StoryEditor
Biznisstartao usred korone

U ovom restoranu u dubrovačkim Lazaretima svaki stol odiše Mediteranom, a domaće goste nije strah otvoriti cjenik

7. rujna 2020. - 18:47
Tonći Plazibat/Cropix

U vrijeme korone otvoriti restoran s barom činilo se kao ludost, ali Bruno Di Ceglie nije se dao obeshrabriti. U lipnju je otvorio kavanu "Lazareti", u kojoj je danas zaposleno deset djelatnika, a gostiju ne manjka.

Kako je tek otvorio obrt, nije imao pravo na pomoć države za plaće, pa ih je morao sam "izmisliti". U kreditima je, ali poznato je da "tko ne riskira, ne profitira", a za to treba dobra doza hrabrosti u vremenima koja su cijeli svijet, osim Kine, bacila na koljena.

Iako nikad prije nije držao ugostiteljski objekt, Bruno nije bio bez iskustva – radio je u restoranu dvije godine, prije nego je odlučio svoj san provesti u djelo. Uvijek je maštao o nekom lokalu u koji bi dolazili domaći ljudi, gdje bi svirala dobra muzika i nudila se dobra hrana.

Javio se na natječaj "Dubrovačke baštine" i uzeo u najam dva prostora u Lazaretima. Uložio je veliki novac u opremu, ali vjeruje da će mu se to jednog dana isplatiti.

Prije nego je otvorio kavanu "Lazareti", savjetovao se sa svojim prijateljem Lukom Šimunovićem, profesorom u Turističkoj školi i čovjekom koji ima puno iskustva u otvaranju raznih ugostiteljskih objekata. Ništa nije htio prepustiti slučaju...

– Otvorio sam 21. lipnja. Natječaji za prostore bili su u prosincu, dao sam ponudu za oba, računajući da ću dobiti barem jedan. Kao jedini ponuditelj, na kraju sam unajmio i jedan i drugi, uložio jako puno novca i upustio se u ovaj posao iza kojeg stojimo samo ja i moja obitelj – govori Bruno Di Ceglie, poznat Dubrovčanima kao nekadašnji HNS-ovac i kandidat za zamjenika gradonačelnika Dubrovnika na izborima 2017. godine.

Pazio na svaki detalj

U međuvremenu se ostavio politike i uhvatio ugostiteljskog kruha, koji je sigurno puno teže zaraditi, posebno nekome tko je krenuo od nule, kao što je njegov slučaj. Svjestan da neće biti lako, pazio je na svaki detalj; svaki stol odiše Mediteranom, metvica privlači mirisom iz male grastice, osoblje u bijelim košuljama donijelo je iskustvo iz poznatih dubrovačkih restorana, a cijene su vrlo popularne.

Biftek je 110 kuna, rižot s morskim plodovima 75, ravioli s pršutom i sirom u umaku od tartufa 85, buzara od mušula 58 kuna, hladni riblji pjat 85, lignje sa žara 68 kuna...

image
Bruno Di Ceglie u lipnju je otvorio kavanu 'Lazareti'
Tonći Plazibat/cropix

Zanimljivo je da se u kavani "Lazareti" ne pravi razlika između stranog i domaćeg gosta – za sve vrijede iste cijene.

Za desetak stolova u nizu zatekli smo petnaestak gostiju, pozdravljaju u prolazu s osmijehom na licu. Bruno ističe da mu neki strani gosti, koji u Dubrovniku borave pet dana, dolaze svih pet dana na objed. Voli sjesti s gostima i biti pravi domaćin.

Idealno je ovo mjesto za nekoga tko se želi maknuti od gradske vreve, premda je ove godine pretjerano reći da je uopće postojala.

Prvi susjedi su mu "Linđo" i "Dubrovačka baština", a trenutno su na platou Lazareta izlošci Igora Hajdarhodžića. Umjetnička atmosfera privlači i sve vrste umjetnika – i glumce, i slikare, i glazbenike, a svratio je nedavno i Mirko Fodor s HTV-a, snimajući neku emisiju u koju je uključio i Kavanu Lazareti.

Naš sugovornik nada se da će investiciju isplatiti u idućih pet godina, jer nije otvorio da bi na brzinu zaradio, ističe. Stoga su i cijene kakve jesu. Bruno Di Ceglie nada se da će ovdje u Lazaretima poslovati idućih 30 godina. Sebe vidi tu i u dalekoj budućnosti.

Novo zapošljavanje

– Tko me zna, zna da sam uvijek htio imati nešto svoje, tipa "pasta, pizza, rikula" – smije se.

– Lijepo je i siguran sam da će zaživjeti. Zahvaljujem "Dubrovačkoj baštini" jer smo našli zajednički jezik, a gradska vlast omogućila mi je od 1. listopada do 1. svibnja da preživim. U tom razdoblju, naime, najam gradskih prostora i površina je besplatan. U susret su mi izišli i konzervatori svojim savjetima – kaže.

Kavana "Lazareti" oplemenila je ponudu ovog dijela Grada. Prije njega bilo je nekako prazno, kažu mu naši ljudi, a nije ih strah ni otvoriti cjenik, dodaje s osmijehom.

– Namjeravam raditi tijekom cijele godine, i volio bih da dođe što više domaćih gostiju iz cijele Hrvatske – naglašava.

Deset djelatnika minimum je za ovoliki prostor, a Bruno se nada da će već sljedeće sezone zaposliti dvostruko više osoblja. Svi su zaposleni iz Grada, osim jednog kuhara koji je iz Osijeka.

Radno vrijeme je od 8 do 24, s time da petkom imaju živu muziku. Nada se da će sljedeća sezona biti puno bolja od ove, koja je već na izmaku, a bila je samo sjena prošlogodišnje.

Prioriteti za bolju Hrvatsku

– Pomogao bih onima koji tek otvaraju tvrtku, da kao novi poduzetnici imaju sve iste olakšice kao i oni koji rade niz godina i već su akumulirali svoj kapital.

Ukinuo bih parafiskalne namete i smanjio sva davanja za reklame, spomeničku rentu, komunalnu naknadu. Plaćamo ono što smo već platili!

Utjecao bih na banke, da budu fleksibilnije, da ne šalju ljudima ovrhe. Smanjio bih doprinose na plaće, ali da svi dobiju svoju zasluženu mirovinu za koju su krvavo radili.

Država je produljila mjere pomoći za poduzetnike, a ja bih kao novi promijenio da i mi koji smo tek otvorili možemo tražiti te olakšice.

Nedavno sam imao sastanak u Zavodu za zapošljavanje gdje su mi rekli da ne mogu uspoređivati moj prihod od prošle godine s ovim od ove godine. No, postoji način kako se to može izračunati jer su i moja ulaganja izračunata po parametrima iz 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. rujan 2020 19:01