023. - 12:21

Američka regionalna banka PacWest Bancorp sa sjedištem u Los Angelesu razmatra strateške mogućnosti, uključujući potencijalnu prodaju ili dokapitalizaciju, u nadi da izbjegne sudbinu drugih banaka koje su pod svoju ingerenciju već preuzeli regulatori, rekao je dobro upućen izvor.

Banka se nada da će izbjeći sudbinu drugih banaka koje su preuzeli američki regulatori proaktivnim iznalaženjem rješenja za jačanje svojih financija, rekao je izvor, želeći ostati neimenovan zbog povjerljive naravi tih pitanja. Ti su napori uslijedili nakon što je banka krajem ožujka prikupila 1,4 milijarde dolara od investicijske tvrtke Atlas SP Partners.

PacWest spada među 100 vodećih banaka u SAD-u, a ima podružnice u Kaliforniji, kao i u Durhamu u Sjevernoj Karolini i u Denveru u Coloradu. Prema prošlotjednoj objavi poslovnih rezultata u prvom tromjesečju, depoziti su joj se stabilizirali nakon što su neki klijenti povukli svoj novac.

Najnovije najave iz PacWesta potaknule su međutim oštar pad cijena njezinih dionica i dionica nekoliko drugih američkih regionalnih zajmodavaca u trgovanju nakon jučerašnjeg zatvaranja američkih burzi.

Regionalna banka Western Alliance Bancorp pokušala je jučer navečer ohrabriti tržišta, poručivši kako ne bilježi neuobičajena kretanja vezana uz depozite i da joj je likvidnost dostatna. Taj regionalni zajmodavac sa sjedištem u Phoenixu objavio je da "potvrđuje svoju financijsku snagu kao i svoje smjernice rasta depozita kao odgovor na nedavne događaje u bankarskoj industriji".

Pad cijena dionica banaka, uključujući 52-postotni pad cijene PacWesta i 23-postotni Western Alliancea, naglašava koliko ulagači i dalje nisu uvjereni da je stanje regionalnih banaka dobro, unatoč naporima regulatora da okončaju bankovnu krizu koja je započela kolapsom Silicon Valley Banka i Signature Banka u ožujku.

Previranja u bankarskom sektoru nastupila su nakon relativno mirnog razdoblja i mogla bi smanjiti dostupnost kredita diljem Amerike i naštetiti rastu gospodarstva.

"Povjerenje u neku financijsku instituciju gradi se desetljećima, a uništi se u nekoliko dana. Kao i kod svakog domino efekta, sljedeća najslabija banka počinje se klimati", napisao je investitor Bill Ackman u tvitu. Pozvao je regulatore da uvedu široko jamstvo za depozite.

Dionice PacWesta izgubile su gotovo 90 posto svoje vrijednosti od početka krize regionalnih banaka 8. ožujka.

Ostali regionalni zajmodavci, čije su dionice bile pod pritiskom ovog tjedna, također su bilježile pad cijena - dionice Zion Bancorpa, First Horizona i Comerice zabilježile su pad cijena za više od sedam posto, a fonda SPDR S&P Regional Banking ETF za pet posto.

Kriza u američkim regionalnim bankama započela je u ožujku, kada je navala klijenata na Silicon Valley Bank potaknuta društvenim mrežama dovela do njezia naglog zatvaranja i potaknula štediše diljem regionalnih banaka  da sigurnost potraže u najvećim institucijama. Ti su problemi primorali regulatore da uvedu hitne mjere. Činilo se da se situacija na tržištu smirila krajem prošlog mjeseca.

Prošlog vikenda, međutim, First Republic Bank, doživjela je kolaps nakon masovnog povlačenja depozita i prodana je JPMorgan Chase & Co na aukciji koju je tijekom vikenda proveo Savezna agencija za osiguranje depozita (FDIC).

Iako je First Republic, banka za imućne sa sjedištem u Kaliforniji, bila treća u nizu banka koja je propala od ožujka, regulatori su se nadali da će njezina prodaja JPMorganu okončati krizu.

Umjesto toga, ta je transakcija obnovila strahove na tržištu. Neki su ulagači upozorili da kriza nije gotova, a hedge fondovi se klade da bi druge banke također mogle doći na red.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:11