Bizniskako bi smanjili rizik od mogućeg neprijateljskog preuzimanja

Mađarski MOL najavio poništenje 5,5 milijuna vlastitih dionica

Piše Joomla\CMS\User\User
25. ožujak 2008. - 14:53

Mađarska naftna i plinska grupa MOL u utorak je objavila da se na godišnjoj skupštini dioničara u travnju sprema predložiti poništenje 5,5 milijuna vlastitih dionica. To predstavlja pet posto od ukupno 109,7 milijuna dionica MOL-a.

Mađarska naftna kompanija kontrolira više od 40 posto vlastitih dionica, većinu kojih je kupila nakon što je neprijateljsku ponudu za njegovo preuzimanje prošle godine podastrla austrijska naftna kompanija OMV.

MOL je objavio da namjerava neke od svojih vlastitih dionica upotrijebiti u složenim akvizicijama, poput transfera oko 8,0 posto svojih dionica tvrtki Oman Oil početkom mjeseca za još neimenovanu imovinu.

Iz MOL-a su također izvijestili da će broj vlastitih dionica koje planira poništiti ovisiti o nizu sličnih transakcija a ranije je objavila da ih planira nekoliko u ovoj godini.

"Poništenje pet posto dionica pozitivan je i poticajan potez za cijenu dionica", navodi se u bilješci Erste Banka, u kojem se još dodaje da se tim potezima povećava dobit po dionici za 5,0 posto.

- S druge strane, tržišta su ranije očekivala poništenje približno 10 posto tih dionica pa bi ova vijest mogla biti razočaravajuća za neke špekulante - kaže se dalje u bilješci Erste Banka.

(H)

#MOL#INA#NAFRTNAKOMPANIJA