StoryEditor
Biznismislite na zdravlje

MovementRehab: Osiguravamo kineziterapiju odraslih i djece u manjim grupama

19. kolovoza 2020. - 10:53
Jure Trivković, Jelena Paušić i Damir ZnaorJoško Šupić/HANZA MEDIA

Svakodnevno smo, s razlogom, bombardirani porukama o važnosti fizičke aktivnosti za naše zdravlje i kvalitetniji život, ali mnogi tome ne posvećuju previše pozornosti usprkos činjenici da u Splitu na raspolaganju imaju različite centre u kojima se mogu aktivirati.

Jedno od takvih mjesta je Movement Rehabilitation j.d.o.o., koji je osnovala prof. dr. sc. Jelena Paušić, a zapravo je s Motus Natura j.d.o.o. otvoren zajednički centar za tjelesno vježbanje i kineziterapiju. Iako se radi o odvojenim tvrtkama, nadopunjuju se i imaju zajedničke ciljeve. Zajednički osmišljavaju nove projekte i oblike suradnje s ostalim poslovnim subjektima i stručnjacima različitih profila koji se nadopunjuju na njihovu prvotnu djelatnost.
 

Čime se točno bavite, koliko imate zaposlenika?

– Movement Rehabilitation j.d.o.o. je tvrtka koju sam osnovala, trenutno ima troje zaposlenika, te imamo i jednog studenta pripravnika. Sve zaposlenice su magistre kineziologije sa specijalizacijom iz područja kineziterapije. Tvrtka je registrirana za provođenje treninga (fitness centar), za uspostavu pravilnog pokreta i pravilnog tjelesnog držanja kroz individualne tretmane te funkcionalni trening u grupama do najviše 12 polaznika i u više od pet svakodnevnih termina.

Osim samog treninga, klijentima omogućavamo individualnu dijagnostiku posture i pokreta, individualnu kineziterapiju odraslih i djece s nepravilnim držanjima, te kineziterapiju po principima DNS-a u mini grupama. Također organiziramo edukaciju iz područja kineziologije i rehabilitacije za stručnjake, te organiziramo radionice i edukacije o pravilnoj prehrani, pravilnoj posturi i kretanju za klijente centra MovementRehab, kako nam je i skraćeni naziv – kaže Jelena Paušić.

Funkcionalni trening

Kako ste i kada krenuli u posao? Čime ste se prije bavili?

– Već dugo sam se bavila tom mišlju. Redoviti sam profesor pri Kineziološkom fakultetu, te sam uočila potrebu za otvaranjem dvorane za funkcionalni trening, kako kroz rad sa studentima tako i kroz suradnju s tržištem rada. Naime, iako na tržištu postoje razne teretane, dvorane za fitness, dvorane za razne grupne treninge, još uvijek u Splitu postoji potreba za jednim centrom u kojem klijent može dobiti više usluga.

Cilj nam je da svakom klijentu obavimo dijagnostiku posture i pokreta, posavjetujemo ga o pravilnoj prehrani, odradimo po potrebi individualne rehabilitacijske tretmane te ga pripremimo za grupni trening. Vrlo dobro se nadopunjujemo s našim kolegama i suradnicima iz Motus Nature. Naime, zajednički smo htjeli pokazati kako je suradnja kineziologa nužno potrebna i da samo kad ujedinimo snage možemo postići naše ciljeve.

image
Grupne vježbe u MovementRehabu
Joško Šupić/HANZA MEDIA

Kakvi su vam bili ciljevi?

– Osnovni je cilj tvrtke Movement Rehabilitation uspostava pravilnog pokreta i držanja tijekom svakodnevnog kretanja, učenjem klijenata pravilnom izvođenju svih vježbi kako kroz individualni tretman, tako i kroz grupni program vježbanja. Nadalje, cilj je grupnih programa vježbanja ujedno i uspostava zajednice, povezivanje klijenata različitih dobnih skupina u jednu zajednicu, onu koja potiče svoje pripadnike na trening, pravilnu prehranu i pravilne svakodnevne životne navike.

Naime, grupni trening odvija se po principima CrossFit treninga, te smo jedan od tri crossfit kluba u Splitu i šire. Kroz funkcionalni CrossFit trening želimo klijentima omogućiti konstantni napredak upravo u izvođenju osnovnih, pa i zahtjevnijih pokreta, a cijelo vrijeme pazeći na uspostavu pravilnog obrasca disanja koji nam pomaže da uspostavimo dobru stabilnost trupa i time minimiziramo mogućnost nastanka ozljeda.

