StoryEditor
Biznisželjka škaričić, dobitnica “ENERGY GLOBE world AWARD”

Splićanka pobijedila s projektom za Alžir

Piše PSD.
26. svibnja 2008. - 00:00

Na svečanosti u Bruxellesu, kojoj će nazočiti brojni svjetski uglednici među kojima i Kofi Annan, Mihail Gorbačov i Hans Gert Poterring, danas će Željka Škaričić  iz UNEP-ova Centra za regionalne aktivnosti  programa prioritetnih akcija primiti priznanje za  rad  na temu održiva razvoja turizma koji se već  provodi u Alžiru, Maroku i Tunisu

Projekt „Destinations“ koji se bavi tematikom održiva razvoja turizma u obalnim područjima Mediterana, koordinatorice Željke Škaričić iz Centra za regionalne aktivnosti programa prioritetnih akcija (CRA/PPA), proglašen je najboljim nacionalnim projektom u Alžiru.

Centar djeluje u sklopu Mediteranskog akcijskog plana (MAP) pri Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), a sam projekt financiran je od programa „LIFE-Treći svijet“ Europske komisije.

- Projekt se od 2007. godine provodi u odabranim obalnim područjima Alžira, Maroka i Tunisa, a cilj je zapravo odrediti nosivi kapacitet projektnih područja za turizam i na osnovi toga predložiti strategiju održiva razvitka turizma – objašnjava pobjednica natječaja „Energy Globe World Award“ koja će 26. svibnja ove godine u Bruxellesu preuzeti priznanje za „Destinations“.

Razvoj lokalne ekonomije

- U projektu su predloženi optimalni oblici i dimenzije turističke aktivnosti koji će najbolje pridonijeti razvoju lokalne ekonomije te poboljšanju uvjeta života lokalnog stanovništva. Osim toga, vodili smo računa i o valorizaciji povijesnog i kulturnog naslijeđa te lokalnih proizvoda poljoprivrede, ribarstva i zanatstva - kaže Željka Škaričić te dodaje kako je metodologija tog istog projekta prije nekog vremena već bila primijenjena na otoku Visu.

U sklopu ovoga projekta, ističe dalje, provest će se manji pilot-projekti primjene tzv. EMAS-a za hotele. Riječ je o paketu mjera koje omogućavaju uštedu energije i vode kao i smanjenje zagađenja. Projekt je primjenjiv bilo gdje u svijetu gdje postoji određeno obalno područje, pa tako i u Hrvatskoj, objašnjava Škaričić.

Cijela priča počela je, kaže naša sugovornica, kad su s njom kao koordinatoricom projekta u ime CRA/PPA prošle godine kontaktirali predstavnici „Energy Globe Awarda“ koji su projekt pronašli preko interneta. Predložili su mi da ga prijavim na natječaj i prije nekoliko dana stigla je dobra vijest - „Destinations“ je proglašen najboljim.

Izvoz proizvoda

Projekt „Destinations“ prvi će put omogućiti da se taj certifikat „izveze“ izvan zemalja članica Europske unije, dok će primjena EMAS-a omogućiti hotelima da dobiju cerftifikat „Eco-label“ EU-a.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 19:33