StoryEditorOCM
Biznisjosip budimir, ekonomski strateg hsls-a, čiji su program dalmatinski poduzetnici ocijenili najboljim, tvrdi:

Optimistični liberali: Izlazak iz krize moguć već 2013. godine

Piše PSD.
20. listopada 2011. - 10:59

Prilike u gospodarstvu iznimno su teške. Rezerve formirane u prijašnjim godinama iscrpljene su u posljednje tri godine poslovanja u kriznom okruženju. Bez hitnog i značajnog rasterećenja gospodarstva visoka nelikvidnost ugrozit će poslovanje gospodarskih subjekata. Izlaz iz krize moguć je već u drugoj godini mandata nove vlade ako se reformski procesi započnu bez odgađanja i provedu odlučno unatoč protivljenju društvenih grupa koje će izgubiti dosadašnje pogodnosti.
Ističe to Josip Budimir, glavni ekonomski strateg HSLS-a, koji veli da mu je drago da su dalmatinski poduzetnici prepoznali bitne elemente za pokretanje gospodarstva. A poduzetnici su najviše ocjene dali ukidanju županija i uspostavljanju pet regija: Slavonije, Središnje Hrvatske, Istre i Primorja, Dalmacije i Grada Zagreba. Liberali vjeruju da bi se do 2013. moglo prijeći na sustav pet jakih regija, a napuštanje županijskog sustava smanjio bi broj zaposlenih za 3500 ljudi, no zemlja bi se decentralizirala.

Izmjena ZOR-a

− Hipertrofirani sustav lokalne samouprave mora se drastično smanjiti. U prvom koraku moraju se ukinuti županije, koje mora zamijeniti regionalni ustroj, a u drugom broj gradova i općina smanjiti na manje od pola postojećeg broja − kaže Budimir.

Reforma radnoga zakonodavstva još je jedna stavka koju su prepoznali dalmatinski poduzetnici, a glavni ekonomski strateg HSLS-a tvrdi da je neizbježna želimo li uvesti natjecateljsko okruženje na tržištu rada, te nam objašnjava zbog čega smatra da je uz olakšice za zapošljavanje potrebno poslodavcima zakonski olakšati otpuštanje.

− Što je lakši izlazak iz radnog odnosa, to će lakše biti i stupanje u njega. Sigurnost zaposlenja ne može jamčiti restriktivni Zakon o radu, nego visoka produktivnost i kvalitetan odnos prema radu. Dobrim radnicima ne treba zaštita, a štićenje loših ugrozit će i one dobre − smatra Budimir. Dalmatinski su poslodavci visoke ocjene dali i HSLS-ovu zauzimanju za to da se ljudima omogući da sami odluče hoće li se vratiti u prvi mirovinski stup, kao i da visina mirovine ovisi o uplaćenom doprinosu.

− Nepovoljan odnos broja radnika i umirovljenika može se promijeniti samo ako sustav stimulira rad, a ne što raniji odlazak u mirovinu. Danas je isplativije ranije otići u mirovinu, jer što dulje radite, manje ćete novca dobiti kroz mirovine. Zaboravlja se da mirovina, osim visine, ima i dužinu.

Država ne smije biti maćeha onima koji su uključeni i u drugi mirovinski stup. Dok se svi osiguranici ne izjednače u pravima, mora se osigurati mogućnost izbora prilikom ostvarivanja prava na mirovinu − naglašava Josip Budimir.

Sanja Stapić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2022 16:22