StoryEditorOCM
Biznisjedinstven projekt

Na čitavom svijetu postoje samo četiri ovakva dućana, a jedan se nalazi u Splitu: evo što je Bitcoin Store i što mlada i stručna ekipa savjetuje svima koji namjeravaju ulagati u kriptovalute

2. svibnja 2018. - 14:23

Odnedavno u Splitu, preko puta zgrade Slobodne Dalmacije, pažnju prolaznika privlači natpis Bitcoin Store.

Za bitcoin, u svijetu najpoznatiju i najpopularniju kriptovalutu, zacijelo su čuli i oni koje kriptovalute baš i ne zanimaju, a za one koje bi htjeli doznati više zanimljivost je da je splitski Bitcoin store jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se gotovinom mogu kupiti i prodati kriptovalute.

Kad uđete u taj prostor, zakoračili ste u svijet kriptovaluta, ne samo online, što se samo po sebi podrazumijeva, već i fizički. Bitcoin store Hrvatska, kako je puni naziv, zapravo je prva fizička mjenjačnica za kriptovalute u našoj zemlji.

Unutra je mlada, stručna ekipa spremna pojasniti sve o kriptovalutama i onome što se nudi u kripto svijetu, jer kao i uvijek kad se srećemo s nečim novim, a pogotovo kad je riječ o kriptovalutama, puno je novih izraza i pojmova koje treba savladati svatko tko namjerava krenuti u trgovanje i korištenje virtualnih valuta.

- Naš Bitcoin store jedini je ovakav u Hrvatskoj, ovakav koncept zasad postoji samo u Parizu, New Yorku i Tokiju. Ovo je prvi Bitcoin store koji ljudima nudi mogućnost da dođu i vrlo jednostavno i brzo obave buy&sell kriptovaluta gotovinom – kazuju Tomislav Vajić i Šime Bakić, koji su 2013. godine registrirali tvrtku Digital Assets i u Splitu otvorili jedinu hrvatsku burzu kriptovaluta BitKonan, koja danas ima registriranih više od 15 tisuća korisnika.

Osim u Splitu, pripremaju se i za otvaranje poslovnica u većim hrvatskim gradovima, na redu su Zagreb i Rijeka.

 

Naši sugovornici kazuju da ih poznanici i prijatelji zovu i pitaju što učiniti, htjeli bi se uključiti, a ne znaju kako trgovati, kako kupiti i prodati kriptovalute, kako otvoriti digitalni novčanik (wallet)... Sada odgovore nude na ovom mjestu, uz njih dvojicu tu su Ivana Bakić, Jelena Lukić, Gianluca De Pol i Vinko Veljačić. Jedino, nikome ne mogu savjetovati što kupiti, o tome svatko donosi sam odluku.

- Iako kriptovaluta u svijetu ima više od tisuću, bitcoin se nametnula kao najpopularnija i najzastupljenija, a u vrhu su još i druge poput ethereuma, litecoina i iote, koje su u ogromnom porastu i jako popularne za sve vrste financijskih poslova: od trgovine, ulaganja, plaćanja svih vrsta proizvoda i usluga. U vremenu moderne internetske tehnologije, mnogi koriste kriptovalute jer su jednostavne za korištenje, platforme su potpuno transparentne, sve je kriptirano pa samim time i sigurno, a povijest svakog bitcoina se zna, što je također iznimno važno - kazuju nam.

Trenutno je ovdje u ponudi desetak najpopularnijih kriptovaluta. Uz bitcoin, ostale popularne kriptovalute su ethereum, litecoin, iota, ripple, dash, zcash, cardano, tron, monero, bitcoin cash...

Mladi stručnjaci pojašnjavaju da je bitcoin valuta prva generacija blockchain tehnologije i u tom svijetu se gleda kao digitalno zlato. Decentralizirana je kriptovaluta a snaga mu leži u tome što ima bazu podataka koja je distribuirana na tisućama računala diljem svijeta i jamči decentralizaciju te neizbrisivost podataka. Premda naizgled anoniman, za svaku bitcoin transakciju postoji povijest - od početka do kraja.

Cijenu bitcoina određuje tržište, dakle nije dirigirana ni od čije strane, te se točno zna koliko i kada bitcoina će izići na tržište. Npr. do 2140. zna se točan i finalan broj bitcoina koji će biti pušten na tržište. Još jedna zanimljivost za bitcoin: jednom izbrisan bitcoin više ne postoji i ne može se više nigdje pronaći.

 

Nadalje, navode kako je ethereum 2. generacija kriptovaluta koja podržava pametne ugovore, što je njegova najveća prednost jer se uz pomoć njih može ulaziti u nove poslove (ICO - initial coin offering), što omogućava širim masama i manjim igračima ulaganje u nove poslove i usluge.

- IOTA je 3. generacija kripto valute. Njezina posebnost je što nema potrebe za minningom, tzv. rudarenjem, nema naplate u transakcijama, pojednostavljeno - nema provizije. Pogodna je za mikrotransakcije, što je dosad bilo nemoguće, omogućava machine to machine komunikaciju, a ime joj zapravo i potječe od: Internet Of Things – IOT! Zbog svega navedenog, velike tehnološke međunarodne korporacije (Fujitsu, npr.) itekako vide ogroman potencijal ove kriptovalute. Zanimljivost je još i ovo: što ima više transakcija ide sve brže, za razliku od ostalih kriptovaluta, gdje je prisutan ''problem'' usporavanja sustava - što više transakcija, sustav je sve sporiji - pojašnjavaju nam.

Tomislav Vajić, Šime Bakić i njihova ekipa naglašavaju i da oni koji žele investirati moraju biti svjesni rizičnosti ulaganja koja je uvijek prisutna u financijskom svijetu, a osobito u svijetu kriptovaluta.

- Onima koji planiraju uložiti novac, preporučuje se ulaganje najviše 5 do 10 posto novca kojeg imaju na raspolaganju za investiranje. Opreza nikad dosta - ističu naši sugovornici.

Koliko za 10.000 kuna?

Zanimalo nas je i što bi se moglo kupiti npr za 10.000 kn. Sve, naravno, ovisi o trenutačnoj cijeni, odnosno stanju tržišta (zadnja cijena je nešto iznad 9000 USD), a na dan kad smo posjetili Bitcoin store, primjer izračuna je:

BTC - 0,1793

ETH - 2,515

LTC - 10,914

IOTA - 881,05

XRP - 2024,29

BCH - 1,21

DASH - 3,39

Kratice

BTC - BITCOIN

ETH - ETHEREUM

LTC- LITECOIN

IOTA

XRP-RIPPLE

BCH - BITCOIN CASH

DASH - DASH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 20:42