StoryEditorOCM
Biznisu malostonskom zaljevu niču NOVA mrijestilišta

Stižu kamenice iz ‘epruvete’

Piše PSD.
16. srpnja 2008. - 20:49
Poslovno-inovacijski centar Hrvatske ‘Bicro’ osigurao je 13 milijuna kuna za razvojno- istraživačke projekte, tvrtke ‘Maribic’, koja proizvodi umjetnu mlađ kamenica u zaljevu Bistrina

Za razvoj marikulture u Malostonskom zaljevu, poslovno inovacijski centar Hrvatske “Bicro”, u sljedeće dvije godine osigurao je 13 milijuna kuna. Riječ je o djelomično bespovratnim sredstvima i uvjetnom zajmu, kojim se potiču razvojno-istraživački projekti tvrtke “Maribic”, koja proizvodi umjetnu mlađ kamenica u zaljevu Bistrina.

Osim toga, “Maribic” u Malostonskom zaljevu provodi istraživanja, monitoring te promicanje i razvitak novih tehnologija u marikulturi. Nakon dodatnih inovacija i razvojno-istraživačkih projekata, kojim će se intenzivirati akvakultura i marikultura, na području Malostonskog zaljeva i Malog mora, moglo bi se proizvoditi i do desetak tisuća tona kvalitetnih kamenica, koje bi uz dobru marketinšku potporu, mogle postati izvorni hrvatski brand.

Zahtjevni europski standardi za školjkare

– U našim laboratorijima i pogonima, poduzetnicima koji se bave uzgojem i proizvodnjom morskih riba i školjkaša, osigurat će se uvjeti i prostor te stručno savjetovanje pri odabiru uzgojne lokacije kazao je dr. Jurica Jug-Dujaković, direktor Maribica, čiji stručnjaci namjeravaju organizirati i savjetodavni rad, posebno kod uvođenja novih uzgojnih tehnologija i standarda proizvodnje te menadžmenta i marketinga. Dosadašnji uzgoj kamenica “na divlje” u Malostonskom zaljevu, daje samo oko 2500 tona godišnje.

 / Denis JERKOVIĆ / CROPIX

Umjetno uzgojena mlađ kontrolirana je, što osigurava da kamenica bude bolje kvalitete i da brže raste. To je nedvojbeno dodatni poticaj intenzivnoj proizvodnji kamenica u Malostonskom zaljevu, koja je do sada bila poprilično ugrožena nedostatkom mlađi u prirodnoj reprodukciji (to je riješeno kroz umjetni uzgoj mlađi) te administrativnim ograničenjima, poput zabrane izgradnje otpremnih centara i purifikacijskih objekata uz more, što je preduvjet Europske unije za bavljenje školjkarstvom.

Zbog strogih uvjeta Uredbe o zaštićenom obalnom pojasu, u Malostonskom zaljevu gotovo je nemoguće graditi objekte uz more. Zbog toga, stonski školjkari od Vlade RH i resornog ministarstva poljoprivrede traže razumijevanje i pomoć, kako bi se mogli uklopiti u zahtjevne europske standarde.

Dobra zarada

Proizvodnja mlađi na Bistrini podrazumijeva izgradnju manjih mrijestilišta, koja bi se, kada posao krene, davala u zakup poduzetnicima školjkarima, što će kamenici dugoročno osigurati status hrvatskog branda.

Stonska kamenica tako bi se mogla naći na tržištu Pariza, kao autohtoni hrvatski izvozni proizvod, koji bi po cijeni od pet kuna za komad donosio dobru zaradu domaćim proizvođačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 22:40