U svim treninzima primjenjujemo upravo DNS principe (dinamička neuromišićna stabilizacija), koju je uspostavio prof. dr. sc. Pavel Kolar s Medicinskog fakulteta Karlova sveučilišta u Pragu. Prema toj metodi, a za koju su svi treneri u centru MovementRehab certificirani, provodimo DNS mini grupe, te grupne programe za djecu po principu CrossFita i DNS-a, što je i inovativni pristup u našem centru MovementRehab, povezivanje principa DNS-a i CrossFit treninga.

Posebna pozornost osobama iznad pedesete

Kako se korona-kriza odrazila na poslovanje, kako se snalazite u aktualnoj situaciji?

Tijekom korona-krize pripremali smo se za start, pokretanje poslovanja. Dovršavali smo uređenje prostora i na neki način imali smo više vremena da ga uredimo točno onako kako smo željeli. Čim je Stožer civilne zaštite u svibnju dopustio rad teretanama i privatnim rehabilitacijskim centrima, započeli smo s radom, kako s individualnim tretmanima tako i s grupnim treninzima. Tijekom tog razdoblja provodili smo konzultacije s klijentima koji su se već vezali uz nas prije ili tijekom korona-krize.
 

Kakvi su planovi za budućnost?

– Planovi za budućnost vežu se uz prezentiranje našeg rada široj populaciji. Pokrenut ćemo suradnju s jednom poliklinikom kako bismo pacijentima osigurali nastavak i održavanje kako kineziterapijskog postupka nakon određene ozljede ili bolnog stanja, tako i nastavak tjelesnog vježbanja upravo kroz razne grupne programe. Posebno želimo približiti tjelesno vježbanje osobama iznad pedesete godine života. Sustavno tjelesno vježbanje, koje je programirano prema individualnim karakteristikama i koje omogućava konstantnu progresiju, upravo je potrebno osobama iznad 50 godina.

Poznato je da je tjelesna neaktivnost jedan od pet faktora mortaliteta (prema WHO-u) te važan faktor nastanka raznih kroničnih nezaraznih bolesti. Tjelesna aktivnost, ne samo hodanje, nego treninzi u kojima svladavamo određena vanjska opterećenja, potiču krvožilni sustav, te mišićno-koštani sustav na pravilan rad i održavanje mišićne funkcije i koštane mase. Stoga je popularizacija treninga s otporom u osoba starijih od pedeset godina jedna od naših misija. Nadamo se da ćemo tijekom sljedeće godine uz pomoć raznih projekata uspjeti provesti više različitih akcija u popularizaciji navedenog.

image
Klijente se uči pravilnom izvođenju svih vježbi
Joško Šupić/HANZA MEDIA

U zajedničkom centru s MovementRehabom djeluje Motus Natura.

– Motus Natura je sportsko-rehabilitacijski centar koji nudi usluge kondicije, rehabilitacije, kineziterapije, fitnessa, masaže i nutricionizma. Naš stručni tim, koristeći jedinstven i učinkovit sustav rada, postiže trajne rezultate klijentima s ozljedama, djeci s nepravilnim držanjem, a mladim, rekreativnim i profesionalnim sportašima pomaže da ostvare svoje ciljeve u pogledu tjelesnog razvoja i spremnosti.

Njegujemo profesionalan pristup koji jamči konkretne i vidljive rezultate, a svakoj osobi pristupamo individualno s posebnom pažnjom, analizirajući osobnu problematiku tijela. U našem timu imamo dugogodišnje i dokazane stručnjake na području masaže i nutricionizma, koji su također vrlo važni faktori u oporavku i razvoju tijela. Time želimo osigurati cjelokupan i zaokružen pristup brizi o čovjekovu tijelu, kojem u potpunosti posvećujemo našu pažnju i trud.

Trenutno nas u Motus Naturi radi petero, od toga dva kondicijska trenera, kineziterapeut, maser te nutricionist – kaže Damir Znaor, koji je završio Kineziološki fakultet u Splitu 2015. godine. Dok je studirao, profesionalno je igrao futsal, a nakon završetka fakulteta usmjerio se na akademski put i krenuo u smjeru kondicijske pripreme i kineziterapije.

image
Klijente se uči pravilnom izvođenju svih vježbi
Joško Šupić/HANZA MEDIA
DA SAM PET MINUTA NA VLASTI Pet prioriteta za bolju Hrvatsku

1. Razvoj većeg broja alata pomoći će poduzetnicima kod prijavljivanja projekata iz različitih europskih fondova
2. Kontinuirano poboljšanje obrazovnog sustava kroz sve razine obrazovnog procesa
3. Pojednostavljenje administrativnih procesa na svim razinama
4. Stimuliranje mladih poduzetnika pri otvaranju tvrtke
5. Urediti standarde zanimanja i potrebnih kvalifikacija za rad u području kineziologije i sporta

Izdvojeno

19. kolovoz 2020 11:37