StoryEditor
Biznisprazni navozi

Radnici Uljanika i dalje u štrajku: škverani traže da i kooperanti prestanu s radom na brodovima

23. listopada 2018. - 12:02

Radnici Uljanika u štrajku i u utorak ujutro su se okupili pred zgradom Direkcije, gdje im se obratio predsjednik štrajkaškog odbora i predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac rezimirajući jučerašnji dan štrajka, a radnici traže da i kooperanti prestanu raditi.

Cerovac je podsjetio da je Uprava u ponedjeljak izvijestila da će u Nadzorni odbor imenovati Samira Hadžića i Ranka Svečarovskog, koje su sindikati kandidirali na skupštini 16. listopada.

Uprava Uljanika jučer je priopćila da je, nakon što Skupština dioničara društva Uljanik d.d. nije izabrala Nadzorni odbor, pozvala prošli tjedan sve ključne dioničare da predlože svog člana radi imenovanja putem odluke Trgovačkog suda te da je stigao jedino prijedlog svih sindikata i Stožera za obranu brodogradnje Uljanik.

Cerovac je rekao jutros okupljenim radnicima da je Štrajkaški odbor zatražio "time out" od pola sata jer radnici zahtijevaju da i kooperanti na polarnom kruzeru prestanu raditi, a zatim će se dogovoriti o aktivnostima sindikata danas. Polarni kruzer je jedan od dva broda koje Uljanik mora isporučiti do kraja godine. Radnici su u 9,30 sati još u krugu brodogradilišta.

Drugoga dana štrajka radnici 3. maja izašli su iz kruga brodogradilišta i prošli uz glavnu prometnicu u mirnom mimohodu prosvjedujući zbog neisplate rujanskih plaća i pozvali su one koji to još nisu učinili da danas deblokiraju račun 3. maja na jedan dan.

Mimohod u kojemu je sudjelovalo više od tisuću radnika, nakratko je i blokirao promet. Radnici su se vratili u krug brodogradilišta nešto poslije 10 sati. 

Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora Boris Bučanac kazao je da je glavni razlog spontanog mirnog prosvjeda neisplata rujanskih plaća. Rekao je da su dobili obećanja da će plaća biti isplaćena, ali da radnici sadašnjoj Upravi više ne vjeruju. Naglasio je da štrajk trajati do isplate plaća i da će daljnje akcije ovisiti o razvoju situacije. Ako bude trebalo, kazao je, pozvat ćemo građane Rijeke da na s podupru.

Predsjednik sindikalnog Odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić rekao je da su spontano odlučili izaći na cestu i da su jako ljuti i revoltirani na Upravu Uljanika "koja već više pod mjesec i pol ne rješava probleme 3. maja".

"Uprava 3. maja nas uvjerava da bi plaće mogle biti isplaćene potkraj ovog ili sljedećeg tjedna, no mi im više ne vjerujemo," rekao je Šoljić i još jednom apelirao na Vladu da pomogne deblokirati račun 3. maja. Uprava nas uvjerava da se radi na deblokadi računa i isplati plaća i vjerujemo, rekao je, da će Vlada u tome pomoći.

Šoljić je još jednom zamolio vjerovnike, dobavljače i kooperante 3. maja da danas deblokiraju račun, zahvalio je onima koji su to već učinili, te pozvao one koji još nisu da to urade što prije.

Po njegovim riječima, državne institucije i tvrtke su skinule blokade s računa 3. maja te se nada da će račun danas konačno biti deblokiran na jedan dan.

Poslovni račun blokiran je danas 60. dan, a sutra, ako bude blokiran neprekidno i 61. dan, bit će ispunjen jedan od uvjeta za pokretanje stečaja koji u "3. maju" žele izbjeći.

Nadozorni odbor "3. maja" u petak je Upravi dao suglasnost da od Uljanika naplati zadužnicu oko 550 milijuna kuna s pripadajućim kamatama. Riječ je o pozajmici koju je "3. maj" bio odobrio Uljaniku. 
 
Podsjetimo, jučer je oko 1500 radnika Uljanika stupilo u štrajk i nakon okupljanja pred Direkcijom otišlo u prosvjednu šetnju Pulom, a predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac je rekao kako traže da Uprava dođe pred radnike da im objasni zašto nema plaće za rujan te da predsjednik Uprave Gianni Rossanda podnese ostavku.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 07:54